Viktualiebrodern

Schubert och Fischer-Dieskau

with one comment

Lyssnade just idag

Jag köper ytterst sällan musik. Delvis är bakgrunden ekonomisk, delvis är det därför att inspirationen försvann när Napster mördades 2000 och som en följd av det lusten att stödja skivindustrin med ens den minsta krona svalnade högst betänkligt. Blir desto fler böcker.

På den tiden jag köpte musik blev det inte direkt klassisk.

Men ifjor köpte jag en samling med Schuberts Lieder insjungna av den tyske sångaren Dietrich Fischer- Dieskau. Som ljudbakgrund för arbete eller reflektion är det fantastiskt bra, även om det i det här huset oftast är min dotter som bestämmer musiken, oberoende av vad hennes föräldrar nu tycker om saken.

Jag är ingen expert på vare sig musik, Schubert eller Fischer-Dieskau, men jag har stort utbyte ändå. Man hör att det är ”på riktigt”

Senast idag spelade jag den av skivorna, av sammanlagt 21 stycken, som innehåller ”Ständchen”, den mest kända av Schuberts lieder. Ikväll ser jag att Fischer-Gieskau  avled idag, 86 år gammal. Det känns märkligt, faktiskt.

Jag lägger in en länk till youtube där Dietrich Fischer-Dieskau framför just ”Ständchen”. Det kan ju vara fler som kan ha utbyte.

Beklagar om någon tycker denna post var alltför personlig och mindre ideologiskt intressant.

Written by viktualiebroder

18 maj 2012 den 19:36

Publicerat i 1

Tagged with , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det ”personliga” är, om än också idéologiskt, det som gör ideologin intressant, tycker jag och tänker på andra som nyligen gått bort från min bekantskap när jag nu lyssnat till Dietrich framförande av Schuberts ”Ständchen” som utbyte…

    Nils Ivar Tenmann

    19 maj 2012 at 08:45


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: