Viktualiebrodern

Om naturliga nästa steg

with one comment

Lite om några folkpartister, lite Gudmundson, lite om FRA

Några folkpartister, logiskt nog, har skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet om att EU borde få en åklagarmyndighet med makt också i Sverige.

Det intressanta är huvudargumentet: En nästa nödvändiga reform. Den inte minst av folkpartisterna så hett åtrådda europeiska integrationen har föga överraskande fört med sig också en ökad integration av kriminalitet.

Och denna integration har folkpartisterna investerat så mycket av sitt intellekt, sin prestige och, inte minst, sina pensionsutsikter i, att de inte förmår stanna upp och fundera lite över om ett projekt som ständigt kräver en ”nästa nödvändiga reform” verkligen är värt att fortsätta.

Folkpartisterna har gått i eskalationsfällan. En av de vanligaste fallgroparna vid beslut.

Vi andra bör fråga oss var människor som argumenterar utifrån att något är en ”nästa nödvändig reform” har sina spärrar. Har de några alls? Är de inte alltid öppna för en ”nästa reform” ity den är ”nödvändig”? För min del blir jag djupt misstänksam mot sådana människor. De predikar för grodorna i kastrullen.

I came for the mechanic, not the oil rag

Per Gudmundson talar om USA-hatet som huvudsakligt skäl för kritiken mot Övervakningssamhället. Och tar tillfället i akt att via Guilt-by-association ge Piratpartiet en känga för att de deltog i samma demonstration som diverse bokstavskombinationer om vilka Gudmundson inte vet mer än att de alla är ansvariga för Sovjets, Kinas och Kubas brott mot mänskligheten.

Vid sidan om dumstruten att visa sig så obildat onyanserad gör sig Gudmundson här skyldig till att diskutera något i sammanhanget irrelevant.

Visst kan man i enlighet med den populära uppfattningen hävda att NSA är en ”agency” under USA, men logiken säger snarare att USA blivit en ”agency” under NSA. NSA:s avdelning för Public Relations. Kan Barack Hussein Obama avsätta NSA? Ingen människa på hela jorden kan seriöst tro något sådant. Kan NSA avsätta och förgöra Barack Hussein Obama? Tja, vem skulle kunna förneka det?

Eller: Vad är sannolikast, att Reinfeldt avsätter FRA eller FRA avsätter Reinfeldt? (Se Om underrättelsetjänsters inre logik)

När Gudmundson talar om USA-hat, då diskuterar han attityderna till oljetrasan, när den relevanta frågan gällde mekanikerns göranden och låtanden.

FRA-medarbetarnas självbild

Det har ofta argumenterats av kritiker till övervakningen att det saknas belägg för att den förhindrat terrordåd, senast av Christian Engström.

Det är något som naturligt nog inte kan kontrolleras, men det sannolika är att resultatet i förhållande till insatserna varit ganska magert.

Vad är då drivkraften hos FRA-anställda, bortom det sedvanliga corporate bullshit, som naturligtvis på FRA handlar om att ”vi förhindrar terrordåd”?

Ja FRA:s verksamhet är egentligen en exportverksamhet, där tanken är att en (relativt sett) billig produktion av data skall ge ett (betydligt större) utbyte i form av besparingar på försvarskostnader genom garantier för utländsk hjälp vid militära krissitutioner.

Bortom corporate bullshit torde alltså FRA:s självbild vara som en av Sveriges största exportindustrier.

Och här har vi nog också förklaringen till att det varit så tunnsått med whistleblowers från FRA. Man upplever överhuvudtaget inte moral som relevant för verksamheten – vi exporterar en vara och tjänar pengar ju!

Written by viktualiebroder

08 september 2013 den 14:00

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sverige är genom FRA-lagen medskyldigt till världens största organiserade industrispionage. Lagen beställdes av NSA/USA, effektuerades av svenska politiker. Nu börjar sanningen komma upp i ljuset. Folk tittar upp lite förvånat, för en sekund förstår man att etablissemanget ljög. Så återgår man till sina dagsrutiner och låtsas som inget.

    maqi

    08 september 2013 at 22:48


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: