Viktualiebrodern

Saxat ur Riksdagens motionsflod, del 1

with 3 comments

Operatörslåsning och anonyma telefonkort

Johan Löfström och Louise Malmström, båda (s), har lämnat in en motion 2011/12:T355 Elektroniska produkter låsta till enskilda internet- och tv-operatörer.

Utifrån problemet med ett allt större sopberg av uttjänta elektroniska produkter, argumenterar man för en översyn av reglerna kring operatörslåst teknisk utrustning. ”Operatörerna borde inte ha möjlighet att låsa olika elektroniska produkter så att de inte går att använda av andra aktörer”. Med det nuvarande systemet försvåras ett användande av produkter under hela deras livstid och istället blir de skrot i princip i det ögonblick någon byter leverantör.

Jag sympatiserar förstås med problembeskrivningen och gör själv så att jag hellre betalar för produkter utan låsning och är allra sist med det senaste genom att köpa på Blocket eller Tradera istället. Men det är en principiell, psykologiskt betingad ovilja mot att vara låst och slav till någon, inget som är ekonomiskt rationellt. Inte kortsiktigt ekonomiskt rationellt.  Frihet kostar helt enkelt, och den som inte vill betala för frihet förtjänar väl egentligen heller ingen.

Men motionen vänder upp och ner på affärsmodellerna som gjort att apparatur för elektroniska kommunikationer spritts till så många. Utan en så snabb och bred spridning hade inte de sociala nätverken och de emergenta effekterna av de kommunikationstekniska framstegen skett. Under alla omständigheter dröjt betydligt längre.

Detta är en parallell till diskussionen om huruvida kopieringsskydd, DRM, bör tillåtas eller inte. Jag tror att DRM bör vara tillåten på en öppen marknad, men däremot bör det finnas en tydlig policy för offentliga myndigheter och förvaltningar att inte använda dem.

Istället för denna motion hade jag velat se en motion som skrev in i reglerna för offentlig upphandling att produkter inte fick låsas till en enskild operatör eller på teknisk väg omöjliggöra allt det handhavande som en köpare kan förvänta utifrån att redligen ha förvärvat produkten. Det hade till exempel alltså också inneburit att proprietär programvara bannlysts från datorer i offentlig verksamhet.

Ett exempel från dagens tidning

Vidare borde patentskydd villkoras av att operatörslåsning eller DRM avstås ifrån. Dagens Nyheter skriver idag om den nya kamerateknik som innebär att skärpan kan ställas in i efterhand. Kruxet är bara att bilder som tas med kameran är låsta till tillverkarens server.

Vad jag kan se har uppfinnarna bakom lämnat in ett antal patentansökningar.

Patentlagens bestämmelser om att uppfinningar som strider mot ”Allmän ordning och goda seder” faller utanför det patenterbara området, borde också innefatta operatörslåsning och DRM-skydd av produkter eller system. Detta lämpligen genom en femte punkt i listan i Patentlagens 1 kapitel  §1c, tredje stycket.

Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Rättsväsendets skydd skall förutsätta öppenhet.

Trött

Sven-Erik Bucht, också (s), vill förbjuda försäljning av anonyma telefonkort i 2011/12/Ju239 Oregistrerade mobilnummer. ”För närvarande går det att skaffa mobiltelefonnummer utan att det är kopplat till en person via personnummer. Detta förhållande kan och har underlättat för personer att bedriva brottslig verksamhet”.

Sedan tidigare har ju Finansinspektionen i princip förbjudit användandet av anonyma telefonkort för köp av bussbiljetter och toalettbesök, som ett led i förhindrandet av stöd till terrorism och penningtvätt.

Jag orkar inte kommentera det här längre. De kortsiktiga övertygar varandra i sina simplistiska argument.  När räkningen sedan skall betalas lär de förstås vara försvunna.

Jag har skrivit om en annan motion här.

Annonser

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det vore väl väldigt bra om operatörslåsning förbjöds. Jag kan t.ex. utgå från mig själv, jag har helt enkelt inte råd att köpa ett olåst telefonabonnemang idag eftersom jag är arbetslös. Det är inte en fråga om att vilja betala, utan att inte kunna betala för frihet.

  Och det finns nog många fler som är i den sitsen. Eller ska bara den som har råd att köpa sig frihet få ha det?

  I frågan om DRM, så beror det väl i mångt och mycket på om Kassettavgiften, eller privatkopieringsavgiften som det nu heter, avskaffas eller inte. Å andra sidan så har man en laglig rätt att kopiera det man har köpt, så att DRM bör nog avskaffas i vilket fall, såvida man inte ålägger företagen att på begäran leverera kopior gratis till den som har köpt en vara med DRM-skydd på.

  SBJ

  04 november 2011 at 13:46

 2. Fast om operatörslåsning förbjuds kommer priset att ligga på det som olåst kostar idag. Låsningen hänger ihop med att operatörerna i princip betalar telefonen. Det skulle de aldrig göra om någon annan operatör sedan skulle få alla intäkter.

  viktualiebroder

  04 november 2011 at 14:21

 3. […] Andra poster där jag kommenterar riksdagsmotioner här och här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s