Viktualiebrodern

Retroaktiv kvalitetsförbättring att vänta från Björn Ulvaeus..?

with 12 comments

Upphovsrätten för inspelad musik förlängs

Upphovsrätten syftar till att uppmuntra kulturarbetare att producera verk av sådan kvalitet att de förkovrar och odlar människosläktets andliga utveckling.

De verk som nu finns, har enligt detta sätt att se fått sin kvalitet bestämd av de förutsättningar att tjäna pengar på verken som förelåg då de en gång framställdes.

När nu dessa förutsättningar i efterhand ändrats av EU-kommissionen EU:s ministerråd genom att skyddet för inspelad musik förlängts från femtio till sjuttio år bör de alltså nu kunna undergå en motsvarande retroaktiv kvalitetsförbättring.

Björn Ulvaeus välkomnar i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet EU-kommissionens beslutet av EU:s ministerråd.

Vi är nog flera som nu förväntar oss en kvalitetshöjning av Björn Ulvaeus hittillsvarande kulturproduktion. En sådan förbättring strider visserligen mot termodynamikens lagar, men invändningar baserade på fysikens lagar brukar inte imponera på upphovsrättsnostalgiker när de föreslår olika tekniskt baserade åtgärder för att hindra fildelning.

Kan de kvadrera cirkeln? Kan de göra vatten till vin? Kan de retroaktivt öka incitamenten?

Se också schackrandet bakom kulisserna som det belysts av Christian Engström.

Written by viktualiebroder

12 september 2011 den 16:31

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Fånig postning. Hade du inget bättre att komma med så förstår man varför Piratpartiet är ett krisparti.

    Lompoq

    12 september 2011 at 16:48

  2. Menar du alltså på allvar att kulturen kan bli bättre om dess produktionsvillkor ändras i efterhand?

    Det är inte fånigt, det är… *självcensur*. Då förstår jag att upphovsrättsnostalgikerna behöver polis och lagar för att kunna försörja sig.

    viktualiebroder

    12 september 2011 at 16:52

  3. Ja, resonemanget är efterblivet. Men en notering är att du skriver att EU-kommissionen bestämt det, det stämmer inte, EU-kommissionen bestämmer inget alls faktiskt. Besluts tas endast i ministerrådet eller i samråd med parlamentet inom s.k. co-decision areas.

    Shika-bOm-bOm

    12 september 2011 at 17:54

  4. Korrigerat, tack.

    viktualiebroder

    12 september 2011 at 18:28

  5. 70år…med andra ord livstid. De flesta som skapar något av verkligt värde lär ju göra det i övre 20åren. Redan med de gamla reglerna(50år) så hade då 80% av befolkningen fått livstids upphovsrätt eftersom de dör innan de är 80. http://www.wolframalpha.com/input/?i=life+expectancy+sweden Ska man vara riktigt noga kan man nog sänka den åldern ännu mer på artister eftersom de alla knarkar ihjäl sig.
    Den här lagen är absurd då den endast gynnar skivbolag och att en liten komposition knappast kan vara värd så mycket att den ska få licensieras i all evighet. Ett patent går väl ut efter 20år om jag minns rätt?

    jojohejhej

    12 september 2011 at 18:37

  6. […] även Viktualiebrodern. Like this:GillaBli först att gilla denna post. Posted by Tor M Filed in Upphovsrätt […]

  7. jojohejhej,
    instämmer helt. ”Livstid” känns också som en bra beskrivning eftersom vi talar om ett slags inlåsning.

    På Netopia ser de förresten gärna att någon argumenterar för evig upphovsrätt: http://www.netopia.se/2011/09/08/wikileaks-undergang-och-facebooks-tvetydiga-oppenhet/

    En del ska då alltid vara värst.

    Tor M

    12 september 2011 at 18:57

  8. hm men vad är det du inte gillar? tankar du i dagsläget bara musik som är 50+ år gammal eller vad exakt innebär lagändringen för dej privat? man kan ju också kontra med att varför ska min musik inte kunna gå i arv precis som mina andra ägodelar, ingen skulle drömma om att länsa lägenheten efter att jag dör, varför ska då inte jag bestämma vem som får rättigheterna till musik?

    (jag gör ingen musik själv bara ett exempel)

    Gäst 001

    13 september 2011 at 10:13

  9. Själv tänker jag nu börja skapa hitlåtar när det nu äntligen lönar sig. Innan denna lagförändring har det varit fullständigt menlöst och helt utan incitament att skapa musik.

    Om de nu ökar til 90 år inom snar framtid så kommer vi snart ha än mer och bättre musik!

    E-mannen

    13 september 2011 at 10:32

  10. Jag tankar och tänker inte för egen del, utan ser till ”det allmänna bästa”, hur pretentiöst det nu än låter. Men det är just upphovsrättsnostalgikernas feltänk, att de inte bryr sig om någon helhet utan enbart ser sin egen egoistiska horisont. Då blir det också fullkomligt självklart och okontroversiellt för dem att expropriera (=stjäla) något som är en allmänning, i det här fallet inspelad musik äldre än femtio år (men yngre än sjuttio, tills sjuttio år blir aktuellt, då blir det väl nittio osv osv).

    Immateriella ting skiljer sig på ett avgörande sätt från materiella (de slits inte och behöver därför inte att någon vårdar dem) på ett sätt som har stor betydelse för om det är något samhällsintresse att garantera en äganderätt eller ej.

    https://viktualiebrodern.wordpress.com/2009/11/17/upphovsratten-del-1-av/

    Att det för att uppmuntra kan finnas skäl för en begränsad upphovsrätt är en annan sak än äganderätt.

    viktualiebroder

    13 september 2011 at 10:40

  11. Upphovsrättskarmarna har skjutit sig själva i foten.

    Apropå ”evig upphovsrätt” så återupplivar man med det, det forna feodalsamhället. Man ser på ägaren till ”upphovsrätten” som gudomlig härskare.

    Dennis Nilsson

    13 september 2011 at 11:00

  12. […] svenska: TT, Kulturbloggen, Viktualiebrodern, Upphovsträtan, Anders S Lindbäck Share this:TwitterFacebookDiggMerStumbleUponRedditE-postSkriv […]


Lämna en kommentar