Viktualiebrodern

Strålande spel

leave a comment »

”Realekonomiska” namn på idrottsklubbar

Dynamo Dresden finns på löpsedlarna idag, så lite om östtyska fotbollsnamn kan ju kännas aktuellt att skriva om.

De svenska kärnkraftverken sponsrar lite diskret lokala idrottsklubbar. Till exempel ger Vattenfall bidrag till Östhammars SK (Forsmark) och Ringhalsverket står på Bua IF:s sponsorlista. OKG i Simpevarp utanför Oskarshamn bidrar till ishockeylaget IK Oskarshamn.

Men det hela sker som sagt lite diskret, några stora blaffor på tröjorna eller hjälp på vägen uppåt i serierna handlar det inte om. Enligt Vattenfalls riktlinjer för sponsring skall den syfta till att

Vattenfall upplevs som empatiskt, enkelt, pålitligt, progressivt och som en partner

Jag tror att det också innebär att man undviker alltför stor fokusering just på sin kärnkraftsproduktion (…som för övrigt verkar stå ganska still just nu).

Annat då för fotbollsklubben i Greifswald, i det gamla DDR, som inte bara hade kärnkraftverket därstädes som huvudsponsor, utan fotbollslaget var i princip en korpklubb till Kombinatet, där också spelarna hade sin (officiella) dagliga gärning. Om nu Kombinatet hade riktlinjer för sin sponsring, så tror jag i alla fall att ”progressivt” var ett epitet som kärnkraft inte hade några problem att förknippas med i det gamla DDR.

Så hette klubben också KKW Greifswald. Kern – Kraft – WerkGreifswald. Med smeknamnet ”De strålande” – Die Strahlenden. Och atomsymbolen i klubbvapnet.

Fotbollslag i DDR

Det var ju så i det gamla DDR att idrottslag hade namn efter de ”realekonomiska” lokala omständigheterna. Ju mera tungindustri, desto bättre. Stahl Brandenburg, Dynamo Dresden, Chemie Halle, Energie Cottbus, Lokomotive Leipzig och så vidare. Så vad var egentligen så speciellt med att heta Kernkraftwerk? Om nu någon klubb i DDR hade en särskilt dålig klang, så var det i så fall Dynamo Berlin, stasi:s egen fotbollsklubb, alltid med misstanken att få fördelar hos domarna. Det gick faktiskt så långt att det östtyska fotbollsförbundet i en officiell rapport 1984/85 kom fram till att Dynamo hade fått systematiska fördelar hos domarna (efter en skandalös match i Leipzig), och högsta statsledningen med Erich Honecker i spetsen blev till slut tvungna att ingripa för att hålla stasichefen Erich Mielke på mattan och sätta stopp för det osportsliga som gjort Dynamo till östtyska mästare från säsongen 78/79 och framåt.

I Sverige har ju aik:s fans en ramsa om att ”Alla hatar oss” (Vi e gnaget…). Så var det verkligen i DDR för Dynamo Berlin. Inte underligt att de efter murens fall, trots ett namnbyte till FC Berlin,  drog till sig högerextrema och våldsbenägna skinheads som levde högt just på ryktet och på att provocera. Till exempel hade de en ramsa tidigt 90-tal (i det förenade Tyskland) som löd

DDR ist unser Land

eff de jått, ess e dee

Nationale Volksarmee!

FDJ var den socialistiska ungdomsorganisationen, SED de (tvångs-)sammanslagna socialdemokraterna och kommunisterna, DDR:s statsbärande parti. Ett steg vidare från ”ostalgin” och mycket provocerande för alla som hörde och såg dem förstås. DDR-nostalgi med nazi-förtecken.

KKW Greifswalds undergång och fall

Hur gick det då för ”De Strålande”? Ja efter murens fall utövade Sverige och Danmark påtryckningar på det återförenade Tyskland att stänga kärnkraftverket i Greifswald, som var av Tjernobyltyp. Och med huvudsponsorn borta var det då slut med klubben. Alldeles enkelt att lägga ner ett kärnkraftverk är det inte, vilket man kan se på bildspelet här. Att någon konstnär skulle vilja förbarma sig över skalet är väl knappast troligt…

Fotnot1: Jag har skrivit lite tidigare om fotbollsnamn och politik, här.

Fotnot2: Nu när Tyskland ämnar lägga ner all kärnkraft i landet är det den svenska staten, i kraft av storägare i Vattenfall, som motsätter sig och tänker rättsvägen hålla sig skadeslösa… Mig veterligt betalade Sverige inte ett öre till den tyska staten som ägare till ”Volkseigener Betrieb Kombinat Kernkraftwerke ”Bruno Leuschner” Greifswald” när det stängdes…

Annonser

Written by viktualiebroder

02 november 2011 den 16:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s