Viktualiebrodern

Lite blandat om kontanter och Euro igen

with one comment

Riskbedömning och Förvaltningslagen

Dagens Nyheter återger några olika scenarion om hur det skulle kunna bli i Spanien om euron över en natt ersattes med pesetan. Man glömmer dock det faktum att euron är ”ursprungsmärkt” och därför redan nu skulle kunna gälla för olika mycket beroende på till exempel om den är tysk eller spansk. Som jag skrev för en tid sedan finns redan en tendens i Tyskland att föredra tyska eurosedlar.

En intressant sak som står i artikeln är erfarenheterna från Argentina, där man införde uttagsbegränsningar för att förhindra en rusning till bankerna för att ta ut pengar. I praktiken har bankerna i Sverige redan själva infört sådana uttagsbegränsningar i Sverige, genom att kraftigt begränsa möjligheterna att ta ut pengar.

En uttagsbegränsning, vilket Argentina tillämpade vid sin statsbankrutt 2001, kan förhindra bankkollapser, men en sådan innebär också stora sociala orättvisor. Alla har inte sina viktigaste tillgångar på bankkonton.

Ja, att förhindra en rusning mot bankerna genom att införa kontantfria bankkontor och ha uttagsbegränsningar i bankomaterna innebär stora sociala orättvisor mellan dem som kan göra en korrekt riskbedömning och öka kontantandelen när svårigheterna att komma över kontanter ökar parallellt med att riskerna i bankerna ökar, och dem som inte kan eller inte vill eller inte förstår att göra sådana uppdaterade riskbedömningar och varför bankerna gör det svårt att ta ut pengar. De kontantfria bankkontoren minskar riskerna för bankerna, men de ökar riskerna för kunderna.

Svenska Dagbladet skriver också om pesetans eventuella återkomst.

Förvaltningslagen

En ytterligare påminnelse om vikten av att ändra Förvaltningslagen så att myndigheter blir skyldiga att på anfordran göra in- och utbetalningar kontant (vilket jag föreslagit här), får vi idag när Expressen skriver om hur en person som av socialförvaltningen beviljats 200 kronor i stöd inför jul fick se hur banken tog hälften av den summan, 100 kronor, i inlösningsavgift för checken. En illustration också av hur Swedbanks åtgärder för att försvåra uttag och en eventuell rusning mot dem  redan nu ”innebär stora sociala orättvisor”.

Sluten kontanthantering

Arbetsmarknadsminsiter Hillevi Engström bemöter i Svenska Dagbladet Handelsanställdas förbunds krav på en lag om slutna kontanthanteringssystem. Det är bra att hon avvisar en sådan lag, men argumentet är om möjligt ännu sämre

Idag bedriver Arbetsmiljöverket, i samråd med arbetsmarknadens parter, ett självständigt arbete med att reglera arbetsmiljön genom arbetsmiljöföreskrifter. Att frångå denna ordning och övergå till lagstiftning skulle innebära ett stort principskifte och skapa en stelbenthet i det viktiga arbetsmiljöarbetet

—————————————-

Att ersätta Arbetsmiljöverkets föreskriftsarbete med lagstiftning skulle innebära att långa processer skulle behöva föregå hanteringen av nya utmaningar i arbetslivet.

Här hemfaller Engström åt den sortens delegerande som innebär att man inte vill känna till och ta ansvar för de smutsiga detaljerna eller konsekvenserna av de ”nödvändiga” åtgärderna för att uppnå utopiska mål. Alla små krångliga detaljer, ”friktioner” på vägen till det utopiska målet, som Carl von Clausewitz kallade dem i Om Kriget, får ”nån annan” ta hand om. En rättsskipning enligt sovjetisk modell, v administrativnom porjadke.

Men rättsskipning v administrativnom porjadke är bara snävt effektiv ur ett myndighetsutövningsperspektiv och snävt behaglig ur en ansvarig politikersynvinkel. För rättssäkerheten och nationalekonomiskt är rättsskipning v adminsitrativnom porjadke en katastrof.

Annonser

Written by viktualiebroder

21 december 2011 den 08:27

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s