Viktualiebrodern

No post for you!

with 5 comments

Operatörsansvar för snigelpost

Jag har tidigare sktivit om hur manegen krattas för att införa ett ”operatörsansvar” också för snigelpost, som ett ”naturligt nästa steg”. Dalarnas Tidningar rapporterar idag om att polisen i Mora nu ber personalen på postens utlämningsställe, ICA, att vara observant på personer som hämtar ut rekommenderade försändelser. Det kan nämligen handla om knark på postorder.

För att hantera den trafiken jobbar vi med de butiker som har utlämning av paket och rekommenderade brev. Personalen ombeds på att vara observanta på personer, som återkommande infinner sig och löser ut rekommenderade brev

Här finns många frågor man kan ställa sig. En skäligen misstänkt försändelse har polisen naturligtvis rätt att undersöka och sedan undersöka mottagaren. Som till exempel nyligen i Piteå. Men här har polisen inte visat något förhandsintresse för försändelsen, som förmodligen inte sticker ut på något sätt, utan intresset uppstår först för personen som hämtar ut den. Och inte från polisens sida, utan det ansvaret läggs över på  ICA:s personal.

Jag tror som sagt att det endast är en tidsfråga innan brevhemligheten avskaffas, ingen får skicka en försändelse anonymt och personalen på postens utlämningsställen får operatörsansvar för innehållet i det som skickas. Inte bara vid utlämning utan redan vid inlämning. ”Kundkännedom” blir ett krav. Frågan: Vad är Ditt syfte med att skicka det här? blir obligatorisk.

Seinfelds ”soup nazi” får sin efterföljare i ICA:s ”post nazi”: No letter for you.

Operatörsansvar i allmänhet är en nationalekonomisk katastrof som kostar mer på sista raden än berörda myndigheter tjänar. En suboptimering som bör angripas ideologiskt och underställas väljarnas prövning i demokratiska val.

Annonser

Written by viktualiebroder

12 oktober 2011 den 09:35

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”ingen får skicka en försändelse anonymt”

  Men nu skrev du faktiskt att det gällde ”rekommenderade försändelser” och i det fallet har det aldrig funnits någon anonymitet. Själva syftet med en rekommenderad försändelse är ju att avsändaren både skall få bekräftelse och en garanti om att mottagaren verkligen är den rätte.

  Vad jag tycker är värre är att det inte längre går att skicka vanliga paket anonymt, såvida de inte är små och lätta nog att gå som brev.

  steelneck

  12 oktober 2011 at 18:48

 2. Förstås har du rätt. Jag bara drog ut linjalen och spådde framtiden…

  viktualiebroder

  12 oktober 2011 at 18:55

 3. Jag blev smått förvånad häromdagen när jag skulle lösa ut ett postförskottspaket från H&M/DB Schenker.

  På avin stog det att legitimation är obligatoriskt. Det är som att livsmedelsaffären skulle kräva legitimation för att jag skall få handla kontant.

  Jag kan förstå att legitimation måste visas när ett paket är betalt i förväg, men att få lov att visa legitimation när man skall betala kontant är tokigt. Det är något nytt.

  Dennis Nilsson, Sweden

  12 oktober 2011 at 20:55

 4. Har väl locket öppnats på flaskan kan ingenting hålla anden inne.
  Någon avsikt finns det ej i detta, blott naturliga nästa steg.

  Därför behövs det en avsikt och en aktiv handling för att upprätthålla balansen. I samhället precis som i kroppen (”homeostasis”).

  Den aktiva handlingen är politik. Och den avsikten uttrycks i allmänna val.

  viktualiebroder

  13 oktober 2011 at 11:12

 5. […] oberoende av varandra, då blir det svårare att avfärda oss. Tidigare har det alltså skett i Dalarna, men nu också i Blekinge. P4 Radio Blekinge har idag en artikel med rubriken Postombud langar […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s