Viktualiebrodern

Kopparstölderna hotar infrastrukturen

with 10 comments

Telefoni och Internet i glesbygd

Jag ser i olika tidningar att till alla andra problem för Banverket med en åldrande järnvägsstruktur bidrar också kopparstölderna till att driftssäkerheten på järnvägarna sjunker. Det är förstås svårt att göra något åt detta, åtminstone på polisiär väg enbart, utan det kräver nog både sociala och polisiära åtgärder. Det är alltför många aktörer inblandade i ”trafiken”. Kanske om Banverket betalar för sig polisen har tid?

Även telefontrafiken lider av de omfattande kopparstölderna. Människor som skadar sig får ligga flera dygn utan möjlighet att kunna slå larm och företag får lägga ner.

I det senare fallet är kopparstölderna lättare att komma till rätta med. Tjuven är en enda och väl känd. Att Telia en gång fick överta infrastrukturen var ett stort misstag.

Heder åt de riksdagsledamöter som har engagerat sig i frågan, som Marie Nordén (s).

För egen del skäms jag inte heller: I min inte särskilt lyckade riksdagskandidatur 2010 hade jag ”Internet i Glesbygd” som den näst viktigaste Hjärtefrågan på Svt:s valpejl (numera raderat av svt för dem som inte blev invalda). Och i Piratpartiets principprogram står att läsa

Piratpartiet ska aktivt verka för att lagstiftningsvägen höja status på tillgång till Internet med viss minimistandard som en samhällelig tjänst, att jämföra med vattentjänster eller annan lagstadgad service. Detta för att Piratpartiet anser tillgång till Internet vara en viktig demokratisk medborgerlig rättighet.

Tillgång till denna typ av internetanslutning och utrustning för att kunna nyttja den, bör även ingå som beräkningsgrund för existensminimum på samma sätt som tex tillgång till telefon, i de sammanhang där det är aktuellt.

Och det gäller inte minst i Glesbygd.

Att lämna glesbygdens folk åt sig själva är en dålig strategi för Storsverige, som i dagsläget njuter av billig el och stora intäkter från LKAB, Sveaskog och Vattenfall.

En bråkdel av den Storsvenska statens intäkter från LKAB, Sveaskog och Vattenfall skulle kunna garantera en legitimitet åt svensk överhöghet över Inlandet genom att säkerställa telefoni och Internet åt dem som bor där. Nu urholkas legitimiteten i den överhögheten i rask takt när det för allt fler blir allt svårare att ens komma i kontakt med Storsvenska myndigheter.

Annonser

Written by viktualiebroder

19 oktober 2011 den 14:04

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. De borde seriöst ersätta all koppar med fibrer. Att montera ner det numera urgamla kopparnätet är inte en så dum idé, det har till stora delar tjänat ut sitt syfte, men vi måste lägga ner fiber även i glesbygd!

  Vad hände med förslaget där byalag själva fick gå ihop och lägga ner bredband i marken (där den kommersiella marknaden inte räckte till)? Verkade som ett utmärkt förslag tycker jag…

  Per "wertigon" Ekström

  19 oktober 2011 at 14:53

 2. Fiber är nog bra, men vi talar om åtskilliga mil fiber här i vissa fall.

  viktualiebroder

  19 oktober 2011 at 15:17

 3. Bob Frankston har också varit inne på att inte slänga ut kopparnäten per automatik. Han gör intressanta kopplingar till varför så nu ändå sker som inte har med fiberns överlägsenhet ur ett bandbreddsperspektiv att göra.

  http://twit.tv/tri4

  Thomas Tvivlaren

  19 oktober 2011 at 21:34

 4. Man kunde nästan ana att det också fanns med. Som en ”feature” förstås.

  viktualiebroder

  19 oktober 2011 at 21:48

 5. viktualiebroder: men i princip alla telestationer har väl redan fiberkopplingar dragna till sig? Då är det inte så jättelångt att dra fortsatt infrastruktur till hushållen runt omkring telestationen. Vet inte exakt hur långt POTS-ledningarna kan hålla ett samtal, men det borde ju vara inom en mils radie eller så…

  Per "wertigon" Ekström

  20 oktober 2011 at 11:39

 6. Nej, telestationer i glesbygd är anslutna med koppartrådar och det är alltså just dessa telestationer som nu läggs ner, med alla sina abonnenter, med undantag för dem som haft sådan tur att de förberetts för ADSL. Där har Telia tills vidare gjort ett undantag.

  Men även kopparanslutna telestationer med ADSL kommer att läggas ner i en andra fas. Citat:

  …den information som finns säger att med stor sannolikhet kommer alla telestationer med mindre än 50 abonnenter och lite till att läggas ner inom fem års tid.

  Källa: http://www.vgregion.se/Pages/187296/Mall_IT-Infrastrukturplan-2011.doc

  I en del fall blir detta rättsligt problematiskt för kommunerna, då de i flera fall erhållit EU-bidrag för att möjliggöra ADSL och då förbundit sig att upprätthålla detta i ett antal årtionden. Men om koppartrådarna tas bort hamnar kommunerna i situationen att tvingas betala tillbaka EU-bidraget, eller själva ta över ledningarna. En rävsax också för kommunerna.

  viktualiebroder

  20 oktober 2011 at 13:02

 7. Aha. Tja, det suger ju hårt det, helt klart. Är det dock nedgrävda kablar så måste ju dessa grävas upp igen, och då kan man ju lika gärna ersätta dessa med fiber. Värre blir det ju dock med de telestationer som är bundna via lufttrådar…

  Per "wertigon" Ekström

  20 oktober 2011 at 14:48

 8. Jag känner till fall där man helt nyligen lagt ner stora pengar på att gräva diken och reparera vägar som går parallellt med luftledningar, men där ingen kom på tanken att man då samtidigt, för en relativt obetydlig merkostnad, också kunde ha lagt fiber.

  Den ena handen vet inte vad den andra gör. Stuprörstänkande. Som vanligt alltså.

  viktualiebroder

  20 oktober 2011 at 21:07

 9. Helt OT men eftersom jag först associerade ämnet till dig så here goes: Louisiana, USA, förbjuder kontanta medel i ”andrahandsbetalningar”.

  ”House bill 195 basically says those who buy and sell second hand goods cannot use cash to make those transactions, and it flew so far under the radar most businesses don’t even know about it.”

  http://www.klfy.com/story/15717759/second-hand-dealer-law

  Thomas Tvivlaren

  21 oktober 2011 at 07:32

 10. […] vara ärlig tycker jag nog att de dryga hundra miljonerna kunde ha använts bättre just för att säkra telefoni och Internet i den norrländska glesbygden. Den handfull fasta jobb som blir det bestående av satsningen på […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s