Viktualiebrodern

Kontantfrågan ÄR politik

with 3 comments

Delar av socialdemokratin börjar vakna

Jag ser i Svenska Dagbladet och i Örnsköldsviks Allehanda att den socialdemokratiska seniorföreningen i Härnösand anmält landstinget till Diskrimineringsombudsmannen för att det inte längre går att betala kontant för vården. (Tidigare har man gjort samma anmälan till Justitieombudsmannen).

För det första är det anmärkningsvärt därför att inte en enda av socialdemokraternas kandidater i förra höstens val tog upp frågan – om nu pensionärerna är medlemmar i ett parti, varför driver de då inte kontantfrågan politiskt?

För det andra tror jag inte att de har framgång i sin anmälan till DO. Också DO är en del av samhället med ett blött pekfinger i luften som känner av vart vinden blåser  – åtminstone vart vinden blåser på den höga höjd som DO befinner sig. Och på den höga höjden är ”sentimentet” entydigt fientligt till kontanter som betalningsmedel.

Nej, den enda framgångsvägen jag kan se är att i allmänna val söka stöd för en politik att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel. Inte minst av sociala skäl. Och där ingår en ändring av Förvaltningslagen så att myndigheter blir skyldiga att acceptera kontanter som betalningsmedel, där ingår också en ändring i Kollektivtrafiklagen, så att en möjlighet till kontant betalning av biljetter i direkt anslutning till ombordstigningen blir ett villkor för att få trafiktillstånd. Självfallet skall det också vara möjligt att betala skatt med statens egna skuldsedlar.

Därför att kontanter i en ficka nära Dig är viktiga.

Man kan också påminna om att det enda landstingval i svensk historia där väljarna haft ett alternativ för att bevara möjligheten till kontanthantering i vården var nyvalet till Västra Götalands landsting i maj, där Piratpartiet hade med detta i sitt valprogram.

Ed: En folkpartist i Jämtland tog kontantfrågan till Kammarrätten i Sundsvall som nu gett honom rätt (130618). Men nu tror jag inte detta är tillräckligt, utan en kontraheringsplikt inskriven i lagarna ovan är nödvändig. Kontantfrågan är i första hand en politisk fråga.

Annonser

Written by viktualiebroder

15 oktober 2011 den 09:24

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. En gång i tiden var kontanter den enda betalningsform man inte kunde tacka nej till. Nu blir det allt vanligare att det inte går att t ex betala en bussresa kontant. Man behöver inte vara sjuk eller handikappad eller lida av åldersdemens för att tycka det är problematiskt. Och inte låser det problemet att ha många olika kort även om jag har två för att ett kanske inte funkar av det ena eller andra skälet eller inte godkänns av den som skall få betalt. Någon borde göra korten lättare att hantera. Dessutom genererar de räkningar som kanske inte den handikappade kan hantera och dessa ackumeleras och blir snabbt kostbara betalningsförlägganden. Någon borde se till att detta inte blev ett onödigt belastande problem också.

  DagL

  15 oktober 2011 at 10:53

 2. infallvinkel

  20 oktober 2011 at 20:10

 3. Jahaja. Snart i en lagbok nära dig. Jag har sett poliser som framfört önskemål om något liknande i Sverige faktiskt för skrothandlare som köper upp metallskrot.

  På sätt och vis är Lagen om Kassaregister och dess styrning av många kontantköp till faktura, med krav på namn och adress på den som betalar kontant, i praktiken redan en sån svensk variant. I SOU:n före kassaregisterlagen sågs det som en medveten fördel.

  Ååå jag önskar skriva om det. Har allt material jag behöver. Men inte tid att skriva poster av nån vidare kvalitet… Bara tillfällighetsbloggande…

  viktualiebroder

  20 oktober 2011 at 20:36


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s