Viktualiebrodern

En ren slump förstås..?

with 2 comments

Bankrånen färre, personrånen fler

Svenska Bankföreningen meddelar att bankrånen i år minskat till elva jämfört med sjutton samma tid förra året. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet noterar.

I Helsingborg har antalet personrån ökat från 204 hela förra året mot 141 fram till 26:e augusti. I Norrtälje har personrånen gått upp från åtta hela förra året till elva hittills i år.  Likaså i Malmö. Det är ingen vågad gissning att trenden också på andra håll liknar den i Helsingborg och Norrtälje.

Om det nu inte är en ren slump förstås, så är det bara att gratulera Svenska Bankföreningen som lyckats skicka svartepetter vidare och göra säkerhetsproblemet till ett other people’s problem. Efter att Riksbanken och staten i sin tur skickat säkerhetsproblemet till bankerna.

Att det innebär att betydligt fler personer traumatiseras av brottsligheten än tidigare hindrar förstås inte Bankföreningen och andra från att tugga om sitt mantra att kontanthanteringen försvinner från bankerna av ”omsorg” om människorna. Det är för övrigt tveksamt om hotbilden mot bankernas anställda som helhet minskar när kontanthanteringen försvinner.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv har de investeringar i säkerhet bankerna gjort alltså också inte varit någon produktiv investering, utan en ren kostnad. En privatiserad brottsbekämpning innebär en dränering av resurser som, bland annat, leder till mindre välstånd och därmed med all sannolikhet till ett större incitament att begå brott.

Säkerhetsproblemet för hanteringen av kontanter bör ligga så högt upp som möjligt, det vill säga ansvaret för distributionen bör återtas av Riksbanken (eller något annat statligt organ), och ansvaret för brottsbekämpningen bör åter förstatligas, istället för att externaliseras allt längre ut i kedjan för att till slut hamna hos dem som inte kan skicka det vidare till någon annan utan måste leva med det. Som oskyddade privatpersoner.

Vi skall inte ha kampanjer för att tvinga enskilda att ta olägenheterna och farorna med att tvinga bort ett anonymt, statligt garanterat betalningsmedel. Vi behöver en kriminalpolitik som minskar behovet av kriminalitet och oskadliggör de kriminella.

Written by viktualiebroder

07 september 2011 den 11:51

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kanske en intressant nyhet i sammanhanget?

  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7089773

  Markus "LAKE" Berglund

  07 september 2011 at 13:35

 2. Aahh, åhh, men?.. Alltså, om banker inte hanterar kontanter, vad skall vi då med dem till? Jag menar, flytta ettor o nollor över ett nätverk av datorer är liksom IT-företag betydligt bättre skickade än banker att hantera, banken jobbar således med att avskaffa sig själv. Lyysande Sickan!

  steelneck

  08 september 2011 at 02:24


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s