Viktualiebrodern

Eget ansvar för brott ger större nödvärnsexcess

with one comment

En intressant dom i tingsrätten

Jag har tidigare skrivit om den äldre, synskadade, mannen i Landskrona som vid flera tillfällen blev lurad av besökare som utgav sig vara från hemtjänsten, men som i själva verket var ulvar ute efter att lura och bestjäla ett för dem lätt offer.

Vid det fjärde tillfället föll mannen så illa att han några dagar senare avled.

Nu ser jag i Svenska Dagbladet en intressant dom i Helsingborgs Tingsrätt (mera utförligt i Helsingborgs Dagblad) . En äldre man var ute i ett tillfälligt ärende och under tiden föll hustrun så illa att hon tillkallade hemtjänsten. När mannen (som har nedsatt hörsel) kom hem var han ovetande om detta, så att när två, för honom, okända personer dyker upp och säger sig vara från hemtjänsten anar han i sin uppjagade sinnesstämning (hustrun hade ju fallit och slagit sig) argan list och pucklar på besökarna och kastar ut dem.

Vid rättegången berättade mannen att hans första tanke var ”ska vi nu rånas också?”

För det blev han åtalad för misshandel. Men Tingsrätten friar honom med motiveringen att mannen var i chock och därför ”svårligen kunde besinna sig”, som det heter i lagtexten.

Godtrogenhet

Efter att mannen i Landskrona avlidit startades en informationskampanj, bland annat i teaterform, riktad mot äldre för att de inte ”skulle vara så godtrogna”.

Jag tror att det vi ser med domen i Tingsrätten är ett resultat av den kampanjen. Det var kampanjen som var godtrogen.

Eget ansvar för brott

Som väl är har attityderna i samhället ändrats en hel del när det gäller kvinnors egenansvar för att bli våldtagna därför att de klätt sig på ett visst sätt.

Men samtidigt har egenansvaret istället ökat på till exempel husägare att installera larm och montera in säkerhetsdörrar. På äldre att ”inte vara så godtrogna”. Och den som blir rånad på kontanter anses av många få skylla sig själv.

Konsekvenser för synen på nödvärnsexcess

Jag tror att detta kommer att innebära att domstolarna tvingas bli mera accepterande när det gäller nödvärnsexcess, det vill säga rätten att försvara sig själv och sin egendom med våld. Jag tvivlar på att tingsrätten friat mannen om det inte förekommit så många fall av tjuvar som utgett sig för att vara från hemtjänsten.

Jag tycker inte att det är bra att samhället blir mera tolerant mot våld. Det vore bättre om det fanns en hårdare syn på lurbrott i allmänhet, och i synnerhet mot äldre och funktionshindrade. Sådana brott underminerar förtroendet mellan främlingar, och gör därför mycket större skada än bara den omedelbara mot brottsoffret.

Lurbrott som underminerar förtroendet mellan människor som är främmande för varandra är samhällsfarliga och bör ha en straffskala därefter.

Framtiden

En ytterligare konsekvens av domen är att hemtjänstarbete kommer att bedömas som högre risk. Det är bara en fråga om tid innan Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete.

Och då blir de gamla kanske utlämnade till elektronisk övervakning och kommunikation via tvskärmen istället…

Tills någon black-hat hacker tar sig in i systemet och utger sig för att vara från hemtjänsten…

Och det ordnas kurser för äldre i IT-säkerhet… I teaterform förstås. Kanske en möjlighet för arbetslösa dramaturger med datorintresse..?

Detta är fel väg. Stäm i bäcken och uppgradera straffvärdet av samhällshotande lurbrott istället. Lurbrott är rationellt övervägda och straffvärdet spelar roll.

Annonser

Written by viktualiebroder

06 september 2012 den 10:49

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Är helt med på din linje… alla pålagor som vilar på en grundlagd misstro stärker vår personlighets behov av mer kontroll och övervakning av ”den Andre”… ingen verkar längre märka hur vi förslavar oss under våra egna tecken på ”misstro”… det blir svårt att vända denna skuta och rikta misstron, kontroll- och övervakningsbehovet mot sig själv, till en personlig självbehärskad myndighet för en gemensam TilliT… det dags att visa tecken på en misstro mot ”misstron”… hur ter sig en medveten ”naivism” ?

    Nils Ivar Tenmann

    18 september 2012 at 12:31


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s