Viktualiebrodern

Lite mer om Parti pirate – både fr och ch

with one comment

Lite Schweiz men mest La France

Det schweiziska Piratpartiet håller kongress i Aarau i helgen. Och får artiklar i gammelmedia (Le Matin), som rapporterar att de är emot ett schweiziskt EU-medlemsskap så länge EU inte är demokratiskt och transparent.

I Frankrike har Parti pirate vissa problem inför valet till Nationalförsamligen i morgon. I andra valkretsen i Paris har prefekturen slarvat bort den valinformation som kandidaten i den valkretsen själv har skrapat ihop medel för att låta trycka. Parti pirate överväger nu att överklaga valet där. I Frankrike måste visserligen partierna själva bekosta tryckning av valinformation och valsedlar, men det är myndigheterna som distribuerar till vallokaler och till väljare.

Till skillnad från i Sverige kan väljaren själv skriva ut valsedeln och ta med. Eftersom valrörelsen för PP är zéro-budget, så måste var och en av de 101 kandidaterna själva betala för eventuell tryckning. Därför uppmanar nu PP alla sina sympatisörer att skriva ut valsedlarna.

Som en särskild försiktighetsåtgärd, och också som en politisk handling, uppmanade igår också PP alla att ladda ner samtliga 101 valsedlar och spegla dem på sin egen sajt. Man hänvisar till hur Piratenpartei i Bremen fick sina servrar stängda av polisen bara några dagar för valet till Förbundsdagen.

Parti pirate drar därför idag nytta av den allra bästa teknologin för masspridning – decentraliserad, motståndskraftig mot censur och som inte behöver frukta  överbelastning: Peer-to-peer

Det är vad jag kallar att göra politik!

Jag tror att delmålet 1% i minst 50 av valkretsarna kommer att uppnås lätt (Fyra i utlandet är redan klarade så 46 av 97 räcker). Det har skrivits och talats väldigt mycket i fransk media, och inte bara några affischnamn i Paris, utan över hela landet har lokaltidningar och lokala radiostationer intervjuat piratkandidater. När tyska Piratenpartei drog igång sina valförsök för ett par år sedan var de inte i närheten av ett sådant mediaintresse. Till och med Rick har blivit tillfrågad om vad han tycker  om det franska valsystemet. Och i Nouvel Observateur får en semiolog(!)  uttala sig om PP:s valfilm. (Detta är Frankrike – intellektuellt skall det vara. I Sverige hade det plockats fram någon självutnämnd retorikkonsult)

Valsedlarna på Pirate Bay.

Annonser

Written by viktualiebroder

09 juni 2012 den 22:10

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ja, jag är tror du har rätt i det om retorikkonsulteriet i Sverige… liksom statsveteriets och ekonomilurendrejeriets konsultationer är blindbockar i det förgivettagnas irrgångar… public relations som det heter

    Nils Ivar Tenmann

    10 juni 2012 at 07:21


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s