Viktualiebrodern

Rätten att reparera

with 2 comments

Ett intressant USA-val. Faktiskt!

Jag ser på Massachusetts Pirate Party sida att de tagit ställning i tre folkomröstningar i delstaten som genomförs parallellt med de andra valen. Förutom rätten till en ”värdig död” och medicinsk användning av marijuana så skall det också röstas om Rätten att reparera.

Ed: Förslaget fann väljarnas bifall. Svenska Dagbladet skriver förstås bara om delstatsomröstningarna om marijuana och samkönade äktenskap.

Det handlar alltså om att fordon idag blivit så komplicerade att felsöka och reparera att den som inte kan komma över programvaran inte heller kan reparera dem. Wall Street Journal skrev i februari 2011 om en Saab som måste ”initialiseras” för att starta efter att en brytare till vindrutetorkarna bytts ut.

Denna kamp för Rätten att reparera förs också i Europa. Också svenska verkstäder har engagerat sig. Till exempel Bilakuten i Malmö och Rydahls i Karlstad.

Hade jag haft möjlighet hade jag förstås grävt ner mig i dagens regelverk och i debatten. Men det kan jag inte utan får nöja mig med att konstatera att detta är något som Piratpartiet självklart borde ta upp.

I USA är de gröna och libertarianerna överens om det här.

Som Electronic Frontier Foundation skriver behöver vi förstås en lagstadgad Rätt att reparera för alla sorters elektroniska och mekaniska prylar, inte bara för motorfordon.

Hoppas att någon som vet mer om hur reglerna ser ut i Europa (och Sverige) kan kommentera.

Ed: Electronic Frontier Foundation har gjort framställningar mot dispens för upphovsrättsreglerna för att tillåta moddning av mjukvaran i bilar.

Written by viktualiebroder

06 november 2012 den 01:09

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Denna utveckling grundlades i USA genom en ”uppdatering” av USAs Copyright Act 1976, som bla. innebar att datorprogram fick en unik särställning upphovsrätten, att även exerkverandet kom att bli en ensamrätt.

  Den tämligen tunga CONTU-rappoerten låg till grund för förändringen. Commissioner Hersey hade en avvikande åsikt som är intressant att läsa i sin helhet, det var också en ståndpunkt som står väldigt nära den hos Richard Stallman när han skapade GLP för att med samma upphovsrätt kringgå de negativa konsekvenserna denna förändring introducerade. Alla former av DRM härstammar i grunden från detta och var något närmast oundvikligt, lika oundvikligt som att krav på förbud mot kringgående av ”skyddåtgärder” skulle komma som ett brev på posten. Ett kort citat från Hersey:

  ..the program itself, in its mature and usable form, is a machine-control element, a mechanical device, which on constitutional grounds and for reasons of social policy ought not be copyrighted.

  .. admitting these devices to copyright would mark the first time copyright had ever covered a means of communication, not with the human mind and senses, but with machines.

  Jag har tagit upp det här från och till sedan 2005 ungefär och exemplet med vad som nu blivit vanligt i bilar varnade jag för när förbudet mot kringgående skulle införas. Kanske, kanske börjar tiden bli mogen för att åtminstode pirater skall kunna ta det till sig. Under striden om mjukvarupatenten hade jag åsikten att upphovsrätten utgjorde ett större hot mot privatpersoner, jag tror att det börjar sjunka in nu, framförallt genom den övervakningshysteri som växer fram för att upprätthålla den. Men även denna aspekt kring kontrollen över ”firmware” i tex. fordon börjar kännas i plånböckerna hos medelsvensson. Exemplet med SAAB-bilen du tar upp är bara ett tidigt fall av det som idag är standard på alla motorfordon, från motorcyklar, personbilar, lastbilar, båtmotorer till snöskotrar.

  Kodade nycklar kan tjäna som ett bra exempel på hur monopol skapas med åtförljande monopolpriser, där nyckeln kostar tio gånger mer än rimligt och till detta kommer en omkodning av fordonets firmware som kan gå lös på tusenlappar i vissa fall.

  För att på ett grundläggande sätt komma till rätta med detta och alla andra former av Digital Restrictions Management så måste man ställa till rätta det grundläggande felet som genom utvecklingen lett fram till dagens situation. Exekverandet av datorprogram skall inte vara en ensamrätt. Att införa konsumentskyddande regler är en dålig lösning eftersom dessa regler krockar med lagen upphovsrätt, juridiskt ger då reglerna vika.

  Att datorprogram sorterar under upphovsrätt är naturligt, det är ett skrivet verk i likhet med böcker. Men när exekverandet av det skrivna också omfattas så blir det som om författaren av en bok om matematik också hade ensamrätt att utföra beräkningarna som boken behandlar. Det är detta vi ser i en allt bredare omfattning idag när allt mer prylar styrs digitalt.

  steelneck

  06 november 2012 at 12:36

 2. På sätt och vis handlar ju detta också om Rut- och Rotreparationens allmänna myndighet för egen hand eller motsvarande tillgång på samhälleligt ansvar för och erkänsla av den mänskliga rättighetens värdighet och basalt lika rätt till livsmedel mätt genom den allmänna ekvivalentens nödvändiga existensmått… när den frisläppta markexpropieringens privatiserade malmprospektion inte bara gör samernas dominerande näringsform irreparabel för en samisk framtids särpräglade livsform… utan även tillintetgör kommunalt markägande som beskattningsbart underlag för den gemensamma omsorgens byggande av bostäder för varierande behov… då är det inte utan att man på ålderns höst … kan undra om inte identiteten med ”landet Sverige som nation” har passerat bäst före datum… de kommande samfunden bland de Företagssamma människorna i världen har väl ingen anledning att reparera hälsan hos dem som inte längre uppbär sin anställning med normal arbetskraft… vem bryr sig om den gerontologiska utgallringen och etniska utplåning av samernas näringsform i framtidens Företagsgemenskaper… ?

  Nils Ivar Tenmann

  06 november 2012 at 13:09


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s