Viktualiebrodern

Facebook – The mask of sanity

with 2 comments

I renounce the blessed facebook

Ofta bemöts integritetsinvändningar i olika sammanhang med att: ”Jamen ni vänder ju ut och in på er själva på Facebook!”

Jag tycker det är en relevant invändning. Många lägger mer eller mindre frivilligt, beroende på hur noga man läst användarvillkoren, ut en mängd uppgifter på sig själva. Både om sin person och om sina göranden och låtanden.

Det senare är påvisat en mycket intressant information för inbrottstjuvar. Att uppgifter om personen också är av vitalt intresse för ”någon” framgår av att det i USA föreslås en lag som kan ge flerårigt fängelsestraff för den som lämnar oriktiga uppgifter på sociala nätverk.

Det finns alltså risker med Facebook, som i och för sig ligger utanför deras kontroll och istället hänger ihop med de allmänna riskerna med samlandet av stora databaser om människors personliga förhållanden: De är inte sena att bli utnyttjade av personer utan skuld- och skamkänslor och innebär en bättre livsmiljö för dem.

Men också Facebook själva hjälper till. Kunskapssamhället skriver om hur de å ena sidan förnekar att de använder cookies för att kartlägga hur deras användare använder Nätet, och hur de å andra sidan alldeles nyligen fick en patentansökan publicerad, där de gör anspråk på ensamrätt för just ett sådant förfarande.  (Sverige är designerat, men med ett förstakrav som det här tvivlar jag på att det går att patentera i Europa. Faller utanför det patenterbara området. Finns inte ens fikonlövet av någon anordning inblandad.

1. A method for tracking information about the activities of users of a social networking system while on another domain, the method comprising:
maintaining a profile for each of one or more users of the social networking system, each profile identifying a connection to one or more other users of the social networking system and including information about the user;
receiving one or more communications from a third-party website having a different domain than the social network system, each message communicating an action taken by a user of the social networking system on the third-party website;
logging the actions taken on the third-party website in the social networking system, each logged action including information about the action; and
correlating the logged actions with one or more advertisements presented to the one or more users.)

Man kan säga att Facebook är ett Janusansikte. Men mera träffande tror jag är att låna titeln av en berömd bok av Hervey Cleckley, utgiven redan 1941:  The Mask of Sanity.

Ja, Facebooks ansikte är ett ansikte med en leende mask som säger sig vilja hjälpa dig att hålla kontakten med vänner och familj, men bakom masken har rovdjurets intresserade ögon för sitt potentiella byte. Och själv skyr ljuset.

One may smile and smile and be a villain skrev Shakespeare . Jag tror jag avstår från det leende och hjälpsamma ansiktet. I renounce the blessed face.

Ed: Många vänner på Facebook korrelerar med många vänner AFK. Åtminstone fyra områden i hjärnan identifieras av forskningen med ett samband till många vänner på Facebook, men ingen av dem i frontalloberna utan samtliga i temporalloberna, som framförallt har med sinnesintryck, minne och språk att göra. Om jag förstår saken rätt, utesluter detta inte psykopater, därför att hos dem förefaller det vara förbindelsen mellan amygdala (temporal) och de frontala loberna som fungerar sämre.

Annonser

Written by viktualiebroder

03 oktober 2011 den 16:03

Publicerat i Piratpartiet

Tagged with ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Angående kakor så måste man också beakta att det råder en rätt febril aktivitet i utvecklandet av den funktion som kakor var tänkta att leverera och då på betydligt mer utstuderade sätt än traditionella ”webbkakor”. Ett exempel från förra året:

    http://samy.pl/evercookie/

    EFF:s Panopticlick är också ett intressant projekt att ha i bakhuvudet i dessa sammanhang:

    Thomas Tvivlaren

    19 oktober 2011 at 21:09

  2. […] miljoner, så ligger förstås fältet öppet för allehanda konspirationsteorier rörande FRA och Facebook. FRA kommer ju att ha full insyn i Facebookarnas görande och låtanden. Eller också har […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s