Viktualiebrodern

Upphovsrättsdebatt snart på ett äldreboende nära dig

with one comment

Ingen kommer undan upphovsrättsfrågan

Jag ser i Svenska Dagbladet att det nu uppmärksammas att Vinter-OS i Sotji, kontroversiellt redan av helt andra skäl, inte kommer att kunna ses av många boende på institutioner. För första gången går OS inte i Public Service utan i kommersiella kanaler, med TV3 som huvudkanal. Kanaler som inte ingår i basutbudet, ”Must carry”.

Detta är förstås inte helt nytt. Det har förekommit protester i bland annat Finspång. Samtidigt konstaterades i en undersökning av Demoskop sommaren 2013 att det är just bland äldre som Olympiska Spelen har sin största dragningskraft.

Just när upphovsrättsfrågor föreföll ”igår” och väldigt töntiga på de sociala kanalerna, blir de hetare än någonsin på institutionsboenden över hela landet…

Jag är ju inte längre medlem av Piratpartiet, men här finns en pedagogisk utmaning inför detta supervalår, med helt nya väljargrupper.

Inom parentes skulle jag inte ha något emot att Sotji blir början till slutet för OS-idén, ja för alla mastodontevenemang. Fråga de goda Sotjiborna, fråga gästarbetarna i Dubai och fråga de som drabbas av sommarens fotbolls-VM i Brasilien.

Jag håller med Lars Johansson i Helsingborgs Dagblad när han skriver

Personligen tar jag konsekvensen av avslöjandena och avstår från att titta på OS. (…) Det är min egen lilla protest. Om färre tittar får tv-bolagen mindre reklampengar vilket i sin tur minskar IOK:s möjligheter att sälja TV-rättigheterna.

Fotnot: Svt, med Eva Hamilton i spetsen, kommer förstås att vilja vinkla frågan till att handla om så kallade ”evenemangslistor”, det vill säga evenemang som EU tillåter att medlemsstaterna förordnar om skall sändas på kanaler med ett visst minimum av täckning. Myndigheten för Radio och TV menar att det kravet är uppfyllt om minst 80% av befolkningen har tillgång till kanalen. Fast med ”tillgång till” menas också om de kräver ytterligare betalning vid sidan om licensavgiften

…kostnaden för grundläggande betal-tv-abonnemang kan likställas med fri tv eftersom det är en allmänt förekommande finansieringskälla för tv i Sverige.

SVT är kritiskt. Man vill förstås även fortsatt ha intresse och acceptans för sina tvångsabonnemang, men gör det med att ställa saken på huvudet och se sportintresset(!) som hotat

En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott

Written by viktualiebroder

03 februari 2014 den 11:51

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Min ungdom knäsattes i fotboll, bandy, hockey, handboll och pingis. Jerring å Hyland intill örat med radions publika service från OS i Melbourne å Cortina 1956… och så vidare med allt sämre samvete.

    Ja, bort med denna undergångens ”tillväxtmotor”. Hasta Basta.nu

    Nils Tenmann

    04 februari 2014 at 19:51


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: