Viktualiebrodern

GSM-nät som P2P

with 7 comments

Argument för eterallmänningar

Jag ser i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet något mycket intressant, nämligen att Post- och Telestyrelsen överväger tillåta privata GSM-nät.

Jag har inte varit övertygad om att det verkligen har varit samhällsekonomiskt lönsamt att via ett auktionsförfarande sälja ut licenser till högstbjudande telekombolag. Man borde lämnat frekvensområden som allmänningar, där vem som helst fått sända, speciellt eftersom sedan den senare tekniken kognitiv radio, där sändaren först känner av om någon redan sänder innan den själv griper tillfället, medger fler samtidiga sändningar utan att de stör varandra. Det hade kunnat leda till spontant organiserade kommunikationsnät, vilket mycket väl skulle ha kunnat visa sig mera effektivt. Tänk bara på roamingavgifterna som är så diskuterade , men som är en följd av att etern är ägd.

Att det är en av mina idoler, Ken Binmore, som utformade telekomauktionerna i Storbritannien är något jag får ta… Jag är inte säker på att han kunde förutsäga kognitiv radio och inte heller tror jag att han var medveten om de sociala aspekterna med spontana nät. Hans intresse, och garanterat enda uppdrag, var en snäv intäktsoptimering för staten.

(Binmores spelteoretiska genomgång av John Rawls rättviseteorier, i ”Natural Justice”, tillhör ändå mina topp-5 böcker läst nånsin…)

I sin bok ”The Wealth of Networks. How Social Production Transforms Markets and Freedom” beskriver Yochai Benkler hur utvecklingen för rundradio kunnat bli annorlunda, om lokala radioamatörer getts möjlighet att bilda spontana nät över den amerikanska kontinenten, istället för att 1922 förbjudas sända underhållning

Then, in January, 1922, the department further announced that it was ”temporarily” banning the growing number of entertainment broadcasts being made by amateur stations

Sådana nät skulle vara betydligt mera motståndskraftiga mot yttre störningar än nu. Vilket förklarar varför till exempel norska radioamatörer arbetat på att bygga upp privata nödnett.

Ed: En bättre genomgång erbjuder Lawrence Lessig i ”The Future of Ideas”, kapitel 5 ”Commons, wire-less”. Man glömmer bort var man läst något efter hand…

Spontant organiserade nät, där sändningsöar helt enkelt anknyter till varandra, skulle kunna fungera lite grand som i David Brins bok ”The Postman”, filmad med Kevin Costner i huvudrollen. Efter en katastrof som lett till USA:s upplösning, byggs en centralmakt åter upp genom att ett postväsende spontant återuppstår (efter lite initial mytbildning).

Med ett sådant spontant uppbyggt GSM-nät hade Datalagringsdirektivet kunnat förpassas dit det hör hemma: till papperskorgen. Det hade inte funnits någon nätägare att ställa till ansvar.

Eterallmänningar för kognitiv radio och bejakandet av spontana, ”ägarlösa”, gsm- och 3g-nät borde vara en punkt i Piratpartiets sakpolitik.

Ed: GSM är förstås hierarkiskt uppbyggt och torde vara svårförenligt med spontanalstring. Men rubriken på den här posten får ändå stå kvar.

Ed2: Professorn i Radiosystemteknik Jens Zander är också en varm anhängare av eterallmänningar.

Ed3: Sedan våren 2012 är det också Piratpartiets politik.

Written by viktualiebroder

28 januari 2012 den 19:49

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Erik Josefsson

  28 januari 2012 at 20:07

 2. Jag läste det också idag i DN och blev ganska förvånad att en myndighet, i dessa tider av ökad centralisering och ”cloudifiering” av Internet, tänker i sådana banor. Det pågår ju en hel del diskussioner om Internets grundidé – ett peer-to-peer nätverk – skall förverkligas/återupprättas, exempelvis inom Freedombox-projektet. Både ur integritets/frihets-perspektiv, och ur sårbarhetsperspektiv.

  Håller med dig om att det borde vara en del av sakpolitiken. Man ser ju med jämna mellanrum politiker förorda en viss minimibandbredd nedströms, men sällan(aldrig?) någon som kräver en minimihastighet uppström också. Rätten att använda server, ex en freedombox, borde också vara lagstadgad. Också det ett möjliggörande av individens makt över sin egen data och eventuella publicerande. Sitter själv på ADSL på landet och önskar jag hade mer upphastighet, eftersom jag försöker dela ut en del torrents (Linuxdistro och CC-licenserade grejer, den vanliga medieindustrin har jag slutat lyssna till).

  Mikael

  28 januari 2012 at 20:07

 3. #Erik
  Jag hade inte så bra koll på alternativen, så din kommentar är ovärderlig.

  #Mikael
  Jag sitter också (oftast) på landet med ADSL. Men har inte så mycket att ladda upp så att jag blir störd. Men just på landet där man är mera van vid att göra det som skall bli av själv eller med grannarna, skulle mera P2P i etern definitivt betyda mycket.

  (#Alla
  Jag verkar ha blivit portad av Twingly av någon för mig outgrundlig anledning så den här posten går inte ut i någon massupplaga direkt.) Verkar fixat!

  viktualiebroder

  28 januari 2012 at 20:41

 4. Jag var i FN-tjänst i Libanon 1988, under pågående inbördeskrig och Israelisk ockupation. Trots att landet var uppsplittrat i fraktioner och det saknades central statsmakt så fungerade ändå post och telefoni – även mellan stridande enklaver. Man finansierade helt enkelt sin verksamhet med lokala avgifter. I Beirit flyttade vissa före detta telekomanställda hem växelutrustningen till sina bostäder. Fungerande telefon fick man om man betalde. Jag skickade själv vykort till Sverige från Tyr. Det passerade med säkerhet flera enklaver för att nå Beirut för flygtransport till Sverige, för det kom fram på kortare tid än vad som skulle vara möjligt om det först hade gått med båt till Cypern. I Beirut fanns det massor av trafikpoliser på gatorna. De kollade främst att fordonsförarna hade betalat vägskatt, för det var det som finansierade polisernas löner, men gjorde även en del arbete för att få trafiken att flyta.

  Vi hade även en incident där en by hade ett kraftverk som levererade el till byn och till en grannby som låg på andra sidan en frontlinje. En dag bestämde man sig för att klippa elen till andra sidan. Påföljande natt utsattes en punkt 300 meter från kraftverket för en kraftig artilleribeskjutning. Natten därpå låg artillerielden 150 meter från kraftverket. Följande dag så återupprättades elförbindelsen till grannbyn, och artillerielden upphörde.

  Det här visar att en hel del av vår infrastruktur inte är så beroende av centralisering som vi kanske tror. Öarna av samverkan kan lätt uppstå, och genom personliga kontakter kan man koppla samman dem i ett störningståligt peer-tp-peer-nätverk.

  Jacob Hallén

  29 januari 2012 at 02:05

 5. #Jacob
  Post och el-nät verkar alltså vara ganska så stabila jämviktstillstånd – ”ekvilibrier”.

  Jag tror att det avgörande för om människor skall samarbeta mot något gemensamt är, att målet är sådant att det är ett trovärdigt jämviktstillstånd – ett ekvilibrium med ett spelteoretiskt språkbruk.

  Politiska mål som inte är, eller åtminstone som få tror är ekvilibrier, är utopier. Men utopier kräver aggression, våld och en uppdelning i vi-och-dom för att kunna genomföras, mot, och i brist på, bättre vetande.

  Det är därför Costners påhittade historier om att det finns en central regering får en sådan påverkan, till hans egen förvåning. Om en central makt som kan upprätthålla viss yttre lag och ordning och post och infrastruktur inte finns, då räcker nästan tron på att den är möjlig för att dess grundläggande funktioner spontant skall uppstå.

  viktualiebroder

  29 januari 2012 at 19:38

 6. […] Se också en post om “GSM-nät som P2P“. […]

 7. Jag lägger in denna kommentar även här, så ingen skall missa den! 🙂

  Dagens mobiler är ju egentligen datorer. Med klyftig mjukvara så kan de göra vad man vill, ex-vis verka i ett självorganiserande p2p-nät.

  Myndigheter som PTS sätter dock stopp, eftersom de frekvenser som mobilerna utnyttjar är bokade för mobiltelefonföretagen.

  Med denna nya svensk-italienska radiotekniska innovation, OAM (orbital angular momentum), medges ett oändligt antal radiokanaler på samma frekvens, så det kan bli en ändring på det. Frekvensbristen är historia.

  Lär mer här:
  http://iopscience.iop.org/1367-2630/14/3/033001/article
  http://www.extremetech.com/extreme/120803-vortex-radio-waves-could-boost-wireless-capacity-infinitely
  http://www.microwave-eetimes.com:80/en/radio-waves-beamed-with-a-twist-akin-to-fusilli-pasta-allow-massive-multiplexing.html?cmp_id=7&news_id=222902602&vID=8

  Dennis Nilsson

  19 mars 2012 at 12:27


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s