Viktualiebrodern

Skatteverket jävigt att hantera namnlagen?

with 3 comments

Intressant lagändring sedan igår

Jag ser i Dagens Nyheter  att en man, i enlighet med Namnlagen, ansökt hos Skatteverket att få lägga Svartjobb till sina övriga förnamn.

Detta har avslagits med hänvisning till §34, första stycket i namnlagen 1982:670

Som förnamn får inte godkännas namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som skall bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn.

Det menar nu Skatteverket att ”Svartjobb” gör.

Men är det så lämpligt att Skatteverket handlägger ärenden som detta, där det verkligen inte kan uteslutas att deras ”övriga verksamhet”  påverkat deras värderingar om ”anstöt” och ”obehag”? Ett namn som ”Svartjobb” kan uppfattas som en ironisk markering mot just Skatteverket.

Här menar jag nog under alla omständigheter att handläggaren handlagt ärendet på ett ogrannlaga sätt, när hon eller han ens låtit misstanken uppstå att här beslutats under jäv. (Fast ett sådant här beslut har säkerligen förankrats hos närmsta chef).

Lagändring sedan igår

Emellertid finns en intressant utväg för mannen, vid sidan av att naturligtvis en överklagan till Kammarrätten är möjlig. Från igår, den förste mars, finns nämligen en möjlighet att, om det finns särskilda skäl istället för till Skatteverket göra ansökan om förnamn till Patent- och Registreringsverket

(Träder i kraft 2012-03-01 00:00:00)

33 § Tillägg, ändring eller strykning av förnamn kan i andra fall än som avses i 3032 och 49 a §§ ske efter ansökan hos Patent- och registreringsverket, om det finns särskilda skäl. Lag (2012:66).

Kan det då anses utgöra särskilda skäl att hävda jävsförhållande som hinder för att Skatteverket skall handlägga en ansökan om att få heta Svartjobb?

Försöka duger! Intressant i alla fall.

Egentligen tycker jag inte att namnfrågor alls är något för staten att lägga sig i.

Annonser

Written by viktualiebroder

02 mars 2012 den 15:04

Publicerat i Mångfald, Rättssystemet

Tagged with , ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Svartjobb är ett kass namn, så och Trådrulle och Lysmask.

  Visst … man kan tycka att myndigheterna inte bör lägga sig i. Men man kan ju undra vad som är värst – att någon döper sin unge till Rumpnisse eller att myndigheterna säger nej.

  Wunder

  02 mars 2012 at 22:25

 2. Vad som väcker anstöt på riktigt är när kända brottslingar med ovanliga namn vill bli kvitt sitt förflutna genom att ta ett nytt vanligare namn och detta godkänns av myndigheten. När Lars-Inge S. eller Tomas Q vill byta namn bör de tillfrågas som redan innan bär det av brottslingen sökta namnet. I dessa fall lär då namnbytet knappast bifallas. Jo, det finns ett ledigt namn om de vill byta: Adolf.

  Uffe

  03 mars 2012 at 08:15

 3. Om det nu är så att mannen är både svart och jobbar är det väl inte fel att han får heta svartjobb, vari ligger det anstötliga/obehaget i namnet?
  skatteverket borde ha viktigare saker att syssla med och inte bry sig om vad folk vill heta, det är förmynderi av staten att lägga sig i namnfrågan. Är det inte en demokratisk rättighet att få heta vad man vill?

  Maud

  03 mars 2012 at 17:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s