Viktualiebrodern

Hexakosioihexekontahexafobin på frammarsch

with one comment

Registreringsbeteckningar för fordon

Ed: Ytterligare ett fall i Svenska Dagbladet

Ed2: Och ytterligare ett fall i Dagens Nyheter

Ed3: Och ännu ett i Helsingborgs Dagblad

För en tid sedan var det en nyhet att Transportstyrelsen inte längre godtar ”666” som fordonsbeteckning på en registreringsskylt. Inte heller samma sak uttryckt i romerska siffror godtogs. Huruvida samma tal uttryckt hexadecimalt (”29A”) vore godtagbart är oklart. Men hur många är flytande i hexa?

Det är uppenbart att policyn för vad som kan väcka anstöt undergått en glidning. Känslorna svallar högaFlashback. I tidningen Bike uttalar sig en representant för Transportstyrelsen

Klagomål över lång tid har gjort att behovet av nya bedömningsgrunder har ökat, säger Mikael Andersson, informatör på Transportstyrelsen till P4 Skaraborg.

Denna ändring av policyn för egenkomponerade registreringsbeteckningar är desto mera anmärkningsvärd som automatiskt tilldelade registreringsskyltar inte verkar omfattas. Till exempel finns en bil på svenska vägar (jag har själv sett den, fast jag minns inte utseendet som den på bilden – de kan ha återanvänts) med beteckningen GOD 666. I Flashbacktrådarna nämns andra, väl så anstötliga registreringsbeteckningar. Om man nu bryr sig. Men för de enögda blir ordet ”stoppnål” anstötligt, för att anspela på något som Fritiof Nilsson Piraten skrev en gång. Hexakosioihexekontahexafobi är för övrigt beteckningen på rädsla för talet 666.

Också i Ungern finns  GOD 666. Svenska bilar med C-U-M samlas här. Den enligt uppgift kompletta svartlistan ser ut så här. Svartlistan plus de som åter blivit tillåtna här. Transportstyrelsens lista här.

Kristecken?

Jag är lite undrande över detta. Kanske kan man se det som ett tecken på ett krismedvetande att de eskatologiska (tron på de yttersta tiderna) tankarna fått allt större spridning, så stor att det alltså påverkar policyn för vad som anses anstötligt på registreringsskyltar.

Men troligare är att synen på vikten av yttrandefrihet har ändrats. Individens egna rykte som hederlig och pålitlig, oberoende av grupptillhörighet, har minskat i betydelse och just grupptillhörigheten har blivit viktigare för att komma över resurser. Och då ses möjliga kränkningar mot den egna gruppen som ett tillfälle att stärka sin egna ställning inom gruppen och därmed komma över större resurser för egen del. Kränkningsvågen vi ser är ett utslag av intern karriärism inom  grupper med ett tillräckligt starkt ”varumärke” av att vara förfördelade för  att det skall kunna exploateras till fördelar för gruppen.

Vilket förstås ytterst inbegriper alla – alla kan hävda att den egna gruppen är förfördelad och trovärdigt kommunicera det om bara valet av grupp görs tillräckligt omsorgsfullt.

Det där är förstås dunkelt uttryckt. Men att något har hänt är uppenbart. Och att det snäva egenintresset att höja sin status inom gruppen spelar en stor roll när kränkningskortet spelas ut är väl också ganska uppenbart..? Eller är jag cynisk nu igen? There is no business like Shoah business. The outrage industry.

Några konspirationsteoretiska kombinationer

Annars funderar jag lite på hur Transportstyrelsen ser på till exempel konspirationsteoretiska beteckningar i tiden. Det finns i alla fall en röd BMW X1 i Malmö med ”NWO 911”. Hur tänkte de egentligen där?  Det går att söka på Transportstyrelsens hemsida.

”ZOG 972” finns dock inte (ZOG uttytt Zionist Occupation Government är en beteckning som antisemitiska konspirationsteorier använder för en inbillad judisk världskonspiration. 972 är landskoden för Israel).

”THC 420” kör runt på svenska vägar, ackompanjerat av alla jazztobaksbrukares ohämmade fnissande får man förmoda. (THC står för Tetrahydrocannabinol, det verksamma ämnet i cannabis. 420 är  amerikansk slang för bruk av det)

Min uppfattning

Jag tror, lite mera seriöst, att det är viktigare att toleransen för yttrandefrihet ökar, än att normerna skärps för vad som är tillåtet att uttrycka för att inte såra andra. De lättkränktas land är verkligen inget paradis, med allt vad group think och självcensur och censur som det innebär. Tvärtom är parrhesia, att tala öppet och utan rädsla om kontroversiella ting, något i grunden bra.

Det skall vara tillåtet att säga ”stoppnål” offentligt. Om det förtryter (SAOB, I.2) de enögda är det deras problem. Jag tycker Lars Vilks är en (på skånska) tramsebytta. Men att han skall mordhotas är upprörande och i allra högsta grad anstötligt. (Fast något förstås alla som använder sin yttrandefrihet måste räkna med).

Får länka till Rowan Atkinsons tal om yttrandefrihet också (från Opassande).

For me, the best way to increase society’s resistance to iinsulting or offensive speech is to allow a lot more of it… we need to build our immunity to taking offense… If we want a robust society we need more robust dialogue and that must include  the right to insult or offend… the freedom to be inoffensive is no freedom at all.

Well spoken.

Ed: Förbjudna registreringsskyltar ställs ut i Umeå, rapporterat av Svenska Dagbladet.

Ed2: Det finns ett system, trots allt, i hur registreringsnummer fördelas enligt Svenska Dagbladet

Ed3: En lista på avslagna ansökningar 2014 i Dagens Nyheter

Annonser

Written by viktualiebroder

06 november 2012 den 19:36

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Du är rolig du, bror.

    Nils Ivar Tenmann

    07 november 2012 at 12:13


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s