Viktualiebrodern

Anna Ardins inkonsekvens i kontantfrågan

with one comment

Samt något om manikeism

Anna Ardin har lyckats göra en konstinstallation – ja när någon lyckas få känslorna att svalla bland de enögda är nog ”konst” och ”installation”  rimliga ord. Den här gången gäller det en Coop-butik som satt upp ett anslag på rumänska om att de inte längre lämnar kontant betalning för returpant. Också på rumänska. Men det var tillräckligt för att de enögda skulle känna sig träffade och de lättkränkta att bli kränkta. Vilket kränkte andra lättkränkta och så vidare enligt bekant mönster. Diskursanalysen blir i detta fall mycket enkel: Ad nauseam.

Jag anser i och för sig att det bästa är att ”låta de döda begrava sina döda” och hålla en konsekvent linje mot all manikeism.  Manikeisten missar aldrig ett tillfälle att påpeka att ”den som inte är med oss är mot oss”. Också om det innebär att alla som ”säger Jehovah” automatiskt räknas till ”de andra”. För manikeisten är ett ord, eller en handling, aldrig något för sig själv, utan skall bedömas efter sin verkan. Vad avsändaren själv avsåg anses irrelevant, och vederbörande kan alltså avkrävas avbön också om något uppsåt helt saknas, eller om utsagan till och med var sakligt korrekt.

Mot detta tror jag på att helt enkelt, på ett närmast autistiskt sakligt vis,  konstatera, att bara för att man är kritisk mot A är man inte automatiskt för B och att oberoende av A-ism och B-ism är det manikeismen som är den -ism som bor närmast granne med ondskan. Och så långt det går välja sina strider och som sagt ”låta de döda begrava sina döda”.

Men eftersom detta berör kontantfrågan, som jag skrivit en del om, vill ändå peka på inkonsekvensen i Anna Ardins politik och hur hon här agerar som en vindflöjel.

Några citat, det första från Anna Ardins blogginlägg i måndags och de andra från en motion till den socialdemokratiska förbundskongressen, i februari 2012

Så Coop: plocka ner era skyltar, växla in pantkvitton mot kontanter och be om ursäkt, omedelbart. (130520)

Och i en kommentar

om ens huvudsakliga inkomstkälla är pant så vill man troligtvis ha kontanter exempelvis för hyra, vilket man ju inte kan betala på coop (130520)

26 februari 2012 skrev hon i en motion betitlad ”Minska kontanthanteringen”

Att minska kontanthanteringen är ett effektivt sätt att minska de faktiska möjligheterna för både skattefusk och droger. Minskad kontanthantering drar helt enkelt undan mattan för flera typer av brottlighet som är beroende av kontanter. (120219)

och vidare

Vi kan utgå från att teknik och elektronisk handel är framtiden och att kontanterna allt mer bör och kommer att fasas ut. (…) Den svenska staten behöver snarast bli en mer aktiv aktör på den marknaden. (120219)

Nu har för all del Ardin en liten brasklapp i texten, om än av ett önskebetonat slag

Morgondagens betalningslösningar måste vara tillgängliga för alla som idag hanterar cash, oavsett ekonomisk eller legal situation, ålder eller medborgarskap. (120219)

Bedöm själv.

PS: I kommentarstråden hos Anna Ardin framkom att det förekommer bedrägerier i pantandet. Vilket i och för sig inte påverkar den enskilda butiken mer än om möjligen volymerna skulle bli ohanterliga.

Written by viktualiebroder

21 maj 2013 den 22:01

Publicerat i kontanter

Tagged with , , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Att välja sina strider och storma i ett vattenglas. Jag tänker ”högt” om det jag själv är i färd med att göra här och där i mitt nuvarande tillstånd av förvirring. Jag tror i och för sig att ett ensidigt enten-eller, autism eller argumentteoretiska sanningar bär så värst väl… kan man inte söka något som förnar stridande parter, utöver striden som är det som skiljer parterna åt genom den förening kampen gäller, låt säga bytesmedel-ekvivalenter idag och i morgon.

  Som jag tolkat dig broder, vill du snarare mångfalldiga byteshandlingarnas allmänrättsligt likvärdiga utbytes- möjligheter genom en mångfalld samhälleligt objektivt erkända bytesekvivalenter hellre än att med någon slags mänskligt uppfunnen nödvändighet eller mental förutskickat framtida oundviklighet utesluta något allmänt och bevisligen socialt fungerande medel för utbyte människor mellan som inte dödligt hotar den relativt sociala jämvikten mellan människornas och ”ballansen” mellan ”inre” och ”yttre” ”natur” dia logos.

  Att ”kontant” i reda pengar ”räkna inop”, computa´re, allttså, ”summera” upp och fokusera på ett ekvivalent likvärdigt förenande svensk kontinent sätt på ett möjligen för båda parter upplevet ”kontant”, conten´tus, tillfredsställande vis… vill jag peka på att det inte är alldeles uteslutet att Ardin kommer att medge att det inte över överskådlig tid går och i själva verket inte heller ens är önskvärt att aveckla penninghanteringen, även om man, som hon, manar på en för en utveckling av system för elektroninska ekvivalenter för olika valmöjligheter i våra bytesrelationer. Det borde kunna gå om varje elektronisk ekvivalentform inte utsluter pengar som alternativ handlingsform.

  Allt ska kunna köpas för pengar bara priset sätter ett hinder om inte skruplerna finns.

  Anonym

  22 maj 2013 at 13:15


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: