Viktualiebrodern

Att förväxla övervakning med brottsbekämpning

with 7 comments

Och att förväxla egenintresse med allmänintresse

Jag ser i Dalademokraten att socialdemokraten Pär Nuder numera ingår i kameraövervakningsföretaget Nyx Securitys styrelse. Det är säkert privatekonomiskt fördelaktigt – det mesta talar för att det kommer att gå bra för Nyx Security framöver med deras talande övervakningskameror.

Men Nuders argument för att Nyx är ett bra företag måste man ändå höja på ögonbrynen inför. DD citerar vad Nuder sagt till Dagens Industri (vars artikel tydligen inte finns på nätet)

Ju lägre brottslighet, desto bättre samhälle. Det är så man ska se på säkerhetsbranschen i allmänhet och Nyx i synnerhet, som erbjuder tjänster som direkt förhindrar brott.

Men övervakning förhindrar inte brott. Snarare flyttar det brott, eller leder till ombudskriminalitet. Dessutom blir divergerande problem, och brottslighet är ett divergerande problem, väsentligt mera komplexa och därmed dyrare att hantera på ju lägre nivå de externaliseras till. Brottslighet måste hanteras på en så hög nivå som möjligt, där man har tillgång till både piskor och morötter, både sociala åtgärder och avskräckande åtgärder. Där är hanteringen mest kostnadseffektiv för att minimera brottsligheten – avskaffa den går naturligtvis inte – ett antisocialt beteende är en ekologisk nisch i mänskliga samhällen.

Ett alltmera privatiserat ansvar för att bekämpa brott blir oerhört kostsamt och en kapprustning mot botten. En kapitalförstöring av stora mått, som ser ut som ökat välstånd men inte är det, när allt större del av resurserna används improduktivt.

Om nu Nuder verkligen tror på det han säger, eller bara internaliserat och intellektualiserat sitt egenintresse vet jag inte. Men Nuders väg är en väg till fattigdom.

Vid närmare eftertanke tror jag att Nuder innerst inne inte tror på vad han säger. Det skulle ju i så fall innebära en fullständig brytning med hela hans socialdemokratiska livsåskådning att hävda att samhällsproblem löses bäst genom att privata företag säljer åtgärder mot symtom på dessa problem till den som vill och kan betala för sig.

Annonser

Written by viktualiebroder

18 maj 2011 den 09:47

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”Ju lägre brottslighet, desto bättre samhälle.”

  Snacka om historielöshet! Behöver jag skriva mer än DDR?

  Magnus

  18 maj 2011 at 14:42

 2. Underskatta inte Nuders falskhet. Den där kluvna tungan kan framföra flera konkurrerande budskap samtidigt utan problem.

  Kent Aurén

  18 maj 2011 at 17:11

 3. […] Pär Nuder styrelsemedlem i kameraövervakningsföretaget Nyx Securitys styrelse. Jag har tidigare skrivit om detta och det uttalande från Nuder som Dalademokraten återgav Ju lägre brottslighet, desto bättre […]

 4. […] Dels därför att kameror bara kan se vad som finns framför dem. Orsakssammanhang klarar de inte av och de är då en kraft som inbjuder till utpressning och ombudskriminalitet. Även om det skulle vara så som anhängarna av ”situationsbaserad brottsprevention” hävdar, att brotten endast till en mindre del flyttar någon annanstans rent geografiskt, finns det ingenting som talar för att de inte skulle flytta någon annanstans som brottsidéer. […]

 5. […] Allt mera resurser satsas på kameraövervakning. Och allt större kostnader, olägenheter och brottsrisker vältras över på enskilda när staten vägrar ta ansvar för sitt eget betalningsmedel, kontanter, och vältrar över ansvaret i en katten-på-råttan-och-råttan-på-repet till dem som till slut inte kan skicka den vidare. Den viktigaste följden är att de kriminella anpassar sig och går runt hindren. Vilket leder till ständigt nya krav på mer av kostsamma så kallade ”investeringar” i säkerhet. Som inte leder till säkerhet, eller trygghet, utan endast till en fortsatt kapprustning. […]

 6. […] skrev en post för en tid sedan om Pär Nuder och kameraövervakningsföretaget Nyx och hur Nuder förväxlar övervakning med brottsbekämpning. I Göteborgsposten gör sig hans partikamrat Morgan Johansson skyldig till samma tankefel när han […]

 7. […] har ingenting med brottsbekämpning att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s