Viktualiebrodern

Kontanter och våld återigen

with one comment

Ta bort kontanter tog inte bort våldet

Ed: Här var det en bankanställd som blev påpucklad. Se också separat post om bankpersonal och våld.

Jag ser att Kommunalarbetarförbundet i en rapport kommit fram till att våld riktat mot busschaufförer ökar. Däremot minskar rånen, vilket är ett trivialt konstaterande då kontanterna i stort sett försvunnit från bussarna.

Men våldet minskade alltså inte av det. I själva verket ökade våldet efter kontantförbuden. Det måste inte föreligga ett samband, men det kan göra det. Och kontantförbudet var inte gratis, varken för resenärerna eller för kollektivtrafikbolagen. Var finns den oberoende  utvärderingen? (De jag sett från Arbetsmiljöverket och BRÅ tar inte upp sekundära effekter, som kan ta tid innan de utvecklas, och knappast heller kostnaderna, utan är lite väl triumfatoriska, och ropar hej lite för tidigt, för att vara trovärdiga).

Vad återstår nu för kraftfulla slag i luften av Kommunalarbetarförbundet att kräva och av Arbetsmiljöverket att genomdriva?

Vi behöver nog inte tvivla på att de kommer på någon ”nödvändig”,  för problemet verkningslös, men för andra drakoniskt kännbar åtgärd. Även om det inte lär bli som tågbolaget i Indonesien, som tillgrep en ”nödvändig” åtgärd (”man måste få stopp på”) för att hindra åkandet på tågens tak. Men principen är den samma, och skillnaden är endast ett tidsmässigt avstånd på ett sluttande plan.

Hotet om ett instrumentellt, kalkylerat, våld för att komma över pengar är sannolikt mindre allvarligt än det känslomässiga våld som kommer ur frustration. Senast exemplifierat av ett fall i  i Malmö. Ikväll på Efterlyst i TV3.

Det har jag skrivit om förut när det gäller kollektivtrafiken. Kontantlöshet höjer aggressionsnivån.

Att kontantlöshet förs fram som något som minskar våldet är en ”sanning” som i inskränkt mening möjligen kan vara sann för banker (men deras övriga verksamhet har potentialen att generera ett för de anställda mycket allvarligare våld). Men den innebär större risker för enskilda.

Annonser

Written by viktualiebroder

18 januari 2012 den 19:30

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] visa att det faktiskt hade ökat i de butiker där de infört sluten kontanthantering. Också kommunarbetarförbundet har konstaterat att våldet mot busschaufförer inte minskat, bara för att kontanterna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s