Viktualiebrodern

Bilkapningar aktualiserar debatten om civilkuragelag

with one comment

Lurbrott måste, faktiskt, bestraffas hårdare

Jag kritiserade i en post en föreslagen lag som skulle tvinga till civilkurage, bland annat med argumentet att det skulle skapa förutsättningar för nya typer av brott, där kriminella utnyttjar tvånget att hjälpa till, till exempel för bilkapningar.

Nu ser jag att den situationen redan börjat utvecklas. I jönköping och på Öland har kriminella fingerat nödsituationer för att sedan kapa bilarna för medmänniskor som stannat för att hjälpa till.

Mycket riktigt har det, åtminstone i Småland, lett till en tveksamhet hos många att stanna och hjälpa till vid en eventuell trafikolycka. Det här är en utveckling i samhället som inte är önskvärd, säger Ola Johannesson på SOS Alarm.

Jag är övertygad om att detta skulle eskalera med en lag om civilkurage. Att skapa en inre konflikt hos tilltänkta offer är en framgångsväg för kriminella.

Det är på sätt och vis ironiskt att ett sådant fall inträffat just i Jönköping, kristdemokraternas starkaste fäste i landet. Kristdemokraterna som ju starkast driver frågan om en Lag om civilkurage…

Jag är inte mycket för lagskärpningar i allmänhet. Men i sådana fall där de kriminella använt metoder som just eroderar förutsättningarna för människors hjälpsamhet, så bör lagarna skärpas. Ett lurbrottspåslag vid straffvärderingen.

De långsiktiga konsekvenserna av sådana ”lur”-brott blir nämligen betydligt allvarligare än både vid våldsbrott och vid så kallade ”hatbrott”. ”Lur”-brott är systemfarliga – det är i allmänhet inte vålds- eller hatbrott. Men kramtjuveri kan vara…

Jag är medveten om att detta för med sig en etnisk dimension. Lurbrott som rån av åldringar i hemmet, försäljning av falskt guld, oprofessionella asfalteringsjobb har en övervikt av förövare med romsk eller (irländsk) resandebakgrund. Att kräva hårdare straff för just lurbrott kan uppfattas som främlingsfientlighet eller rentav som antiziganism.

Men en sådan falsk politkorrekthet är farlig. Den förskjuter nästan skulden till offret. Men redan Sokrates var klar på den punkten: Den som blir lurad är själv utan skuld.

Utan förtroende inget samhälle. Förtroendestörande lurbrott måste bestraffas hårdare. Oberoende av vem som utför dem. Fru Justitia måste vara blind i sådana här fall.

Annonser

Written by viktualiebroder

08 februari 2012 den 10:35

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Således: Kapitalismen förstör människorna – förstör kapitalismen!

    Nils Ivar Tenmann

    09 februari 2012 at 17:30


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s