Viktualiebrodern

När det blir nära till Facebook finns ingen uppkoppling

with 3 comments

Ett konstigt regionalstöd

Jag ser i Dagens Nyheter att Telia (tillfälligt?) avbryter nedmonteringen av det fasta telenätet. Då kanske det finns möjligheter för de berörda att via Facebook ”hålla kontakt med familj och vänner”, nu när regeringen beviljat drygt hundra miljoner i regionalstöd för att de skall bygga sina serverhallar där det är kallt och finns billig el, det vill säga i Norrland. För norrländska förhållanden inte så långt från där inte ens rösttelefonin fungerar.

Skall jag vara ärlig tycker jag nog att de dryga hundra miljonerna kunde ha använts bättre just för att säkra telefoni och Internet i den norrländska glesbygden. Den handfull fasta jobb som blir det bestående av satsningen på Facebooks serverhallar hade med största sannolikhet kunnat uppnås också genom att säkra telefoni och Internet. Nu tvingas ju företag lägga ner därför att kommunikationerna inte fungerar.

Riktigt hur Gustav Fridolin tänkte när han tyckte att pengarna istället skulle ha gått till järnvägen är  lite mera dunkelt ur en regionalpolitisk synvinkel. Men han kanske menade Inlandsbanan?

Med tanke på det magra utbytet av fasta jobb för dessa dryga hundra miljoner, så ligger förstås fältet öppet för allehanda konspirationsteorier rörande FRA och Facebook. FRA kommer ju att ha full insyn i Facebookarnas görande och låtanden. Eller också har rministrarna helt enkelt inte någon vidare koll på Norrland?

Däremot kommer FRA att ha vissa problem att känna av eventuella revolutionära/separatistiska stämningar i inlandet, trots att sådant tydligen skall kunna förutsägas genom trafikanalys.

Inlandet kommer nämligen inte att vara uppkopplat. The sedition will not be on Facebook.

Å andra sidan – Facebook ”will not be” om dammarna i luleälven skulle brista

Gunnar Selberg i Kiruna är arg: LKAB skickade i fjol över åtta miljarder i vinstskatt och aktieutdelning till Stockholm och vi i Kiruna får inte ens behålla en grundlägande sjukvård. Ja, när realiteterna ser ut så förstår man varför Försvaret övar mot separatistiska strömningar i Norrbotten…

Det vore ett ämne för en nationalekonomisk avhandling, att räkna på om ”Inlandet” skulle vara en ekonomiskt bärkraftig statsbildning eller inte.

Annonser

Written by viktualiebroder

28 oktober 2011 den 19:33

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det gjordes någon systemanalys gällande de fyra nordligaste länen för ett antal år sedan, då talades det om ett investeringsbehov på mellan 30 till 40 miljarder, där malmbanan ensamt stod för 500 miljoner. Men det var då, idag har hela barents-perspektivet börjat klarna, dessutom har det hänt väldigt mycket beträffande gruvindustrin. Det handlar om betydligt större behov än vad som insågs då, vi skall också ha i minnet att detta är investeringar som ger vinst redan på ganska kort sikt. Redan idag är det fullt på malmbanan, men LKAB planerar att öka sin produktion från 28 milj ton till 37. Visst, LKAB betalar detta via staten med råge, inga problem där. Men idag är inte LKAB ensamt längre, fler aktörer kanackar på dörren och behöver järnvägskapacitet. Dessutom vill norrmännen köra betydligt mer gods på tåg i den andra riktningen och de betalar bra, men tyvärr, LKAB tar all kapacitet idag och det är ännu mer lönsamt (troligen även för norrmännen).

  100 miljoner till facebook är visserligen inget som hindrar allt ovan, som sagt, det där är lönsamma investeringar direkt utan några krystade argument om ringar på vatten, dynamiska effekter eller andra buzzwords och det är investeringar som kommer att ske. Men såna där stora projekt tar tid. Pengarna till facebook är fel på helt andra premisser, det handlar om politiker som springer dunkla ärenden och dessutom är facebook överhuvudtaget väldigt fel, något av det mest negativa som hänt internet under hela dess historia. Eben Moglen förklarade det där bra hos ISOC-NY Freedom in The Cloud.

  Vad gäller FRA så är ju ”FRA-lagen” ingen hemlighet, det är inte heller någon hemlighet att sverige skrivit vissa avtal med NSA gällande informationsutbyten och utvecklingssamarbeten, minns bilderna på en sprickfärdigt stolt Odenberg tillsammans med Chertoff. Flera tunga pirater analyserade avtalet, men då insågs det även att det finns andra hemliga avtal. Informationsutbyten är också ett av de tyngre argumenten som framfördes. Vissa saker har ju också kommit fram via wikileaks hur sverige viker ned sig. Att i det läget _vilja_ förlägga servrar i sverige säger faktiskt väldigt mycket, som sagt, det är inga hemligheter. FRA-lagen ger ju FRA större befogenheter än vad NSA har i USA, det här blir lite som när USA griper folk lite här o var och skickar dem på förhör där saker som aldrig skulle gå för sig på hemmaplan plötsligt blir helt okej. Tjänster o gentjänster länder emellan..

  Det pågår också en långt större och långsam geopolitisk glidning där ishavet och barentsregionen blir allt viktigare. Men än så länge är det bara de tyngre och långsiktiga politiska spelarna som inser sånt här, det är därför ett ett sverige-besök av Sergej Lavrov går närmast obemärkt förbi trots att han globalt är en tyngre pjäs än Hillary Clinton. Skeendena de senaste åren på Island har också skickat rätt tydliga signaler.

  Tectonic shift brukar en del nämna det när det svänger rejält geopolitiskt. Det var inte så länge sedan som USA helt abrubt (2006) började stänga sina baser på Island, ett land som i stort sett inte har något eget försvar. 2008 blev de nordiska länderna lite skakade av Olafur Ragnar Grimsson inviterade Ryssland att nyttja den nedlagda basen i Keflavik, bla. med motiveringen att Island behöver nya vänner.. Sedan kom finanskrisen som initialt drabbade Island långt mer än Grekland, Island skrek högt på hjälp och grannarna svarande inte, inte heller EU. Men det gjorde Ryssland. I någons blogg lade jag en kommentar om att rysarna verkar vara på väg att köpa en strategiskt placerad ö i nordatlantten på gränsen till ishavet.. Återigen mumlade islänningarna om att de nog behöver nya vänner. Förra året nåddes vi av nyheten om en privat-armé som tydligen skall tillåtas operera på Island. Ett företag, ECA Program Ltd, som sysslar med militär träning skall fylla säkerhetsluckan, bla. med 30 stycken Ryska Sukhoi-27 stridsflygplan, något som innebär långt mer kostnader än vad något utbildningsföretag, militärt eller ej, har råd med, så nu går spekulationerna om vilket land som står bakom. Island har också haft en hyggligt hög svansföring kring Wikileaks.

  Vilka signaler sänder sverige? Vi har börjat upplåta vidselbasen i norrbotten för övningar med NATO-flyg, FRA och dess samarbeten, diverse tjänster utförda i Afganistan och nu senast i Libyen. Ryssarna har satt en flagga på nordpolen, under isen på havets botten som en markering. Norrmännen har flyttat sin viktigaste stridsledning till nordnorge. Turerna kring Island här ovan. Nord Stream och andra planer kring det gigantiska Stochman fältet, där både norrmän, tyskar och holländare är medspelare (Nej, Gasprom är inte ensamma om detta). Det sker ett utdraget storspel på högsta tänkbara nivå om barentsregionen, som sverige faktiskt är en del av i norr, framförallt då som en mineral-region, givetvis också med makt över vår dels transportmöjligheter. Sverige står för 90% av hela europas järnmalmsbehov och kan komma att bli en minst lika tung spelare gällande sällsynta jordartsmetaller. I syd har Turkarna börjat visa upp en ny suveränitet. Travar rätt in i Irak trots USAs uttryckliga protest och jagar armenier, USA fick helt enkelt finna sig i det. När det small i Georgien vägrade Turkarna att släppa igenom NATO-fartyg genom bosporen som turkarna kontrollerar, trots att de själva är ett NATO-land. Turkiska politiker som reser runt i mellanöstern med närmast rockstjärnestatus. Eller se hur SCO (Shanghai Cooperation Organisation) har fått innebörden att Ryssland och Kina faktiskt börjat samarbeta för första gången på 70 år, något som troligtvis kommer att få en oerhörd betydelse på sikt, det är ju giganter som i sammanhanget gör USA till en litet.

  Lägg ihop allt detta, vad ser du? Jag börjar se en sakta framträdandes maktkarta som i mångt o mycket påminner om den som rådde före första världskriget, minus det brittiska imperiet som idag blivit det amerikanska. Jag vet faktiskt inte om det är bra eller dåligt. Men det passar verkligen inte in i bilden av ”full spectrum dominance” som åtskilliga gånger uttalats från landet med det femkantiga militärhögkvarteret.

  Förra gången norrmännen ville köra fisk österut, 100 år sedan, då blev det tvärstopp, men de kom i alla fall en bit på vägen när sverige förstod att britterna hade hittat malm i norrbotten nog för att med den tidens bedömning mätta hela världens stålbehov i hundra år. Men varken britter, som just haft en fejd mer ryssar över afganistan eller svenskar hade något intresse av järnväg österut, så efter mycket militärt obstruerande så blev det en länk mellan Narvik och Luleå. Nu är vi där igen, afganistan fortfarande lika imperiellt aktuellt (av samma orsaker), men denna gång kanske ryss-skräcken är mindre? Norrmännen är återigen de som trycker på för en ny öst-västlig järnvägskorridor. Det är i dessa sammanhang man skall sätta in bilden av barentsregionen och då är inte ens infrastruktursatsningar på flera hundra miljarder något att höja ögonen åt. Däremot att donera statliga pengar till vinstrika utländska företag, känns som en hel begravd kennel i sammanhanget.

  Såå, Fridolin, jag håller med.. Jo, sveriges i särklass hårdast belastade och för både norge och sverige mycket nyttiga järnväg skulle nog behöva byggas ut till närmare dubbla kapaciteten, gärna mer så att industrin inte behöver tappa flera miljoner i exportintäkter för varje enskilt persontåg som går. Eller som Carl Bildt yttrade efter det där mötet med Lavrov i Kiruna nyligen – Jag tror vi måste tänka stort. Regionens möjligheter är mycket större än vad vi tidigare har trott.

  steelneck

  29 oktober 2011 at 02:56

 2. #Steelneck
  Du skriver många intressanta saker där.

  Märkligt nog har jag nyligen bläddrat igenom boken ”Livet längs Linjen”, historien om Malmbanan mellan 1930 och 1970 och de som arbetade där för SJ. Många fina bilder och intressanta historier som jag kan rekommendera.

  viktualiebroder

  29 oktober 2011 at 10:14

 3. Tack Steelneck…jag läser och lär.

  Du skriver om det som jag knappt vet något om. Utom en sak…1995, tog jag som svensk statstjänsteman de första stapplande stegen i EU-samarbete med Finland och Österrike som också var nya medlemsstater. Vi drev ett integrationsprojekt med de övriga 12 staterna. Det handlade vare sig om metaller eller olja utan om narkotika. Men Finland var mycket angelägna att dra många olika slags EU-samarbeten till Barents-regionen. Jag visste knappt var landet låg och det blev inget gehör för Finland.

  Du nämner inte Finland…beror det på att Finland inte visat några framfötter nuförtiden?

  Gunnel Gomér

  30 oktober 2011 at 12:01


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s