Viktualiebrodern

Övervakningens indirekta kostnader

with 7 comments

Sam Sundberg

Sam Sundberg refererar i Svenska Dagbladet en finsk undersökning om hur övervakade människor förändrar sitt beteende som en följd av övervakningen.

Det är sannolikt av beskrivningen att den förändringen är negativ, även om det bara antyds genom att oro och irritation sägs övergå i resignation.

Jag vill i så fall lägga till Armin Falk och Michael Kosfelds undersökning över ”Distrust – The hidden costs of control”. Slutsatsen är i stora drag att den genomsnittliga prestationen sjunker mot minimikravet efterhand som detta minimikrav höjs och övervakas.

Se också den gamla posten Övervakning leder till fattigdom.

Annonser

Written by viktualiebroder

19 september 2013 den 07:19

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej Viktualiebroder!
  Du som vet så mycket om sånt här…ge mig vägledande kunskap.
  .
  ”Kostnader” är också ideella kostnader, skam och vrede. En vän till mig, flykting från Afrika, har i många år troget betalat sina SL-resor genom månatliga inköp, registretade på det blå plastkortet. I helgen åkte hennes son för att spela match och tog av misstag hennes SL-kort. Hon tog hans blå kort (studeranderabatt), ovetande att det inte var hennes. I Kista åkte hon fast i kontrollen och ålades betala dryga böter. Det är ett bekymmer i familjer att de blå platskorten ser likadana ut för alla!
  .
  Jag har hjälpt henne att mejla företaget som sköter SLs kontroller och böter, men de skriver ”Det är resenärens ansvar och enligt de regler som finns inom detta område skall då tilläggsavgift utfärdas, om giltig biljett saknas.(…)Förfallodatum är framflyttat till 2013-10-05.”
  .
  Vi har svarat och bett om instans och adress för att överpröva detta. Vi vet ju att A. har ett kort sedan länge, som hon månatligen fyllt på. Vilket kunde gälla som ”bevis” för att hon inte försökt lura SL.
  .
  Så min fråga är: Kan man få ut ”information” från kortet om de månatliga laddningarna och att de är betalda med kontokort i As namn? Vem kan ta ut denna information?

  Vänligen
  /GG

  Gunnel Gomér

  26 september 2013 at 12:06

 2. SL har optimerat detta system efter sina egna behov. Resenärens möjligheter att enkelt verifiera färdbeviset är inte så viktigt för SL.

  Affordansen (detta ord igen…) hos ett kort som bara kan tolkas i sina detaljer elektroniskt är alltså betydligt mindre än för en pappersremsa som tolkas visuellt. För kortläsare kvittar det lika, men inte för människor.

  Teknik kan vara auktoritär och människofientlig. SL:s kort är ett exempel på det.

  viktualiebroder

  26 september 2013 at 12:29

 3. Ja, jag hörde ordet ”affordans” första gången av dej. Börja förstå vidd av innebörden. Menar du…helt konkret…att plastkortet inte är avläsbart annat än för kortläsare? Att långa rader av månatliga inbetalningar inte kan avläsas, kopplat till kontokort?
  Jag föreställde mig dessa plastkort som fullpackade med integritetskänslig information, t ex vid polisutredningar. Är det inte så?
  .
  A har ett kvitto från senaste gången hon laddade kortet, men inte för alla gånger tidigare.

  Gunnel Gomér

  26 september 2013 at 18:19

 4. Ja, men även om hon kan bevisa att hon betalat, kan hon inte bevisa att inte någon annan i just det ögonblicket använde hennes ”vuxen”-kort, och att hon inte hade ”uppsåt” att åka på ungdomsbiljett.

  Att inte korten är personliga tycker jag faktiskt är bra – ”Vart människor går och varför, kan ingen räkna ut, ty det är livets gåta, och den har inget slut” som Dan Andersson skaldade.

  Men eftersom kort enbart kan avläsas av maskiner, slet ikke av mennesker, kan vi framför oss se krav på *ATT* kort skall bli personliga just för att sådana misstag som A gjorde skall kunna undvikas.

  In somma: Vi inför ett tekniskt system som förlorar en för användaren väsentlig kvalitet (avläsning av status), vilket gör att det uppstår ett krav på ett tekniskt system som ”onödiggör” avläsning av status. Men som inför helt andra risker i systemet.

  Jag kommer att tänka på en historia jag hörde om hur i något till Ryssland angränsande östland (Moldavien/Beassarabien?, Östra Polen, minns inte) tjekan/KGB på 20-, 30-talet tömde fängelserna och la armarna i kors för att titta på vad som hände. Efter ett tag kom representanter för befolkningen och bad på sina bara knän om att den sovjetiska säkerhetspolisen skulle befria dem från de kriminellas terrorvälde…

  Ska man vara konspiratorisk så – se till att alternativet till det man vill är så obehagligt att folk ber om att få bli kontrollerade.

  viktualiebroder

  26 september 2013 at 18:42

 5. Ja, helt andra ”risker” ligger i detta system – individens rättslöshet. Det är ett privat företag som kontrollerar och begär in böterna. De sätter förfallodatum till EN VECKA, därefter inkasso direkt. Finns det verkligen någon juridisk grund för att hota fattiga människor med inkasso på så kort förfallotid?
  .
  I storstäder lever vi så ”opersonliga” liv att det börjar kännas viktigt att bli bedömd som en människa, som en individ.
  .
  Jag vet inte vad som är bäst eller mest rätt, men den här milisen av kontrollanter i tunnelbanan och privata företag som ger en vecka till inkasso…det får mig att tänka på rättsprinciper a la Hells Angels!
  .
  Tack för hjälpen! Just nu försöker jag bara få fram information från företaget om namn & adress på den instans som har rätt att ÖVERPRÖVA. Det kan rimligen inte vara så att ISS eller SL är enväldiga?

  Gunnel Gomér

  30 september 2013 at 17:12

 6. PS…SL kan rimligen inte påstås ha lidit någon avsevärd ekonomisk skada om A. reste (med studeranderabatt) och hennes son samtidigt reste (med reducerat pris). Båda reste dock som betalande 🙂

  Gunnel Gomér

  30 september 2013 at 17:15

 7. Det var inte mycket jag hade att komma med.

  viktualiebroder

  30 september 2013 at 20:56


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s