Viktualiebrodern

Det var alltså pudelns kärna

with 6 comments

Varför gammelmedia hatade nätet

Jag ser idag i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet att gammelmedia, med Expressen och Aftonbladet i spetsen, skall skära ner kraftigt.

Jag tror att man skall se skriverierna tidigare i år om ”näthatet”, angreppen på Internet och glorifieringen av signerade, men osakliga och felaktiga, artiklar i gammelmedia och nedvärderingen av anonyma/pseudonyma, men ofta underbyggda, skriverier på Nätet, i ljuset av detta.

Med gratis kan man inte konkurrera. I alla fall inte om man inte kan åstadkomma något som är så mycket bättre att det går att ta betalt för.

Då hatar man istället, och ägnar spaltmeter åt att tala i egen sak.  Vilket inte direkt ökade kvaliteten och inte direkt förbättrade möjligheterna att sälja.

Men det hjälpte alltså inte. Verkligheten kom ikapp och nu blir det uppsägningar.

Bloggosfären behöver inte säga upp. Vi begär nämligen inget betalt, utan är glada om någon alls vill läsa. (Men ibland måste vi ta paus för att kunna försörja oss)

De uppsagda journalisterna är välkomna. Men kvalitetskraven är förstås lite högre än de var på Expressen, om de vill ha några läsare. Hur-ska-vi-få-beta-a-alt!-poster ger i alla fall garanterat inga.

Ed: Nu är det förstås så att länkar i gammelmedia ger läsare till bloggarna. Inte minst den här posten gynnas av det. Så tidningarna kanske skulle börja ta betalt för utlänkar? Det tipset bjuder jag på, men jag är inte helt säker på att det skulle vara till tidningarnas fördel när allt räknas ihop…

Annonser

Written by viktualiebroder

30 september 2011 den 08:12

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Aftonbladet – en dålig tidning som kommer att bli ännu sämre

  snawitz

  30 september 2011 at 08:37

 2. Det finns inget som journalister skriver mer om än andra journalister.

  Pelle

  30 september 2011 at 08:48

 3. Japp, håller med helt. De försöker få det att låta som att ”det var ju bara en blogg”, men bloggarna hänvisar ju till sina källor, och oftast direkt med en länk, medan tidningarna aldrig gör detta, inte ens webupplagorna.

  Igår var det ju historien om Polischefen som försökte bryta meddelarskyddet, då skrev SvD och övriga tidningar (som hur som helst mest automatiskt publicerar det som kommer från TT) ”Enligt sveriges radio dagens eko …” Men ingen länk.

  Jag sätter nog mer tilltro till bloggar än till tidningar. Bloggar brukar dessutom vara väldigt specifika med om de stöder något politiskt parti, vilket gör det lättare att veta en eventuell vinkling. Läser man valfri lokaltidning på en ort man inte är från själv har man oftast ingen aning.

  Jan-Olof Flink

  30 september 2011 at 09:06

 4. […] Viktualiebrodern, Lasse, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s