Viktualiebrodern

Lagfronten håller – EU-domstolen och Kammarrätten håller huvudet kallt

with one comment

Reptilhjärnorna lider tillfälligt bakslag

Det har i veckan kommit två glädjande utslag i domstolar. Dels EU-domstolen som konstaterar att upphovsrättens upprätthållande inte går före allt annat – inte ”får bli hur dyrt och krångligt som helst” för att citera Johan Tjäder i kommentarsfältet hos HAX. Ett nyktert erkännande av att lagar inte kan drivas in absurdum, oberoende av kostnaderna (inte minst de sociala), eller precis vad kritiken mot den nuvarande upphovsrättsdoktrinen gått ut på. Se också Piratpartiets pressmeddelande.

Lika nyktert resonerade Kammarrrätten i Göteborg då den gav Netto rätt att slippa installera ett slutet kontanthanteringssystem i sin butik vid Värnhemstorget i Malmö, vilket Arbetsmiljöverket krävt. Rätten ansåg det helt enkelt inte tillräckligt visat att det skulle minska risken för våld mot personalen. Vilket ligger i linje med vad jag tror – att man då ersätter ett hot om instrumentellt (=ändamålsinriktat)  våld med ett irrationellt, känslomässigt (”anomiskt”) och betydligt farligare våld. Vilket Netto också anförde i sin överklagan

Netto överklagade beslutet till kammarrätten och sa bland annat att ett slutet kassasystem inte löser alla problem. Kedjan hänvisade till att den i ett par andra butiker har slutna kassasystem och att personalen som arbetar där blev extra utsatta på grund av detta. Rånarna blev så frustrerade när de inte kunde komma åt kontanter så att de i stället gav sig på de anställda, hävdade Netto.

Arbetsmiljöverket tar i sin tillsynsverksamhet inte hänsyn till denna förändring i våldets karaktär, utan styr med sin kontanthanteringsagenda samhället mot mer våld, samtidigt som de kräver allt större investeringar i teknisk ”säkerhet”. Dessutom driver de kriminaliteten allt längre ut i periferin, mot privatpersoner och nu senast tobakshandlare, så att visserligen  beloppen som stjäls minskar, men istället allt flera personer drabbas och traumatiseras. Och detta till en oerhörd kostnad för teknisk utrustning som inte bidrar till välstånd, utan tvärtom dränerar samhället på resurser. Till liten nytta, efter att de kriminella anpassat sig.

Det är som sagt var glädjande att domstolarna ifrågasätter den vetenskapliga grunden för, och den samhällsekonomiska nyttan av, reptilhjärnornas simplistiska tekniska ”lösningar” på mänskliga problem. Teknik är bra för positiva lösningar på väldefinierade problem.  För att undvika negativa saker, som inte kan definieras därför att de kan se ut på oändligt många oförutsägbara sätt är människor överlägsna.

Se också hur jag ser på de kontantlösa bankkontoren och våldet mot bankpersonal.

Annonser

Written by viktualiebroder

24 november 2011 den 19:41

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] om ämnet: Piratpartiet, ACTA-bloggen, Viktualiebrodern, SvD, Anders S Lindbäck, Henrik Alexandersson, EU-domstolen ECJ Share […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s