Viktualiebrodern

Internetröstning för utlandsfransoser

with 2 comments

Lite om valet till Nationalförsamlingen i juni

Från den 23 till 29 maj, kunde utlandsfransoser välja via Internet i det franska parlamentsvalet den 10 juni. Den tredje juni på ambassader och konsulat runt om i världen. De gör det för första gången med världen uppdelad i elva valkretsar, däribland en för norra Europa inklusive Sverige (nr 3). Detta är alltså valkretsar som väljer direktkandidater till den lagstiftande församlingen. Dessa väljs med majoritetsval,  om nödvändigt i två omgångar (om ingen fått majoritet i första), där de kandidater som nått minst 12,5% i första omgången deltar i den andra. Andra omgången kan alltså stå mellan tre eller rentav fyra kandidater, där då den som får flest vinner, utan att behöva full majoritet. Andra omgången på Internet går av stapeln sjätte till tolfte juni, på konsulat och ambassader den 17 juni.

I fyra av utlandsvalkretsarna ställer Parti Pirate upp, dock tyvärr inte i den där Sverige ingår. Sammanlagt i Frankrike ställer de hela 101 kandidater, plus lika många ersättare (valfilm här). Vilket är långtifrån i samtliga (det finns 577 platser i Nationalförsamlingen). Men ändå ett jättesteg ifrån att ha deltagit i två fyllnadsval med blygsamt resultat 2010. Givetvis är piraterna stärkta av framgångarna för Piratenpartei i Tyskland. Ett spöke går genom Europa…

Det intressanta med valet i utlandsvalkretsarna är, att det alltså delvis genomförs genom röstning på Internet. Detta har kritiserats hårt, inte minst av Parti pirate som anfört att

* Källkoden till röstningssystemet är slutet. Piraterna har krävt öppen källkod för något så känsligt.

* Det kräver att väljaren använder högst Java version 6 (det är redan påvisat att systemet kan hackas)

* Det krävs inte säker förbindelse, alltså inte https

* Servrarna står inte i Frankrike utan i Spanien

* Allt är outsourcat till ett privat företag

Om inte annat kan det hela leda till en viss positiv uppmärksamhet för Parti Pirate.

Av det jag lite snabbt sett av intervjuer  i olika lokala media är jag ganska så imponerad av kandidaterna man fått ihop. Verkar vara en blandning av enstaka äldre historiker, ärrade medborgarrättskämpar, någon rutinerad journalist med fanzinebakgrund och förstås många yngre, sansade, personer som ”sysslar med IT” i någon form eller är infödda på Nätet.

Ekonomin

Kandidaturerna är noll-budget från partiet centralt, vilket innebär att kandidaterna själva måste betala tryckning av valsedlar etc där de ställer upp. Vilket kan kosta upp till € 3000 per kandidat (det går förstås att ladda ner en valsedel och skriva ut den själv och ta med till vallokalen för väljarna) . Donationsreglerna till kandidater som ställer upp i val i Frankrike innebär också att ingen kandidat får ta emot några gåvor från någon, som inte identifierats av en utsedd person, en sorts ”lekmannarevisor”. Den kandidat som inte lyckas värva någon att ställa upp som lekmannarevisor får alltså inte ta emot några gåvor för valkampanjen.

Konsekvenserna av den hårdare kontroll för donationer till politiska partier som många också i Sverige vill se, kan alltså betyda att de med små resurser inte får ta emot några pengar alls, utan måste bekosta allt personligen . Något att tänka på för dem som tanklöst ställer sig bakom krav på förbud mot anonyma donationer också i Sverige.

Att ändå få 101 villiga och kvalificerade kandidater, som kan skaka fram de nödvändiga pengarna, eller lekmannarevisor som kan kontrollera donationer, är fantastiskt.

Tionde juni som sagt. Och söndagen därefter, den 17:e, är det en eventuell andra omgång. Plus omval i Grekland och ett nyval borgmästarval i Génève med piratdeltagande.

Annonser

Written by viktualiebroder

30 maj 2012 den 21:39

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tack för info och reflektioner… kul och spännande…

    Nils Ivar Tenmann

    31 maj 2012 at 09:14

  2. […] Jag har skrivit om valet till Nationalförsamlingen tidigare, här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s