Viktualiebrodern

Vem är upphovsman till verket ”Match”?

leave a comment »

Maktförskjutningen mot publiken fortsätter

Jag har ju tidigare sett motsättningen mellan arrangörer av fotbolls- och ishockeymatcher och den organiserade delen av publiken över vem som egentligen ”äger” händelsen som i grunden en upphovsrättslig kamp. Och att hela huligandebatten skall ses utifrån detta, med kollektiv demonisering av ståplatspubliken och ståplats som något som i sig negativt (jag har tvärtom försvarat ståplats här och här).

Men man kan också se den organiserade delen av publiken som en samling människor som samlas på en viss läktarsektion för att där ”hålla möte”. Då skyddas de också av grundlagens bestämmelser om mötesfrihet, och det är heller inte tillåtet för ”det allmänna” enligt samma grundlag (menar jag) att tvinga någon att uppge sitt namn på en personlig biljett och därigenom  ”ge till känna sin åskådning i kulturellt hänseende”.

Nu ser jag att Djurgårdens fans, Järnkaminerna,  har kommit på samma tankar, när de nu söker demonstrationstillstånd för matchen mot aik, den 14 november.

Därmed är eventuellt nödvändig polisbevakning en grundlagsfäst rättighet.

Nu kan förstås polisen med hänvisning till ordningsproblem neka demonstrationstillstånd. Men då skulle det bli svårt för dem att samtidigt godkänna ishockeymatchen, och ta betalt för att upprätthålla samma ordning.

Hur det än blir, så är det intressanta att maktförhållandet mellan klubb och supportrar nu förskjuts till supportrarnas fördel.

Och om supportrarna blir en starkare spelare lär debatten ändras.

Genom regeringens beslut att externalisera kostnaderna för ordningens upprätthållande på bolagiserade idrottsklubbar har alltså det paradoxala uppstått att istället supportersidan stärkts, och det utan att några nya intäkter för staten vunnits. Det kanske kan bli en allmän lärdom för framtida externaliseringsförsök (och trenden är starkt åt det hållet att Staten abdikerar från sin överhetsroll), att deras effekter är oförutsägbara och att de förändrar aktörernas ageranden så att i slutändan ändå inget vinns.

Och de klubbar som bolagiserats, delvis därför att de velat komma bort ifrån supportrarnas inflytande, tvingas nu istället ta mera hänsyn än tidigare.

Ed: Järnkaminerna (och Black Army) fick demonstrationstillstånd.

Annonser

Written by viktualiebroder

08 november 2011 den 14:44

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s