Viktualiebrodern

Budgetstöd till regeringar

with 3 comments

Trovärdighet. Trovärdighet. Trovärdighet.

Biståndsminister Gunilla Carlsson slog lite på trumman för några dagar sedan om att det direkta budgetstödet till regeringar skulle försvinna ur biståndsbudgeten. Anledningen är förstås farhågorna, inte helt utan grund, om att biståndspengar så försvinner i korrupta hål.

Sverige ger i nuläget direkt budgetstöd till fyra afrikanska länder. Tanzania, Mali, Burkina Faso och Moçambique, sammanlagt knappt en miljard kronor årligen.

Nu skall man först konstatera att två av dessa stater, Mali och Burkina Faso, är ganska svaga statsbildningar. Båda två har stora ytor som ingår i det stora ökenområde där såväl kriminella band som Al Qaida-lierade terrororganisationer härjar ganska fritt. Alternativet till dåliga centralmakter är inte helt lockande, vilket nog bör vägas in i kalkylen om budgetstöd till regimer som eventuellt är korrupta. Kommer att tänka på en streamer för bilbakrutan under ett guvernörsval i amerikanska södern under tidigt nittiotal som löd

Vote for the crook. It’s important.

Nå, anledningen till att jag reagerade för detta var nog ändå kontrasten till det ”lån” på hundra miljarder kronor, mot en symbolisk ränta på 0,1% och helt i avsaknad av amorteringsplan som Sverige lämnade till den Internationella Valutafonden, IMF, härförleden.

Detta ”lån”, som i praktiken är ett bidrag, (tror någon verkligen att det någonsin kommer att betalas tillbaka?) kommer IMF att slussa vidare som, just det, budgetstöd till krisdrabbade länder, i första hand Grekland men också andra ingående i det så kallade PIIGS-komplexet.

Action speaks louder than words

Den svenska politiken för att minska stödet till korrupta regimer tar sig alltså det uttrycket, att knappt en miljard i bistånd istället blir hundra miljarder. Eller mer, därför att dessa hundra miljarder måste lånas upp, till en ränta som ändå klart överstiger 0,1% årligen. Sannolikt mer längre fram.

Tänk själv.

Written by viktualiebroder

14 februari 2012 den 22:16

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mycket ”avklädande” post. De nakna kejsarna står ju som spön i backen.

  Åtminstone några av de länderna i PIIGS har ju också problem med korruption. Jag är själv rätt tveksam till budgetstöd, men tydligen är regeringen inte det, egentligen. Gunilla Carlsson har ju inte heller haft problem med att slänga pengar efter Bill Gates. En miljard faktiskt.

  Mikael

  15 februari 2012 at 09:17

 2. Skulden ska betalas och vi bär den. Bördan kommer inte bli lättare för att vi kallar betalningen kredit eller ”bidrag”. Tänk, sas det vist, så säg…

  Nils Ivar Tenmann

  15 februari 2012 at 20:25

 3. […] en post för sju veckor sedan ifrågasatte jag det kloka i att stryka budgetsstödet till afrikanska länder (samtidigt som man i praktiken inför […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s