Viktualiebrodern

Licensauktionerna var ett misstag

with one comment

Självorganisering är effektivare, robustare och bygger samhälle

Svenska Dagbladet skriver om telebolagens missnöje över flat-rate principen, det vill säga att användare av trådlösa telesystem betalat lika mycket, oberoende av bandbreddsutnyttjande.

Det här aktualiserar problemet med de teleauktioner som fördelade licenserna. Jag menar att licensauktionerna var ett stort misstag, som

a) Förutsatte att teknikutvecklingen inte påverkade möjligheten att beräkna nuvärdet av framtida intäkter. Uppenbart fel, eftersom teknikutvecklingen just gjort de beräkningarna värdelösa. Detta är inte vad Telia och andra trodde att de betalade för.

b) Förutsatte att en stor klumpsumma till staten nu skulle kompensera samhällsekonomisk ineffektivitet under lång tid framöver.
Mycket tveksamt. Dessutom bakbinder det politikens möjligheter att i efterhand rätta till problem genom regleringar, eftersom sådana kan leda till skadeståndskrav från deltagare i auktionerna, både de som vann och de som förlorade, på grund av att förutsättningarna helt ändrats.

c) Uteslöt möjligheten till spontan organisering av självstyrande allmänningar som växte samman.
Användare som är enbart klienter och utan inflytande att organisera sig själva är skadligt för att bygga och vidmakthålla ett samhälle av människor.

Det borde redan från början ha funnits en vision om GSM-nät som självorganiserande p2p-nät. Att tekniken för det inte fanns då, (men vad jag förstår finns nu, nämligen så kallad ”kognitiv radio) borde inte ha gjort att det försvann ur perspektivet som det uppenbarligen gjorde vid tillfället.

Daniel Kahneman skriver i Thinking, fast and slow om WYSIATI – What you see is all there is som ett skäl för att det fattas dåliga beslut. Det som inte syns just då, tas inte in i värderingen när beslut skall fattas.

För enskilda individer kan det vara mycket svårt att undvika WYSIATI. Men för organisationer och samhällen borde det vara mindre svårt, därför att man vid beslut på förhand kan utarbeta rutiner och ställa upp checklistor. Speciellt borde man rutinmässigt  lägga in övervägandet huruvida det man beslutar om skulle kunna drivas självorganiserat eller ej.

Självorganisering som möjlighet bör alltid övervägas vid politiska beslut. Som en tumregel: Är det möjligt nu? Kan det bli möjligt i en framtid?

Därför att självorganisering inte bara blir billigare i längden, utan också flexiblare (= mera robust) mot ändrade förutsättningar beroende på teknikutveckling. Och har ett samhällsbyggande värde i sig självt.

Se också en post om ”GSM-nät som P2P”.

Se också Björn Feltens post om ”Innovationen som försvann”.

Annonser

Written by viktualiebroder

18 mars 2012 den 10:54

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dagens mobiler är ju egentligen datorer. Med klyftig mjukvara så kan de göra vad man vill, ex-vis verka i ett självorganiserande p2p-nät.

  Myndigheter som PTS sätter dock stopp, eftersom de frekvenser som mobilerna utnyttjar är bokade för mobiltelefonföretagen.

  Med denna nya svensk-italienska radiotekniska innovation, OAM (orbital angular momentum), medges ett oändligt antal radiokanaler på samma frekvens, så det kan bli en ändring på det. Frekvensbristen är historia.

  Lär mer här:
  http://iopscience.iop.org/1367-2630/14/3/033001/article
  http://www.extremetech.com/extreme/120803-vortex-radio-waves-could-boost-wireless-capacity-infinitely
  http://www.microwave-eetimes.com:80/en/radio-waves-beamed-with-a-twist-akin-to-fusilli-pasta-allow-massive-multiplexing.html?cmp_id=7&news_id=222902602&vID=8

  Dennis Nilsson

  19 mars 2012 at 12:20


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s