Viktualiebrodern

Greshams lag igen

with one comment

Alla Euro är lika, men några är mera lika än andra

Jag har skrivit om den så kallade Greshams lag förut. I korthet är det en observation av att om det finns två sorters betalningsmedel i omlopp, så kommer det ”bättre” av dem att försvinna ur handeln och det sämre att dominera. Förklaringen är enkel – dåligt mynt vill man bli av med så länge det är något värt, medan gott mynt vill man lägga undan för sämre tider. Om kontanter blir svårare att komma över på grund av bankernas ovilja till ”kontanthantering”, då blir kontanter också mera attraktiva  och privatpersoners ”lager” , kontantmängden, av dem ökar, för att bibehålla samma risknivå.

Bakom dimridåerna om ”säkerhet” som bankerna lägger ut som skäl för att försvåra åtkomsten till kontanter (och då alltså i realiteten gör dem värdefullare) ligger sannolikt en vilja att minska riskerna för en så kallad ”bank run”, det vill säga att insättarna börjar tvivla på bankens betalningsförmåga och väljer att ta ut sina pengar från banken. Bankernas oro för en ”bank run” ökar förstås i takt med att den faktiska risken för deras betalningsförmåga ökar.

Jag ser nu i en tysk tidning (Frankfurter Rundschau) att det aldrig tidigare funnits så många 500-Eurosedlar i omlopp. Det vill säga i omlopp finns de nu inte, utan man kan förmoda att de ligger undanstoppade någonstans. Det goda, fysiskt påtagliga, myntet kontanter läggs undan och det sämre myntet, (det som inte syns, finns inte) elektroniska pengar används, så länge det nu går.

Men inte alla Eurosedlar är lika. Ålandstidningen rapporterar att i Tyskland nu indirekt Eurosedlar utgivna i Tyskland (med ett ”X” i numret) föredras, alltså i praktiken åsätts ett högre värde än Eurosedlar tryckta i de svårt skuldsatta länderna. Skälet är förstås en oro för att land efter land skall tvingas lämna Euron och att det under en övergångsperiod kommer att finnas många olika ”Euros”, alla med ett växlingsförhållande till varandra.

Sämst är i så fall Eurosedlar med ett ”Y” för Grekland. Men också ”S” för Italien, ”M” för Portugal och ”V” för Spanien kan finnas skäl att spendera medan de ännu gäller för fullgott mynt.

Några Eurosedlar med ”K” finns, tack och lov, inte. De skulle då ha varit tryckta i Sverige, men ”massornas visdom satte stopp för det i folkomröstningen 2003.

Om nu ett sådant avgörande sker, så sker det sannolikt under en längre helg, så att marknaderna hinner ställa om sig. Som av en slump har vi de närmaste veckorna några längre helger framför oss. Om något händer, så gör det det förmodligen under julen, över nyåret eller i trettonhelgen.

Sedan kanske fler än som skulle önskat ”upptäcker hemligheterna med leverage” som annonsen i Dagens Nyheter 20111216 uttrycker det. Skärmbild:

Written by viktualiebroder

17 december 2011 den 11:21

Publicerat i kontanter, Världspolitiken

Tagged with , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Dagens Nyheter återger några olika scenarion om hur det skulle kunna bli i Spanien om euron över en natt ersattes med pesetan. Man glömmer dock det faktum att euron är ”ursprungsmärkt” och därför redan nu skulle kunna gälla för olika mycket beroende på till exempel om den är tysk eller spansk. Som jag skrev för en tid sedan finns redan en tendens i Tyskland att föredra tyska eurosedlar. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s