Viktualiebrodern

Pensionärer genomskådar talet om kontanter och säkerhet

with one comment

Kontantlösa banker ökar rån- och våldsrisken på samhällsnivå

Tidningen Veteranen skriver bra om de problem äldre, och människor med olika former av handikapp, speciellt förståndshandikapp, ställs inför när bankerna tar bort sin kontanthantering. Kontantfrågan är förvisso också en social fråga.

Ja, summan av säkerhetsproblemen ökar när de skickas neråt i kedjan. Tusen äldre som står och fumlar vid en bankomat innebär en betydligt större rån- och våldsrisk än fem bankanställda på ett kontor där det går att göra kontanta insättningar och uttag (siffrorna tagna helt ur luften). Vad bankerna gör är alltså en klassisk form av externalisering – när de säger att rånrisken minskar betyder det att ”nån annan” fått ta över den, och det i en på en samhällsnivå betydligt större utsträckning.

Färre möjligheter att komma över en vara innebär också att lagerhållningen längre ner i kedjan måste öka. Kontanterna i samhället blir alltså fler när de blir svårare att komma över.

För en politik för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel! De är viktiga i en ficka nära dig. Inte enbart av sociala skäl.

Written by viktualiebroder

20 september 2011 den 16:21

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] över på enskilda när staten vägrar ta ansvar för sitt eget betalningsmedel, kontanter, och vältrar över ansvaret i en katten-på-råttan-och-råttan-på-repet till dem som till slut inte kan skicka den vidare. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: