Viktualiebrodern

Vem frågar Ernst Nordin?

with 6 comments

Om rätten att bli nämnd som upphovsman

Det har ju blivit en liten sommaranka detta med enkronorna med förvanskad text som dykt upp på olika håll. Det har spekulerats i att det skulle röra sig om falskmynteri. Men falskmynteri kommer inte ifråga, eftersom det inte är olagligt att skada eller förvanska mynt, bara att försöka föra in dem i cirkulation (se en tidigare post i den här bloggen).

Möjligen skulle det kunna vara högmålsbrott, men det skall nog till mer än så för att åklagare skulle väcka åtal.

Vad det emellertid definitivt rör sig om, är ett möjligt intrång i konstnärens, skaparen till enkronornas yttre heter Ernst Nordin, ideella rätt.

Upphovsrättslagen (kapitel 1, § 3, stycke 2) säger

Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes

Det här är egentligen en lag av mycket tveksamt värde. Medan vi i Piratpartiet är mycket positiva till rätten att bli nämnd som upphovsman till sitt verk, är vi en del som ifrågasätter vilket värde det här stycket har (skrivit om det här).

Huruvida Ernst Nordin upplever sitt konstnärliga anseende eller egenart kränkt av att texten på enkronan förvanskats vet jag inte.

Men att ingen i etablerade media frågat honom, ens nämnt hans namn, säger en del om hur  de som annars ryar om pirater själva ser på detta med ideell upphovsrätt.

Som pirat är jag alltså tveksam till att det skall vara förbjudet i lag att skapa deriverade verk eller remixa om upphovsmannen skulle känna sig kränkt av det.

Men det är viktigt att upphovsmannen får sitt namn nämnt. Det anser i alla fall vi pirater.

Ernst Erik Axel Nordin.

Annonser

Written by viktualiebroder

18 juni 2012 den 20:39

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. För högmålsbrott (i detta fall förtal av konungen) räcker det inte med ett beslut av åklagare; denne måste dessutom inhämta regeringens medgivande (enligt 18 kap. 8 § brottsbalken).

  Rätten att bli namngiven är visserligen inskriven i lag, men det behöver bara ske ”i den omfattning och på det sätt god sed kräver”. För svenska mynt torde detta innebära ”inte alls” på själva myntet, eller på sin höjd med konstnärens initialer (som på 2009 års enkronas frånsida).

  Matthew Inman, USA, tröttnade för något år sedan på att webbplatsen FunnyJunk spred många av hans teckningar utan att ge honom vare sig länk eller erkännande tillbaka, och skrev ett syrligt blogginlägg om saken. Nu har FunnyJunk svarat med att skicka sin advokat på honom och kräva honom på 20.000 dollar för dessa ”falska” anklagelser. Inman startade därför en insamling av detta belopp, men i avsikt att skicka pengarna till National Wildlife Federation och American Cancer Society. FunnyJunks advokat har därefter (tydligen på eget bevåg, utan att representera FunnyJunk) lämnat in sin stämningsansökan mot Inman. Och insamlingsföretaget. Och National Wildlife Foundation. Och American Cancer Society. Är detta att ställa sina fötter framför en exekutionspluton, eller vad?

  Insamlingen passerade 20.000 dollar strax efter start. Den är nu uppe i nära 200.000, och det är en vecka kvar… Se där vad försummandet av de ideella rättigheterna kan medföra, till och med i USA.

  Anders Andersson

  19 juni 2012 at 00:27

 2. Men falskmynteri kommer inte ifråga, eftersom det inte är olagligt att skada eller förvanska mynt, bara att försöka föra in dem i cirkulation.

  Men om nu folk hittar de här mynten i sina plånböcker så tyder ju det på att någon har både försökt och lyckats att sätta dem i cirkulation. För övrigt vet du väl inte att de har framställts genom att förvanska äkta enkronor? Jag skulle snarare tro att de har tillverkats från grunden.

  Björn Persson

  19 juni 2012 at 02:04

 3. De kanske har tillverkats från grunden. Men lite konstigt vore det i så fall, för vikten skall ju stämma med storleken och det kan nog vara svårt att få till.

  Men jag tror att caset för falskmynteri är större om de är nygjorda, det vill säga ”efterapade”. Som det stod på sedlar på 1700-talet: Den som denna sedel efterapar hwarder hängd

  viktualiebroder

  19 juni 2012 at 06:52

 4. Nej, konstnären anges inte på mynt.

  Men att tidningarna inte bemöder sig om att ta reda på det säger lite grand, tycker jag.

  Den ideella rätten, åtminstone den här kränkningsbiten, är väl ganska ny i USA.

  viktualiebroder

  19 juni 2012 at 06:54

 5. En numera avliden brorsa till en bekant… så lite hit och dit… bekantingen meddelades lite bryskt om sin brors bortgång… han hade dött i lgh i sin ensamhet och det hade börja lukta i trapphuset… nå… vad kände bekantingen till om sin brors stansmaskin i den lilla ettan och alla förfalskade femkronor som brodern tillverkat, undrade vakthavande… inte ett dugg svarade min bekant och tog sig broderns lgh till sammans med konstaplarna… på något vis hade den avlidne mekat ihop en stansmaskin vägandes strax under 800 kilogram, hur nu bjälklaget kunde palla för det… den avlidne hade hankat sig fram genom livet i ett försök att leva drömmen om att bli framgångsrik konstnär… en näve femkronor lite då och då hade väl hjälp till och klara livhanken mellan macklingarna och tutande lite hit och dit… konstnär finns det gått om, för många tycker näringslivet som har svårt att få folk de ställen där det finns vanligt kneg utan krav på fantasins närvaro för inkomstens förvärvande…

  Annars ska ju efterfrågan på folk med fantasi vara rätt stor, det är bara det att alla designers man söker inte har någon fantasi… fantasi har inget med vetenskap och teknik att göra längre eftersom allt vi behöver redan är uppfunnet inom den materiella svären och designa om det vi redan har håller bara igång fantasin ett litet tag ifall den hela tiden måste materialiseras i allt ökad takt för omsättningens skull… man dräneras på förmågorna man hade innan började jobba i monotont allt mer uppskruvad upprepning… det märkte jag som svetsare på SAB i början av 70-talet… jag glömde bort multiplikationstabellen t.o.m… man måste ju bruka det man kan och räkna till 18 svetspunkter sitter snart som ett smäck, jag till och drömde om dem på nätterna… ja, ni förstår ju, det är ju i sömnen som idéerna klickar till… men det klickade ju bara upptaget i min skalle, som för övrigt var sönderfnasat runt halls och haka av svetsblänkets uv-strålar…

  Nej, vetenskap är en konst man kan lära sig, precis som designkonstens tekniker, men konsten själv är ingen vetenskap, konst är att skapa nytt överskridande av det senaste överskridande… ur den övningen kommer fantasin till makten… jag säger bara detta för att påminna om Bolognaprocessens politiska design av universitet och högskoleutbildningen… uppenbart ett försök att slutgiltigt ta död på den sedan länge falnande akademiska friheten genom en varufiering av kunskapsprodukterna som där ur fortfarande hoppas komma till marknadens kännedom… den närmsta tiden tror jag vi kommer få se många varianter av upphovsrättstvister i de europeiska domstolarna och har jag rätt i den spådomen kommer sannolikt behovet av nyskrivningar och preciseringar av den svenska lagstifningen ske med harmonieringar runt om i den ”gemensamma marknadens” rättsväsen… överstatligehet smyger sig på, så att säga, på ont och gott kanske…hipphopp

  Nils Ivar Tenmann

  19 juni 2012 at 18:32

 6. #Nils-Ivar
  Jag deltog nog i en idolisering av ”upphovsmannen” i den här posten. Det står inte mellan ”geniet” och alla andra, det finns ingen avgrund som skiljer. Samma gäller för brott och straff förstås, det är en glidande skala. Förstår att du reagerar – konstnärer finns det gott om, levnadskonstnärer inte minst.

  Men om jag nu tog i med en moraliserande röst och satte Ernst Nordin lite på piedestal så var det för att påvisa vad jag uppfattade som hyckleriet i sammanhanget, att den som ritat motivet på enkronan, och nu fått det förvanskat, inte nämndes med namn och ännu mindre tillfrågades om sin syn på saken.

  Jag kommer säkert att ha en moraliserande ton fler gånger. Vet inte hur det skall gå att undvika när man vill polemisera mot något…

  viktualiebroder

  20 juni 2012 at 20:47


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s