Viktualiebrodern

Organiserad kampanj för att riva upp brevhemligheten

with 11 comments

Inte längre enstaka händelser

Jag har tidigare skrivit om hur manegen krattas för att införa ett operatörsansvar också för posttjänster, det vill säga att operatören blir ansvarig för innehållet.

Det kan ju förstås avfärdas som alarmism när sådana propåer är enstaka händelser och mera återspeglar enskilda personers oförmåga att se framåt och fundera över konsekvenser av ”kvickfixar”. Så visst går det att avfärda oss som neurotiska foliehattar som varnar för ett avskaffande av brevhemligheten.

Men när sådana propåer börjar dyka upp på skilda platser i landet, oberoende av varandra, då blir det svårare att avfärda. Tidigare har det alltså skett i Dalarna, men nu också i Blekinge. P4 Radio Blekinge har idag en artikel med rubriken Postombud langar droger – ofrivilligt.

Man kan då på goda grunder förmoda att här finns en agenda. Från Rikspolisstyrelsen har, via påverkan genom kurser, eller direkt som order, gått ut ett påbud att deras regionala underrättelseombud skall arbeta för en ändring av Brottsbalken 1962:700, kapitel 4 § 8.

När pirater anför just den fysiska brevhemligheten som argument för att internettrafik inte bör övervakas, är det ett tveeggat svärd. I själva verket fungerar övervakningen på Internet som en desensibiliseringsprocess för en ökad tolerans för att inskränka brevhemligheten också i den fysiska världen, som ett ”naturligt nästa steg”.

Principen om ”mere conduit” generellt för telebolag är för övrigt under angrepp i EU, formellt med upphovsrätten som murbräcka. Eller om det nu var pedofilerna, terrorismen, skuldkrisen eller  nån annan hysteri som för dagen erbjuder de bästa möjligheterna att skapa acceptans för nedrustning av de demokratiska fri- och rättigheterna.

För ogenomtänkta kvickfixar och skott i foten finns det alltid någon aktuell lättförståelig anledning.

Jämrans förargligt bara att verkligheten inte är lika lättförstådd och till och med blir ännu krångligare och ännu sämre efter kvickfixar.

Annonser

Written by viktualiebroder

24 januari 2012 den 11:23

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag gissar att du kan en hel del om brevhemlighetens historia. Jag vet att en gång i tiden kunde kungens män läsa vilken korrespondens de ville genom att t.ex. stoppa kurirer vid stadsporten. Någonting hände som gav oss brevhemlighet, men jag vet inte hur det gick till. Det vore intressant om du kunde skriva om det.

  Jacob Hallén

  24 januari 2012 at 12:22

 2. Jag vet nog tyvärr inte så mycket, men du har rätt i att jag borde gräva ner mig i det.

  Ed: SOU 1941:20 (sidan 33f) är vad Holmberg/Hult/Leijonhufvud/Wennberg hänvisar till i ”Kommentar till Brottsbalken”.

  Men så gamla SOU:er skakar man inte fram så lätt, om man inte befinner sig nära ett större forskningsbibliotek.

  viktualiebroder

  24 januari 2012 at 12:29

 3. Vi har försökt fixa en del i customs enforecement regulation, dessvärre under tidspress och annat administrativt skräp. I vilket fall så ska vi försöka ta bort det utökade ansvaret kommissionen försöker ge mellanhänder genom en till synes oskyldig utökning av begreppet ownership… (till att omfatta dom som råkar ha fysisk kontroll över en vara vid någon tidpunkt)…

  ehj

  24 januari 2012 at 14:09

 4. #ehj
  Jag antar att det finns juridiska subtiliteter inbyggda också i det faktum att de som tar emot och lämnar ut post på ”ICA” inte har tjänstemannaansvar längre?

  viktualiebroder

  24 januari 2012 at 14:14

 5. Det här har pågått en längre tid, och posten kör till och med med ett eget, självpåtaget ansvar som inte har grund i lag. Exempelvis så tillåter de inte att man skickar effektbegränsade vapen (tex airsoft och paintball), trots att dessa är helt lagliga. Detta har ställt till problem då folk beställt från utlandet med en annan speditionsfirma, men där posten hanterat sista biten av frakten och helt sonika skickat tillbaka eller till och med destruerat dyra försändelser utan förvarning.

  Anders Troberg

  24 januari 2012 at 14:44

 6. #Anders Troberg
  Lagen gäller förstås enbart. och uttryckligen, ”meddelanden”. För föremål som inte är meddelanden är posten fri att ha egna befordringsregler.

  Sen kan ju också föremål utgöra ”meddelanden”. Såväl hästhuvuden som patroner har skickats med posten, där mottagaren inte behövt tvivla över innebörden. Jag vet inte om innebörden av begreppet ”meddelande” någonsin prövats, eller kanske definierats i SOU 1941:20.

  viktualiebroder

  24 januari 2012 at 15:08

 7. Fast så länge som posten är statlig så bör den rimligtvis också inte vägra att befordra paket som inte bryter mot gällande lag.

  Jag kan inte heller se hur destruering av försändelser utan att man ens talar med vare sig avsändare eller mottagare, utan kompensation, kan vara riktigt.

  Anders Troberg

  24 januari 2012 at 15:29

 8. Syftet med brevhemligheten måste vara att skydda privat konversation via brev mellan privatpersoner eller företag. Syftet kan aldrig ha varit att möjliggöra att skicka droger, piratkopior m.m. utan att åka dit för det.

  Piraternas åberopande av brevhemligheten för att värna om fortsatt piratkopiering kommer bara att leda till en enda sak – att brevhemligheten urholkas. Det är alltid buset som gör att lagarna behöver förändras, det är inte de laglydiga människorna.

  nejtillpirater

  24 januari 2012 at 20:35

 9. Detta är ju absurt. Tack för att du uppmärksammade det.

  calandrella

  24 januari 2012 at 23:21

 10. @NTP: ”Det är alltid slamporna som uppmanar till våldtäkt”. Kan du inte bara självdö, regimtrogna betaltroll?

  Pastor Bentonit

  25 januari 2012 at 01:51

 11. #nejtillpirater
  ”Det är alltid buset som gör att lagarna behöver förändras”.

  Buset kan ses som en naturkraft som alltid kommer att anpassa sig till rådande lagar. Dåliga lagar måste därför ständigt förändras.

  I arbetet med att minimera (inte avskaffa/utrota – sådant är fantasteri och utopism som historiskt berett vägen för tyranni) buset, räcker inte lagar. Men de lagar som finns måste vara kostnadseffektiva och robusta i förhållande till samhällssystemet. Ett kapprustningsrace mellan lagar och bus är inte kostnadseffektivt och riskerar destabilisera samhällsystemet.

  Att lagar och rättssystem inte är tillräckliga för att minimera buset är förstås en besvikelse för alla som inte vill tänka fördomsfritt, utan angriper busproblemet ur en moralistisk synvinkel.

  Moralism får ses som en psykologisk försvarsmekanism för att slippa undan ett nödvändigt sorgearbete. Upphovsrättsnostalgin är ett bra exempel på det.

  Men du har förstås rätt i att brevhemligheten gäller enbart meddelanden. Där räknas till exempel heller inte tidningar in, vilket ju innebar att man under kriget kunde försvåra för viss press, till exempel Trots Allt!, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning samt den kommunistiska pressen att distribueras med post eller järnväg. Men det är det redan skrivit mycket om.

  Men här handlar det alltså om att posten, eller personalen på ICA, skulle tvingas ta ett ansvar för innehållet i försändelser, utöver vad de i sina egna bestämmelser infört (för att annan post inte skall skadas till exempel). Och då måste de regelmässigt bryta försändelser för att undersöka innehållet, skaffa sig ”kundkännedom” etc etc.

  Kampanjen verkar sikta in sig på att skuldbelägga personalen på ”ICA” för att de skall agera självständigt för att ”ta ansvar” för innehållet, liknande som brevbäraren ”tog ansvar” för innehållet genom att vägra dela ut valmateriel för sverigedemokraterna. Ett sätt att kringgå lagar och regler genom att införa ett moralistiskt ansvar för innehållet.

  viktualiebroder

  25 januari 2012 at 08:01


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s