Viktualiebrodern

Övervakning, sjunken kostnad och sambandet med upphovsrätten

with 2 comments

Säkerhet är ett divergerande problem

Jag ser i Dalarnas Tidningar att det går bra för Ludvikabaserade säkerhetsföretaget Nyx Security, med specialiteten ”talande övervakningskameror”. Det är inte förvånande att övervaknings- och ”säkerhet”sbranschen går bra. Jag har aldrig upplevt ett bolag med sådan framtidspotential som Nyx, säger investeraren Tomas Eriksson till Dalademokraten.  Men det är inget att glädjas över, därför att investeringar i övervakning och ”säkerhet” visserligen kan vara produktiva för den enskilda aktören, men för samhället som helhet är det bortkastade pengar, som minskar utrymmet för produktivare investeringar och därmed också försämrar möjligheterna att  förbereda sig för och klara av och överleva yttre störningar i framtiden.

Det är till exempel ingen fördel för Japan att ha en stor statsskuld när tusenårstsunamin kom. Säkerhet, alltså säkerhet i egentlig mening som förmåga att överleva stora negativa händelser och inte slås ut helt av dem, förutsätter sparade medel. För det sjunde magra året måste man ha sparat under de sex goda.

Pengar satsade på övervakning är ett hinder för sådan säkerhet. Vad hjälper till exempel Japans många övervakningskameror dem nu? Don’t worry, girls. Eller, jo, det finns anledning till oro.

Ond cirkel när problem inte är konvergenta

Övervakning och ”säkerhet” ger också upphov till en ond cirkel som kräver mer ”investeringar” på allt fler områden. Den kriminalitet som eventuellt kan förhindras med kameror drivs istället över till någon annan verksamhet. Säkerhet är inget konvergerande problem, utan är en gisten eka där varje igenproppad läcka pressar fram vatten någon annanstans. Som i sin tur måste tätas. Och alla dessa redan gjorda tätningar blir då vad en ekonom skulle kalla en redan ”sjunken kostnad” – något som i princip är förlorat men som psykologiskt driver en vilja att fortsätta täta läckor även om det är uppenbart att det inte leder någon vart. Istället för att överge ekan och söka sig ett nytt sätt. Wikipedia om ”sunk costs

Sunk costs greatly affect actors’ decisions, because many humans are loss-averse and thus normally act irrationally when making economic decisions.

Bryt den onda cirkeln!

Jag tror att man måste sätta ner foten och bryta den onda cirkeln. När det gäller övervakningslagar, bör de omfattas av samma regler som till exempel kärnkraften, det vill säga att ”solnedgångsparagrafer” införs, alltså ett angivet slutdatum för lagen eller åtgärden (till exempel datalagring eller tillstånd för kameraövervakning), en detaljerad plan för avveckling samt medel för en avveckling fonderas från dag 1. Om detta har jag skrivit här. Detta är om inte annat en förutsättning för att vårt samhälle har så mycket ”slack”, outnyttjade resurser, att vi kan hantera den stora störning som ödet har i beredskap åt oss. För den kommer säkert, om än högst osannolikt i form av en tsunami.

Övervakningen och upphovsrätten, kommunicerande kärl

En pikant detalj är att en av investerarna i Nyx Securities är riskkapitalbolaget Northzone. Ett annat av deras projekt är Spotify, vilket speciellt framhålls i artikeln i Dalarnas Tidningar av en av Northzones partner, Hans Otterling, på tillfälligt besök hos Nyx.

Det är alltså inte bara Piratpartiet som ser ett samband mellan drivkrafterna bakom vägen mot Övervakningssamhället och den nuvarande upphovsrättsregimen.

Follow the money.

Written by viktualiebroder

16 mars 2011 den 18:34

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Dessutom blir divergerande problem, och brottslighet är ett divergerande problem, väsentligt mera komplexa och därmed dyrare att hantera på ju lägre nivå de externaliseras till. Brottslighet måste hanteras på en så […]

  2. […] för övervakningskamerorna är emellertid redan sjunken och kapitalet förbrukat. Om något innebär det mindre totala resurser och en lägre välfärd. […]


Lämna en kommentar