Viktualiebrodern

Det kom en enkät

with 5 comments

Brukskapitalisterna i Avesta

Det kom en lista med frågor från några i Avesta kommun som kallar sig ”Brukskapitalisterna” till alla(?) som kandiderar i höstens val och som är valbara i Avesta. Alltså fick vi som står på Piratpartiets Mittlista den också.

Jag tycker att det var riktigt bra frågor. Sådana som det går att svara på, om man nu har något svar förstås. Alla svaren kommer enligt frågeställarna att hamna på deras blogg.

Ett problem var förstås att man måste vara väldigt tydlig i svaren med vad Piratpartiet anser, eller inte har någon åsikt om, och vad man själv tycker. Här kommer i alla fall alla frågor och mina svar. När jag läser igenom mina svar tycker jag väl att jag kunde ha varit lite tydligare på något ställe, men är i stort sett nöjd.

1. Vad är den viktigaste frågan för dig och ditt parti?

Svar: Dels utvecklingen mot ett samhälle, där alla övervakas antingen de misstänks ha gjort något eller inte. Den utvecklingen måste brytas. Och så måste det till reform av upphovsrätten, så att den inte kostar mer för oss alla i form av övervakning och rättsröta än nyttan den gör.

2. Hur ska företagsklimatet bli bättre?

Svar: Piratpartiet har ingen åsikt.

3. Är Lissabonfördraget bra eller dåligt?

Svar: Det är dåligt, eftersom det gör EU ännu mindre demokratiskt än tidigare.

4. Är det svenska skattetrycket för högt eller är skattetrycket bra som det är? Varför?

Svar: Partiet har ingen åsikt.

5. Bör svensk arbetsrätt reformeras? Varför?

Svar: Partiet har ingen åsikt.

6. Vad är er inställning till arbetskraftsinvandring respektive flyktingmottagning?

Svar: Partiet har ingen åsikt, mer än att alla människors lika värde är en självklarhet, oberoende av ursprung.

Personligen anser jag att den invandring som skett antingen som ren arbetskraftsinvandring eller ren flyktingmottagning har fungerat relativt bra. Medan integrationen av dem som invandrat utan att vare sig vara arbetskraft eller strikt flyktingar fungerat sämre.

7. Finns det behov att förändra sjukförsäkring och a-kassa?

Svar: Partiet har ingen åsikt, mer än att integritetsfrågorna är viktiga när det gäller detaljerna.

8. Vad är den effektivaste metoden för att minska miljöhoten?

Svar: Partiet har ingen åsikt.

Personligen tror jag att något framförallt måste göras åt vårt samhälles beroende av transporter.

9. Vad är din inställning till vår nuvarande försvarspolitik?

Svar: Partiet har ingen åsikt

Personligen är jag kritisk till insatser i främmande land, eftersom det ökar risken för terrordåd i Sverige och minskar vår trovärdighet att vi själva vill försvara oss om vi skulle bli angripna. Jag vill se värnplikten återinförd och mera av ”sega gubbar” tillbaka. Inte alla ägg i samma korg.

10. Ser du några integritetsproblem med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och IPRED? Var drar du gränsen för individens integritetsskydd?

Svar: Ja, jag (och Piratpartiet) ser stora integritetsproblem med de förslagen. Övervakning skall bara ske på misstanke, och inte slentrianmässigt av alla oskyldiga. Vad som anses vara ”rent mjöl i påsen” imorgon vet ingen. Men då kan det vara för sent.

11. Vad anser du behöver göras för att minska brottsligheten och snabba på behandlingen av exempelvis ungdomsbrottslingar?

Svar: Partiet har ingen åsikt i frågan.

Personligen vill jag dels se satsningar på fängelserna för att minska risken för återfall. Och att vård/återanpassning av unga brottslingar blir ett statligt ansvar, inte som nu dumpas på kommunernas socialtjänster som då hamnar på dubbla stolar. Däremot är jag helt emot allmänna drogtester av barn under 15 år, om det inte finns misstanke. Också barn och ungdomar har rätt till integritet.

12. Många ungdomar hamnar hos kronofogden, vad anser du att man bör göra åt saken?

Svar: Partiet har ingen åsikt.

Personligen anser jag att lånekulturen i vårt samhälle är hel fel. Nån gång måste alla skulder betalas tillbaka och man kan inte ta för givet att naturresurserna räcker till för evig tillväxt.

Jag heter Bengt Jonsson och återfinns på plats 18 på Piratpartiets riksdagslista för Dalarna, Gästrikland, Jämtland och Västernorrland.

Annonser

Written by viktualiebroder

23 juni 2010 den 10:11

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Som Piratpartist så tycker jag att du svarat bra och jag uppskattar den tydliga gränsdragningen mellan partiets åsikter och dina personliga.

  Personligen skiljer jag mig på ett antal punkter framför allt gällande utlandsinsatser och transporter. Jag personligen anser att vi bör delta även om det skulle innebära (en marginellt) högre risk för terror anslag i Sverige. Vi kan inte sitta hemma och låta andra göra skitgörat och sedan försöka stå för frihet och rättvisa. Gällande transporterna vore det bra om vi kunde minska dom på kort sikt. På längre sikt kommer IMHO detta vara helt omöjligt så det är snarare en fråga om hur transporterna skall effektiviseras och hur vi skall minska klimat och ekonomi påverkan av transporterna.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  Fredrik Larsson

  23 juni 2010 at 11:04

 2. Återinförd värnplikt? I fredstid (antar jag du menar)? Usch!

  Att tvinga in folk i militär tjänstgöring (åtminstone under fredstid) är närmast slaveri och principiellt fel.

  Björn Odlund

  23 juni 2010 at 13:04

 3. Jag ser det nog mer som en rätt att lära sig använda vapen. Om den kunskapen blir ett monopol för ett fåtal med dunkla mål och snabbt utvecklad kåranda känner jag mig otryggare, faktiskt. Redundans, återigen.

  Det är ganska bra att man kan ha olika åsikter om mycket i Piratpartiet och ändå vara överens om en del principer!

  viktualiebroder

  23 juni 2010 at 13:47

 4. Ok, det kanske det är, men varför vill du _tvinga_ andra att utnyttja den rätten? Om någon vill göra statens militärtjänstutbildning så låt dom, om andra inte vill så låt dom slippa.

  Och innan du börjar jämföra med grundskolan, så handlar det här om vuxna människor som faktiskt kan/ska/bör få ta ansvar för sina egna handlingar och val.

  (och punkten att det är bra att man kan få ha olika åsikt om mycket i piratpartiet håller jag helt med om 🙂 )

  Björn Odlund

  23 juni 2010 at 14:07

 5. Jag vill inte tvinga någon 🙂 Man kan väl se övervakningen och avskaffandet av värnplikten som två sidor av samma sak, att överheten tappat förtroendet för folket. Och tvärtom. Jag skulle gärna vilja att det förtroendet blev återupprättat.

  Fast om det bara är de som vill, blir det lätt fel urval av människor. ..

  viktualiebroder

  23 juni 2010 at 15:17


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s