Viktualiebrodern

Konsekvenser av statisk säkerhet

leave a comment »

Den verkliga innebörden av begreppet ”säker väg”

Jag ser i Aftonbladet att Jonny Forsberg i Årjäng blivit av med körkortet därför att han kört för fort. Anledningen till att han körde för fort berodde på att han hade en ambulans med blåljus bakom sig. Men det verkliga skälet var, att vägen han körde på hade ett mitträcke. Det var alltså omöjligt för honom att släppa fram ambulansen – om han inte skulle ha gjort en handbromssväng in på en enskild avtagsväg förstås. Ungefär så svår hade en undanmanöver varit. Inte många skulle våga sig på en sådan – definitivt inte jag.

Transportstyrelsen kallar i sin Newspeak vägar med mitträcken för ”säker väg”. Men den säkerheten är den sorts statiska säkerhet som jag tidigare skrivit om här. Den fungerar så länge den fungerar, sen fungerar den inte alls. Och då blir det farligt, riktigt farligt.

En säkerhetsfilosofi som bygger på fysiska avspärrningar/statiska system, på ett kortsiktigt tänkande som inte tar med sådana händelser i beräkningen som Jonny hamnade i och som bygger på en allmän övervakning, är farlig.

Vad vi behöver är en säkerhetsfilosofi som bygger på alternativ när något går snett, en säkerhetsfilosofi som förstår att allt inte kan förutses men håller blicken lång. Och en säkerhetsfilosofi som tar in människorna och kommunikationen mellan dem och inte ser dem som passiva, fast potentiellt farliga, objekt som måste övervakas och straffas antingen de handlar rätt eller inte. Vi behöver en säkerhetsfilosofi som gör Jonny Forsberg till en hjälte och inspirerar andra att handla lika omdömesgillt. I kommunikation med andra.

Då bygger vi ett säkert, långsiktigt, begripligt och mänskligt samhälle. Inte ett högrisk, obegripligt komplicerat och misstänksamt samhälle. En trafikpolitik för ett sådant samhälle har jag skrivit om här. Om regelbaserat kontra fysiska hinder här. Hur människor påverkas av trafikmiljön de upplever här.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Written by viktualiebroder

24 juni 2010 den 09:45

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: