Viktualiebrodern

Resultat för piraterna i Saarland

with one comment

35 646 röster eller 7,4%

Igår var det val till lantdagen i Saarland, ett av de mindre tyska förbundsländerna. Piratenpartei överträffade med råge prognoserna om 5-6 % och nådde 7,4 %,.

Saarland är indelat i tre valkretsar som var och en hade en egen lista. Dessutom fanns en gemensam lista för hela landet. Den gemensamma listan toppades av Jasmin Maurer, som leder piraterna i Saarland, men hon lyckades alltså inte bli nominerad i topp för någon av de lokala listorna. Röstfördelningen mellan de lokala listorna och landslistan avgör därför vilka som blir invalda, men med 7,4 % kan förmodligen alla listettor räkna med att ta plats i lantdagen. Namnen på de valda kommer så småningom upp här.

Gruppe42

För övrigt sker breddningen av Piratenparteis politik till många andra områden inte utan intern kritik. Den tidigare ordföranden Jens Seipenbusch har tillsammans med 41 andra bildat en ”Gruppe42” där man vill värna en ”classic” piratpolitik när det gäller upphovsrätt och övervakningssamhället. Vi vill hålla fram det som i den allmänna utvidgningen riskerar att hamna i skymundan. Piratpartiets profil som Internet- och medborgarrättsparti måste bestå.

Man är också kritisk till basdemokratiprinciperna inom partiet som gör att ledningen inte kan uttala sig politiskt i någon fråga utan att först rådfråga partimedlemmarna, vilket ofta innebär att partiet inte har något att säga alls innan frågan blivit inaktuell.

Rick Falkvinge skriver om vilka perspektiv som öppnas för varje framgång.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har sina notiser.

Annonser

Written by viktualiebroder

25 mars 2012 den 19:42

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] kan jämföras med 7,4% i Saarland och likaså 7,4% i Schleswig-Holstein, vilket visar att Piratenpartei över hela förbundsområdet […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s