Viktualiebrodern

Resultat för piraterna i Nordrhein-Westfalen (2012)

with 3 comments

617732 röster eller 7,94%

Det hölls val till lantdagen i Nordrhein-Westfalen igår. Piratenpartei fortsatte rida på sin framgångsväg och nådde 617732 röster eller 7,94%. De bästa valkretsarna för PP visas här. Bäst gick det alltså i en del av Dortmund med 9,9%. Det ser ut att bli 20 mandat av 237 i lantdagen.

Det kan jämföras med 7,4% i Saarland och likaså 7,4% i Schleswig-Holstein, vilket visar att Piratenpartei över hela förbundsområdet etablerat sig på en helt annan nivå än de 1,5% man fick 2010 i Nordrhein-Westfalen.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver, och numera nämner de också piraterna.

Kristna och pirater

Ett hett tema i Tyskland just nu verkar vara förhållandet till religionen,  kristendomen i synnerhet. Kurvigheter har ju, som av en händelse, också tagit upp den debatten i Sverige. Så därför lägger jag in några länkar, först till ”Kristna i Piratenpartei”:s wiki, dels till intervjuer med företrädare för gruppen i två katolska tidningar. Och sedan en för-och-emot artikel från den ena av de två tidningarna.

Kristna i Piratenpartei (wiki)

Intervju med företrädare

Intervju med en annan företrädare

Pro-et-contra ur samma katolska tidning

Jag har tyvärr inga möjligheter att översätta. Knappt skumma igenom. Google translate ger väl en uppfattning om innehållet. Men, översätt helst till engelska, för till svenska blir det ganska så obegripligt 🙂

Ed: Och så finns en debattartikel i Svenska Dagbladet om religionens ställning i politiken.

Written by viktualiebroder

13 maj 2012 den 23:00

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] mer: Piratpartiet, Viktualiebrodern, Rick Falkvinge, Hax, Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet Share […]

 2. Mandaten räknas ut med hjälp av andrarösterna som är röster på en partilista. Förstaröster är på enskilda kandidater i valkretsarna är en typ av majoritetsval där den direktkandidaten som fått flest röster tar mandatet. Summan av förstarösterna över hela området säger inget om ett parti tagit ett direktmandat eller inte.

  Henry Rouhivuori

  15 maj 2012 at 12:56

 3. #Henry
  Du har rätt och jag borde nämnt det.

  Det intressanta är att de nu nått sådana röstnivåer att de får *fler* förstahandsröster än andrahands. Små partier får annars betydligt fler andrahands- än förstahandsröster.

  viktualiebroder

  15 maj 2012 at 13:34


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s