Viktualiebrodern

Problemet med memorialnamn

leave a comment »

Platser och gators namn bör åter bli deltagarkultur

Jag ser i olika tidningar att Viljo Nousiainens väg i Göteborg skall få nytt namn. Skälet är förstås Nousiainens fläckade anseende efter Patrik Sjöbergs avslöjanden om sexuella övergrepp.

Det här visar på ett grundläggande problem med så kallade memorialnamn, namn på platser och gator efter personer avsedda som en hedersbetygelse. I Sverige har vi traditionellt varit mera restriktiva med sådana namn och som ett minimikrav har personen ifråga åtminstone varit avliden. På kontinenten, och inte minst i länder med en totalitär och turbulent historia har man inte varit så strikt. Deras plats- och gatuhistoria är därför en rad av namnbyten, efter vad som varit politiskt korrekt för varje tid.

Jag menar att namn på platser och gator är en maktyttring. Ett problem med en sådan maktutövning uppifrån är just nödvändigheten till återkommande namnbyten allteftersom moral och konjunkturer växlar över tiden.

Men namn på platser och gator har en stor psykologisk betydelse för det som kallas platsidentitet, ”place identity”.

Människor som känner en identitet med en plats förstör den inte. Och den aspekten är inte minst väsentlig mot bakgrunden av den återkommande förstörelse vi ser i områden med en stor andel människor utan platsidentitet.

Jag menar att namngivning av platser och gator bör befrias från sitt maktinnehåll och återföras till en deltagarkultur genom att nya platser och gator enbart får provisoriska namn, tills det av sig självt bildats namn, som en kulturell process utan påvisbar upphovsman. Deltagarkultur.

Det löser inte rotlöshetsproblemen i socioekonomiskt underprivilegierade bostadsområden. Men ett skäl till den rotlösheten är en bristande identifikation med platsen. En namngivning utan maktanspråk hade kunnat bidra till en sådan identifikation.

Ett sådant förslag har jag skrivit om här.

Annonser

Written by viktualiebroder

16 augusti 2011 den 10:22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s