Viktualiebrodern

Svårare att bli hängd i tysthet

with 5 comments

Ett fritt Internet motverkar korruption

Inget är värre än att bli hängd i tysthet – Rien n’est si désagréable que d’être pendu obscurément – är ett berömt citat av Voltaire. (En bättre översättning vore: Inget är så obehagligt som att bli hängd i skymundan). Den som blivit utsatt för ett övergrepp mår bra av att ”prata om det” som Johanna Koljonens twittertag hette.

Att Internet har demokratiserat de möjligheterna, och att det får politiska konsekvenser framgår av en artikel i Svenska Dagbladet idag. En kvinna i Indien startade en sajt där människor, anonymt, kan lämna sina berättelser om hur de tvingats att betala mutor i vardagliga sammanhang.

Kränkningen att tvingas betala muta kan inte längre, lika enkelt, försiggå i tysthet.

Jag tror att själva mutsystemet kommer att ta skada av detta. Det vore en alldeles, alldeles underbar nyhet för väldigt många människor i världen.

I Sverige går utvecklingen i den andra riktningen. Här förs istället en kampanj, syftande till laginskränkningar,  mot ”näthatet”, mot rätten att få yttra sig anonymt, mot möjligheterna att utbyta kultur direkt person till person.

Det är faktiskt svårt att se något annat resultat i förlängningen av detta än att Sverige kommer att bli mera korrumperat. Den utvecklingen har vi redan sett tecken på, som i Göteborg, och som på Kriminalvårdsverket. Eller i Rosengård. Skälen för den utvecklingen må vara vilka de vill, men desto viktigare är det då att det kanske viktigaste instrumentet för att hålla emot – som gör det svårt att ”bli hängd i tysthet” – inte stympas av olika särintressen.

Written by viktualiebroder

08 mars 2012 den 15:21

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Min igår antagligen inte ivägsända kommentar inleddes med ett tack till dig för att du läser SvD och DN sovrande ut de läsvärda händelserna/handlingarna… jag gidder själv inte leta och fastnar ofta i ngt jag kunde vara utan plus den ilska som oftast följer med slipper om jag ger faen… här tar jag tacksamt till mig infot och din reflektion… att snacka om spam på netet är som att svära i kyrkan… att som newsmill börja plottra med vett&etikett regler och förnäma sig med titelsjuka trovärdighetskriterier är att förfela hela poängen med att samtala, inte att man ska positionera sig, utan kunna lära sig att kunna klara sig själv utan att gå i ledband… jag tycker mycket illa om den här vett&etikett attityden, man ger sken av att redan kunna allt som behövs och att man inte har något att lära av andra… hoppas det ska visa sig snart att man håller på att gräva sin egen grav…

  Nils Ivar Tenmann

  08 mars 2012 at 16:06

 2. Korruption är en icke-fråga i Sverige, för att det ofta självgott konstateras att vi har så lite korruption. Jag önskade redan innan förra valet att någon politiker i de större partierna skulle ta upp det som en viktig fråga, men upptäckte ingen. Men kanske det kan bli mer uppmärksammat. Att också ta upp gränsfrågor som svågerpolitik och ”nätverkande” är också viktigt. Svenskarna kan ju inte vara lydiga i all evighet 🙂

  Mikael

  10 mars 2012 at 15:38

 3. #Nils-Ivar
  Vett&Etikett är väl framväxt för att minska summan av allas obehag och oro? Men var gränsen skall gå vet jag inte. Inom parentes är jag tveksam till sådana som vill provocera för sakens egen skull.

  Tidningarna betalar, det gör inte jag. Jag är glad och nöjd att jag fick ett litet tidsfönster.

  viktualiebroder

  18 mars 2012 at 21:08

 4. Bra, att du förmår hålla humöret vid liv om inte alldeles så uppe som kanske önskas ibland. ”Tidningar betalar”, men frågan är om de betalar sig så värst länge till. ”Summan av allas obehag och oro” är i praktiken för tung att bära och dess strömlinjeformade vett&etikett har för liten målgrupp; marginalkonsumenten är ”liksom” inte det samma som marginalväljarna. ”Sida vid sida staten å kapitalet…” sitter i förvisso i båten men inte i samma.

  Håller helt med om att provokationernas strategiska positioneringar är kontraproduktiva… ”ståndpunkter” är sett över tiden inte så principiella som de vill verka vara… ofta verkar de som varbölder i kunskapandets förändring av förmågans förmögenheter… samtidigt kan man inte vara taktiskt naiv, när man inte längre är det och manlig list är ju de som aldrig blir uppsatta i hushållet har jag hört… och ta till kvinnlig list är inte så lätt för oss att begripa… för det handlar ju inte bara om att vara snäll, som de säger… listigt!

  Nils Ivar Tenmann

  19 mars 2012 at 10:06

 5. […] har tidigare skrivit om en gräsrotsstartad antikorruptionssida. Share […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s