Viktualiebrodern

Bristen på manuella fönsterhissar

leave a comment »

Ett ovärdigt misslyckande

Det tragiska fallet med kvinnan som körde ner i en vattenfylld viadukt och nu kämpar för sitt liv kunde ha mildrats om bilar fortfarande var utrustade med en möjlighet att manuellt öppna fönstren. Enligt Göteborgstidningen/Expressen försökte hon troligen öppna dem för att ta sig ut, men vattenmassorna hade då redan kortslutit elsystemet, så det gick inte. Iskallt vatten fann däremot sin väg in.

Sannolikt har kvinnan försökt öppna fönster och fälla ner bilens cabriolet genom att trycka på olika knappar. Men elen har då kortslutits i vattnet.

Vi har alltså en teknikutveckling som vid en ytlig anblick ter sig som ett framsteg, men ett framsteg som sker på bekostnad av säkerheten.

Manufacturers found it was cheaper in the long run to eliminate the hand-crank window option and make all their cars with electric windows,” says Jeff Bennett, an associate professor at Northwood University in Midland, Mich., who has written textbooks for the automotive industry.

Inte många bilar går att få med manuella fönsterhissar längre. I alla fall inte i USA.

Ed: Inte så värst många i Sverige heller.

Man talar i tekniska sammanhang om att system skall uppvisa en ”graceful degradation”, det vill säga när de slutar fungera gör de det långsamt, så att de sista resurserna kan användas för att akut hantera situationen. Att misslyckas, men med värdighet.

Elektriska fönsterhissar på bilar saknar en sådan funktion av ”graceful degradation”. När elen upphör att fungera, går fönstren inte att öppna. Inte alls.

Det är en säkerhetsrisk. Kör du ner i vatten går varken dörren (på grund av vattentrycket) eller fönstren att öppna. Inte ens cabrioleten, om den enbart drivs med el.

Teknik är bra. En fantastisk hjälp när den fungerar. Och den kan konstrueras så att den fungerar för det mesta. Men när den fallerar måste det finnas en mänsklig ”mode” att falla tillbaka på.

För värdighetens skull.

Ed: Kvinnan verkar ha klarat sig.

Ed2: Dalarnas Tidningar rapporterar 20150518 om en kvinna som satt inlåst i en bil i sju timmar efter att bilbatteriet plötsligt dött. Hon blev ”tvärarg”… I Aftonbladet säger Bosse Bildoktorn

Generellt så har bilarna de senaste tjugo åren fått bättre finesser, men som gör att det här kan hända. Men då har man ju glömt säkerhetsfaktorn. Om det skulle börjat brinna i bilen och du inte kommer ut så har du ju större problem än om någon bär i väg ditt bagage.

Volvo har ingen förklaring.

 

Annonser

Written by viktualiebroder

13 december 2011 den 17:27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s