Viktualiebrodern

Vänliga hälsningar, förresten

with 2 comments

Le mot-clé #JeSuisCharlie a été repris plus de 250 000 fois sur Twitter.

Philippe Honoré överlevde dock som tur är B6vY6mDIAAEI5k1.jpg:large Ja, hälsa är viktig. Men yttrandefrihet är ännu viktigare.

Ed: Översättning: (Al-Baghdadi säger:) Och särskilt hälsan.

(I rutan): Önskar/hälsar Al-Baghdadi också

(På Charlie Hebdos twitter): *vänliga* hälsningar, förresten. (alltså ”Best wishes”).

https://twitter.com/charlie_hebdo_

Det hela syftar sannolikt  tillbaka på en tidigare teckning för några dagar sedan där chefredaktören för Charlie Hebdo konstaterar att ”ännu inga terrordåd i år” och där en skäggig terrorist svarar: ”Man har hela januari på sig att avge nyårslöften/önskningar!”.

B6vs5uPCEAEE1pZ

Written by viktualiebroder

07 januari 2015 den 14:02

Publicerat i Friheten, Världspolitiken

Tagged with , , ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Yttrandefrihet betyder ord mot ord, avbild mot avbild under vissa begränsningar som bl.a hänger ihop likt ”frihet under ansvar”.
  Det viktiga uttrycket i sammanhanget som inte hörs lika ofta tala om sig är yttranderätt. Det är den man borde verka för en utbredning och fördjupning av offentligt.

  I ett så genomkorporativt fascistliknande land som det svenska handlar ”vi” och ”vår” inte om var och ens möjligheter och rätt till att föra sin talan utan blott om vilka korporationer som tar sig rätten att egenmäktigt få representera ”alla” i ”kampen” för en inskränkt yttranderätt för var och en och en mer lönsam ”yttrandefrihet” för skrået av journalisters och andra professionaliserade åsiktssmeders ansvarslösa yttringar.

  Som sagt var: Det s.k. ”journalistiska samhällsuppdraget” är en eufemism för detta skrås korporativt kollektivistiskt monopoliserade marknads-ofria lönsamhetsuppdrag.

  Vad det egentligen handlar om här (som annars) är civilisation och fortsatt kamp mot ociviliserat våld.

  Ironisk nog gäller det även satiriker. Frihet är tvånget att välja. Tiden är sedan länge kommen för en konvention om det ”mänsklig” ansvaret.

  Anonym

  12 januari 2015 at 13:08

 2. Jag (tror) att jag håller med såtillvida som att jag kommer att tänka på Aristoteles och de andra grekiska filosofernas syn på skolans huvuduppgift: att lära ut självkontroll. Vilket jag noterar att vare sig Fridolin eller Björklund framhåller som något viktigt för dagens skola.

  Men att kräva självkontroll som svar på när människor säger dumma saker är alldeles dåraktigt. Man kan föra in mera av Aristoteles i grundskolan förstås, men i första hand tror jag att människor måste bli mera, inte toleranta, men likgiltiga inför saker som yttras som stör dem.

  https://viktualiebrodern.wordpress.com/2010/02/06/lara-sig-ta-kritik-viktigare-an-att-lara-sig-ge/

  Apropå skolan noterar jag att skolbränder numera på sin höjd ger upphov till en notis i lokaltidningen, medan enstaka brandanslag mot religiösa byggnader ges stort utrymme, också när det visar sig att de förmodligen inte ens var attentat.

  Jag delar inte den överhetsprioriteringen. Jag erkänner religionsfriheten, men jag sätter det faktiska OCH filosofiska värdet högre i det uppväxande släktets lärande än i den rent metafysiska trosutövningen. Attentat mot skolor ÄR ideologiskt motiverade, en scientifobi. Och scientifobi är betydligt allvarligare än islamofobi, kristofobi eller whatever i den vägen.

  viktualiebroder

  13 januari 2015 at 15:05


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: