Viktualiebrodern

Mera förbud och mindre intelligens

leave a comment »

Lite kommentarer i all hast till nyhetsflödet

Det är fascinerande med hur allt mer skall ”hård”-kopplas, hur allt mindre får låta omständigheterna ha ett spelrum. Människan spår, och Gud rår tillhör verkligen en förgången tids vishet. Utan att ersättas av någon motsvarande sekulär insikt om termodynamikens lagar och det kvantmekaniska slumpinflytandet på vår tillvaro.

Imorgon träder en ny begravningslag i kraft som sänker maximal tidsutdräkt från dödsfall till jordfästning från två månader till en. Jag trodde att det var arbetslinjen som gällde och att klara tentor och så vidare – alla små prioritetsgrundande detaljer i våra liv. Men det är alltså begravningslinjen som gäller, och genom att upprioritera begravningar åstadkoms förstås en nedgradering av arbete och studier eller de ännu levandes sjukdom eller vad som helst annat som känns tvingande i våra liv.

I Karlskrona skall de kommunanställda förbjudas att öppna fönster, vilket tydligen praktiserats för att kompensera för en dåligt fungerande ventilation. Jag undrar jag om inte produktionen tar mera skada av det än den  miljon tekniska förvaltningen räknar med att spara… Fast det är ju ett annat konto förstås, nån annans bekymmer.

I Malmö förbjuder en skola att eleverna tar hem läroböcker. Att det är ett problem att många glömmer ta med dem till skolan igen (eller får dem förstörda av någon annan), det kan jag förstå. Men är ett absolut förbud den minst dåliga lösningen?

Att, som någon kommentar menar, detta skulle innebära att skolan använder en bättre pedagogik på lektionerna är helt orealistiskt tror jag. Det är just i de socialt utsatta skolorna som eleverna tvingas till mest ensamarbete (enligt en ledare i Expressen), därför att lärarna har så många tvingande och angelägna uppgifter utöver utlärandet.

Och hur skall man kunna lära sig matematik utan egen reflektion utanför lektionstid? Det klarar bara den allra mest kognitivt begåvade delen av eleverna – vi andra fick snällt kavla upp de mentala ärmarna och slita oss igenom matematiken.

Intelligenta biljetter

Resebranschen vill se intelligentare biljetter. Ja kanske man inte skall göra som många eventbolag, låta Ticnet få monopol på biljettförsäljningen. Slutar då Ticnet att fungera slutar biljettförsäljningen att fungera. Inte särskilt intelligent.

Elektroniska kvitton

Jag ser att Skatteverkets överste kontantpolitiker Conny Svensson accepterat elektroniska kvitton. (Elektroniska kvitton har jag skrivit om förut).

Ett av de saker jag skulle vilja skriva om, och har material samlat för,  är anonymisering av kontantfakturor för privatpersoner som inte är momspliktiga. Ett annat är om timmerflottning, ett fascinerande ämne ur många aspekter. Ett tredje är om allmänhetens ”förbättringar” av offentliga konstverk och den ideella upphovsrätten.

Men… Det ena du vill, det andra du skall. Så plägar det sluta i dylika fall. Så också i mitt. Här gäller arbetslinjen med korta pauser…

Annonser

Written by viktualiebroder

30 april 2012 den 11:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s