Viktualiebrodern

Att resa sig upp är ett första steg, del 1

with 3 comments

En plaidoyer för ett bevarande av ståplats på idrottsarenorna

Det är väl känt att ett stillasittande leverne (som mitt, och kanske Ditt, i detta ögonblick…) är dåligt för den fysiska hälsan. Muskler förtvinar, blodomloppet störs, det uppstår problem i rygg och axlar, risken för diabetes, hjärtsjukdomar och förhöjt blodtryck ökar. Till och med risken för prostatacancer och bröstcancer. Statens folkhälsoinstitut och andra varnar. Stand Up While You read This! uppmanar Olivia Judson i New York Times.

Men sittandet påverkar också det mentala. Bara tankar som föds i gående har något värde skrev en gång Friedrich Nietzsche – Nur die ergangenen Gedanken haben Werth (nr 34). Och ännu tidigare hade filosofen Jean Jacques Rousseau skrivit En enslig vandrares drömmerier (Les rêveries du promeneur solitaire). En ganska kort, men mycket innehållsrik, artikel med titeln ”Walking and the Mind” sammanfattar en hel filosofisk och litterär tradition av promenadens välgörande effekter. ”Movement in the body brings movement in the mindSolvitur ambulando.

Ett skäl är att sittande minskar blodflödet till hjärnan. Stressnivåerna ökar. Som en följd ökar aggressionerna.

Ed: Ytterligare en artikel som uppmanar till att stå upp i Dagens Nyheter 140919

Ed2: Idrottsfansens ofta osunda leverne uppmärksammas i ett projekt i Dagens Nyheter 150609

Sittplats på arenor

Sittplatsläktare är ofta brantare än ståplatsläktare. Risken är ju mindre för fall när man sitter ner. Samtidigt  blir då gångarna smala så att det, när alla sitter ner, kan vara trångt i sidled och svårt att ta sig ut från sin plats. Rörelsefriheten är inskränkt.

Det är väl känt att cellskräck, klaustrofobi, kan göra en människa aggressiv. Inom vissa delar av buddhismen kännetecknas till och med helvetet, ”Naraka”, av en instängdhet som leder till aggression.

Forskning visar också att obehagskänslor av instängdhet i horisontell led är allvarligare än i vertikal. En fri yta vertikalt är inte till mycken nytta för att fly på, utan är i sig en källa till oro för att falla.

It also makes adaptive sense to be afraid of things that are too far away from you on the vertical dimension, since there can be a great cost to falling

Känsligheten för sådana här rumsliga ting skiljer sig förstås mellan olika människor och för varje människa vid olika tillfällen. Men som påverkande faktorer och i genomsnitt kan vi inte bortse från dem.

Ståplats

Även om det är trångt på ståplats är möjligheten att röra sig betydligt större än på sittplats. Och eftersom ståplatser oftast inte är lika branta mot planen som sittplatser och, när de är det, delas av med räcken,  så är både den klaustrofobiska källan till ångest och aggression och rädslan för fall mindre.

Ståplats och sittplats

Jag hävdar att ståplats i sig ger upphov till mindre aggressioner än sittplats dels på grund av påverkan på blodflödena till hjärnan, dels på grund av möjligheterna att röra sig och därmed förbunden minskad risk för klaustrofobiskt obehag och slutligen på grund av mindre risk för höjdskräck.

Att ståplatspublik oftare tycks vara inblandad i våldshandlingar på och utanför idrottsarenor menar jag beror på andra faktorer. Faktorer som inte har något att göra med i vilken kroppshållning man ser på matchen.

Det är därför enligt min mening en helt felaktig väg att gå att tro sig kunna minska idrottsrelaterat våld genom att minska eller ta bort ståplats. Istället kommer man att alienera den trognaste delen av publiken. När stadionbyggena som nu genomförs över Sverige samtidigt vilar på helt orealistiska publikunderlag kan resultatet bara bli ekonomiskt fiasko.

Ett intressant exempel är för övrigt Ulf Adelsohns utfall från hedersläktaren mot Djurgårdens målvakt Pa Dembo Touray. Det är heller inget oväsentligt exempel, därför att vederbörande är make till idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth. Den senare har (från morronsoffan…) uttalat sig mot ståplats

Tyvärr för henne, och för alla som älskar att gå på fotboll, förstör hon allt när hon får frågan om där finns några förslag som kan bli aktuella. Hennes svar: ”Det kan mycket väl bli som i England, att vi stänger ner ståplatsläktarna och där fotbollsbiljetterna blir personliga.”

Det var för övrigt Margaret Thatcher som låg bakom att engelska fotbollsarenor genom lag och med statliga subventioner byggdes om till så kallade all-seaters.

På måndag kommer del 2 i denna miniserie som kommer att handla om forskningen och nuläget i ståplatsfrågan.

Annonser

Written by viktualiebroder

29 oktober 2011 den 16:29

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Del 1 i denna miniserie handlade om hälsoaspekter och agressioner som en följd av att sitta. […]

  2. […] och ståplats som något som i sig är negativt (jag har tvärtom försvarat ståplats här och […]

  3. […] har tidigare skrivit och pläderat för mera ståplatser på […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s