Viktualiebrodern

Att försöka lösa negativa problem med teknik

with 5 comments

Skatteverket and the damage done

Skatteverkets krav på att alla köp skall skapa ett kvitto och kampanjer för att kunderna skall kräva och ta emot ett kvitto får vissa konsekvenser.

Som jag skrivit om tidigare är kvitton skapade i termoskrivare (de flesta) inte ofarliga för hälsan.

Nu framgår av svt:s Rapport också hur många träd som går åt.

Den sannolika utvecklingen blir nu istället att det uppstår krav på elektroniska kvitton. Till exempel enligt det system som Ludvikaföretaget Sparakvittot utvecklat. Som också socialdemokraten Hans Olsson motionerat om i Riksdagen i höst, 2011/12:Sk355.

Det innebär då, att också köparens person registreras tillsammans med varorna hon köpt, också i de fall då betalningen skett kontant och då försäljaren har ett godkänt kassaregister. (Kontantbetalningar utan kassaregister kräver redan identitet på köparen angiven på kontantfakturan, enligt moms- och bokföringslagarna).

Så ser vi då hur ett absolut krav för att ”lösa” ett  problem istället skapar nya som måste lösas och vars lösningar i sin tur skapar nya problem.

Problem som växer sig större efterhand längs kedjan. Tills de hamnar hos någon som inte kan skicka vidare. Till en maximerad kostnad, som till slut sipprar ut i samhället och drabbar det allmänna välståndet. Stora investeringar gjorda, med lite resultat, annat än initialt, när de som vill fuska sökt sig någon annan väg.

Systemfelet ligger i tron att man kan ”lösa” mänskliga problem ”slutgiltigt” med en teknisk lösning.

Teknik är bra på att lösa positiva problem, det vill säga där det man vill går att definiera. Teknik är uruselt på att lösa negativa problem, där man vet vad man inte vill, men har enbart vaga begrepp om vad man egentligen vill. Som jag skrivit om förut.

Som att tro att man kan lösa skattefusk med teknisk, absolut, apparatur. Och sedan försöka lösa de problem det skapar med ännu mera teknik.

Annonser

Written by viktualiebroder

12 december 2011 den 10:28

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Teknik kan vara bra även för ”negativa” problem, exempelvis fartkameror och fortkörning där det faktiskt har stor effekt. Dock borde man gå längre och ha på kamerorna dygnet runt, sätta upp dem på slumpvis valda och dolda platser samt tillåta att man räknar ut medelfarten mellan två kameror. Det är nämligen en viktig rättvisefråga att alla som kör för fort kring kamerorna åker dit för det så det inte är ett lotteri om man åker dit eller klarar sig. Ännu värre är det förstås med piratkopieringen, där måste också en betydligt större andel fällas också av rättviseskäl.

  nejtillpirater

  12 december 2011 at 19:25

 2. #nejtillpirater

  Jag tror alltså att du har fel. Du skapar nya problem. Och har under tiden lagt ner en massa pengar. Vilket i sig blir ett problem när du behöver dem.

  Men att vi är oense är väl rätt väntat 🙂

  viktualiebroder

  12 december 2011 at 21:53

 3. Krav på papperskvitto borde försvinna. Jag blir bara irriterad över att det skrivs ut kvitton för det mesta. Jag brukar bara vilja ha kvitto om jag köper något som man kan tänkas måsta byta in någon gång, men det känns ju fullkomligt onödigt att det skrivs ut kvitto om man köper en fika, korv med bröd, en pizza eller liknande som förtärs omedelbart och man aldrig kommer ha någon användning av kvittot genom garanti eller liknande. Jag känner inte något som helst ansvar för att, och har ingen lust att att se till att affären jag handlar på betalar skatt. Det spelar ingen roll vad skatteverket säger, jag kommer inte förändra min inställning i frågan.

  Krav på kvitto till kund bör endast gälla på varor där kunden har möjlighet att byta varan, utnyttja garanti eller öppet köp. Hur säljaren sen ska redovisa köpet till skatteverket har jag ingen åsikt om, men jag förstår inte varför köparens namn nödvändigtvis måste vara registrerat i samband med det?

  Tommy

  13 december 2011 at 13:22

 4. #Tommy

  Ja det känns som ett resursslöseri precis som det stod på svt.

  Det känns underligt att köparen måste bidra med sitt namn, även när köparen inte själv har något för det. Skatteverket har i andra sammanhang uttryckligen sagt att faktura (med namn) är onödigt om inte köparen själv är momspliktig. Men nu tvingar de ändå fram köparregistrering via kontantfaktura när säljaren saknar kassaregister, och vill nog gärna få till elektroniska kvitton också när kassaregister finns.

  Skatteverket vill påskina att deras enda intresse gäller skatteuppbörden, men de verkar inte anstränga sig nämnvärt för att verka trovärdiga på den punkten.

  viktualiebroder

  13 december 2011 at 17:47

 5. […] Jag ser att Skatteverkets överste kontantpolitiker Conny Svensson accepterat elektroniska kvitton. (Elektroniska kvitton har jag skrivit om förut). […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s