Viktualiebrodern

Bankomatavgifter och Greshams lag

with 4 comments

Dyrare åtkomst kräver större lager

Jag ser i Svenska Dagbladet att amerikanska banker nu vill införa avgifter på kontantuttag i bankomater. Svenska banker verkar inte främmande för det heller.

Om kostnaden för den enskilde att få ut kontanter stiger, innebär det att mer kontanter tas ut vid varje tillfälle istället. Lagerhållningen i privatpersoners fickor ökar. Det innebär att summan kontanter i samhället ökar.

Jag har tidigare skrivit om svenska bankers planer på att minska antalet uttagsautomater i Sverige. Med samma effekt. För att inte riskera att stå utan kontanter, blir det för den enskilde nödvändigt att passa på när tillfälle bjuds och då ta ut extra mycket. Det innebär också att summan kontanter i samhället ökar.

Men om kontanter blir dyrare och mer svåråtkomliga än elektroniska pengar så är det lika med att de åsätts ett högre värde.

Greshams lag

Till en början kommer fler köp att göras med kort, som det sämre betalningsmedlet, medan kontanter kommer att sparas undan för när de bättre behövs.

Det här är en variant av Greshams lag som säger att om det finns två sorters betalningsmedel, så kommer den mera värdefulla att sparas undan och försvinna ur cirkulation, medan den mindre värdefulla blir den som är den som är vanligt förekommande.

Varför en kontantkrona är mer värd än en elektronkrona

Kontanter har nämligen kvaliteter som gör dem de facto mera värdefulla än elektroniska pengar.

* De går att använda för handel också vid ström- och elavbrott

* De är fysiskt konkreta och inte spårbara vilket båda två egenskaper gör att de representerar mer av ägande för innehavaren än några siffror som står under bankens (eller statens) kontroll. Jämför den judiska levnadsregeln att ha 10% av sina tillgångar i guld och ädelstenar som man kan stoppa i fickan när (inte om!) man måste ge sig iväg i hast.

* De är uppräkningsbara vilket gör att hjärnan har lättare att rationellt uppskatta vad saker kostar och om man har råd med dem. Det är visat att kort leder till mer köp och lätt till att man köper över sina tillgångar.

Utomekonomiskt tvång för att återställa kursen 1-till-1

Det är i ljuset av denna värdeskillnad mellan kontanter och elektroniska pengar man skall se flera nytillkomna lagar under de senaste åren. Man försökte i Betaltjänstlagen förbjuda avgifter vid val av betalningsmedel. Man hade nog gärna också förbjudit olika prislistor för olika betalningsmedel, det vill säga olika kurs för kontantkrona och elektronkrona, men ett EU-direktiv förbjöd detta.

Icke desto mindre visar avgiftsförbudet att man insett att en elektronkrona inte är lika mycket värd som en kontantkrona – det finns en faktisk växlingskurs mellan dem.

Det är också i det ljuset man skall se de nya lagar för att störa kontanthandeln som införts, som Kassaregisterlagen och en ny föreslagen Lag om Sluten Kontanthantering, som båda innebär kännbara pålagor för de handlare som fortfarande inte fullt ut godtar det sämre elektroniska myntet som fullgott mynt. Man vill genom utomekonomiska tvång kompensera för elektronkronans lägre värde gentemot kontantkronan.

Det skall bli intressant att se vart bär hän. Protester och motrörelser har börjat uppstå.

För egen del arbetar jag politiskt för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel, Med små utsikter till framgång visserligen, men kampen är väl värd att föras.

Annonser

Written by viktualiebroder

17 mars 2011 den 01:06

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] användarna, inte automaterna ur spel. Detta följdes snabbt upp i USA. Försök åtgärda det med höjda avgifter för bankomatuttag, […]

  Svindel « Stenskott

  18 mars 2011 at 16:34

 2. Läste häromdagen en redogörelse över livet i en av de städer i Japan, som blivit drabbat av jordbävningarna.

  I de affärer som var öppna och hade något matnyttigt att sälja så gällde kontant betalning. De som bara hade kort blev avvisade, för telenätet och Internet fungerade inte.

  Jag förmodar att samma sak skulle även gälla i Sverige, vid någon naturkatastrof eller kärnkraftverk som löper amok.

  Så några tusen i hundralappar skall man ha hemma, så man åtminstonde kan klara sig med mat någon vecka.

  Dennis Nilsson

  19 mars 2011 at 17:36

 3. #Dennis
  Just precis. Intressant, skulle vilja veta var om du kommer ihåg.

  #Tomten
  Det finns ingen ”seriös” röst som på allvar talar för kontanter. Men väldigt många som knyter näven i fickan. Därför finns det en stor röstpotential för Piratpartiet att driva frågan.

  viktualiebroder

  20 mars 2011 at 15:48

 4. […] ovilja till ”kontanthantering”, då blir kontanter också mera attraktiva  och privatpersoners ”lager” , kontantmängden, av dem ökar, för att bibehålla samma […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s