Viktualiebrodern

Patentundersökningsbranschens historia i Sverige

leave a comment »

Patent- och Registreringsverket har bedrivit en uppdragsverksamhet för allmänheten, som blev till Interpat, sedan 1947, när Johan August Schmidt blev den förste kommissionären.  Schmidt var en trotjänare med sammanlagt betydligt över 50 år på verket när han 1968 vid 86 års ålder slutligen avgick  med pension. Han är flitigt nämnd av Nils Avelius i dennes krönikebok ”Patentverket från gamla tider till nu”. Några år in på 50-talet efterträddes han dock som kommissionär av Albert Linné.På den privata sidan är Gunlög Gadh, ”Gaddan” rätt och slätt, en legend sedan hon från fyrtiotalet och fram till sent 1990-tal var en flitig gäst i Patentverkets läsesal på Valhallavägen i Stockholm och, inte minst, i USA-arkivets katakomber under kontorskomplexet Garnisonen på Karlavägen.

”Gaddan” lär ha startat sin uppdragsverksamhet sedan hon som ombud på en patentbyrå upplevt hur lättvindigt patent kan meddelas. Man flyttar en dragkedja i förhållande till vad som är förut känt och vips har uppfinningshöjden blivit tillräcklig för ett godkännande. Så fungerade patentsystemet enligt hennes förmenande.(Det svenska patentet SE115214, ”Amningsbysthållare”, beviljat 23 augusti 1945 måste ha varit det som så påverkade hennes yrkesverksamma liv.)

”Gaddan” satt alltid på samma plats i läsesalen, till höger alldeles framför en pelare, så att hon var delvis skymd från ingången sett. Eftersom de flesta återkommande besökare i läsesalen kände till detta stod platsen ledig även när hon inte var där. Nu var det förstås relativt sällan läsesalen var fullbesatt om det inte råkade vara något studiebesök.

”Gaddan” var en färgstark person med en engagerad personlighet vars kynne passade yrket perfekt. Att hon tog sökandet på allvar kunde var och en förvissa sig om när hon mumlande kommenterade ”godheten” i de patentskrifter hon bläddrade igenom. Besviket muttrande och en och annan svordom avlöstes ibland av ett rop i triumf när hon hittat ett guldkorn, ”dräparen” på patentjargong.

”Gaddan” var still going strong väl över 80 år fyllda när hon tragiskt gick bort i slutet av 1990-talet i sviterna av att ha blivit påkörd av en smitande cyklist.

Monica Bengtsson bör också nämnas som tidigt aktiv med patentundersökningar på uppdrag. Likaså Marjolaine Thulin, fortfarande aktiv.

Nyhetsundersökningar som tjänst tog emellertid först riktigt fart när databassökningar blev mera allmänt tillgängliga. Pionjärer var World Patent Technology WPT AB med den färgstarke Sven Fenger-Krog som medgrundare och visionär 1991. Många var tvivlarna som inte trodde att det skulle finnas underlag för eller tekniska möjligheter till att bedriva en sådan verksamhet, men Sven och medgrundaren Fredrik Erlandson kom belackarna på skam.

Sven trodde inte bara på att de kommersiella möjligheterna skulle finnas där, utan var också övertygad om värdet av att sprida kunskapen som fanns i patentlitteraturen. Han hade också, delvis betingat av egna mindre goda erfarenheter från Patentverket, mycket klara idéer om hur ”Det Goda” företaget skulle fungera. På WPT rådde också i alla år, även efter Svens bortgång, en mycket kamratlig stämning.

Från början var tanken att verksamheten skulle etableras i Singapore därav det något vidlyftiga namnet ”World Patent Technology”.

Nedan följer de företag som idag är verksamma i branschen i Sverige. Det tillkommer patentbyråer med nyhetsundersökningsverksamhet ”i huset”, och så känner förstås branschen inga gränser, utan många andra alternativ utanför Sverige finns för den som vill få en undersökning gjord. Se till exempel PIUG för en internationell länksamling.

Zetein

Interpat

Uppdragshuset

Search-a-Patent

Akiri

Ed: Sekretariatet för Qualified Patent Information Professionals, QPIP, har meddelat att sammanlagt 19 personer i Sverige blev kvalificerade genom den s.k. ”farfarsregeln” (minimum 10 års erfarenhet). Inte alla har editerat sin profil, så att de är sökbara med Sverige valt, men de finns här.

 

Patentverkets förra läsesal. ”Gaddans” plats var vid pelaren till vänster. Bilden något beskuren. Foto: Patent- och Registreringsverket.

Written by viktualiebroder

06 augusti 2019 den 09:57

Publicerat i 1

Lämna en kommentar