Viktualiebrodern

Genetisk likhet som skuldprincip har ett namn

with 4 comments

Splitting som politisk grund är kontraproduktiv

Jag har tidigare skrivit om hur kriminella ungdomars syskon och föräldrar (och partners/barn) i många fall kan betraktas som brottsoffer. Vilket gör det till ett antimoraliskt avsteg från alla liberala och demokratiska principer att straffa dem i klump för någons förbrytelse.

En form av psykologisk splitting, att på grundval av delvis samma gener skilja fåren från getterna. Inte på grund av handlingar, utan på grund av börd. Till och med en annars så sansad röst som Caroline Szyber har trillat dit och vill se straff utdömda på genetisk grund vilket hon på Newspeak kallar att ”uppvärdera föräldraskapet”.

Många, rentav alla,  kan i stundens upprördhet hemfalla åt splitting. För att sedan komma till sans, och förstå konsekvenserna av en sådan hållning.

De som inte kommer till sans har historiskt fått olika namn: Fascister. Rasvansinniga. Dyssociala psykopater.

Särskilt allvarligt är det när någon högt uppsatt politiker, som borde veta bättre än att legitimera och i praktisk handling omsätta sådan splitting gör det.

Jag tänker på Storbritanniens premiärminister David Cameron. Så här citeras han i Dagens Nyheter

På frågan vad som kommer att hända med personerna som blivit hemlösa är svaret klart och tydligt.

– Ärligt talat, det skulle de tänkt på innan de angrep sina egna kvarter och plundrade butiker.

– Uppenbarligen betyder det att de måste bo någon annanstans, att de måste leta boende i den privata bostadssektorn, och det kommer att bli tufft för dem. Men det skulle de tänkt på innan de började göra inbrott.

Ja, det skulle de ha tänkt på innan – jag bryr mig inte heller så mycket om dem faktiskt. Men detta ”de” som Cameron vill straffa är föräldrar, syskon och barn till dessa kriminella. Närstående som alltså i många fall är brottsoffer. Vilket redan skett

…i Wandsworth i södra London har en man tagit emot ett vräkningsbeslut sedan hans son åtalats för att ha deltagit i upplopppen.

Vad skall vi då kalla någon som vill straffa någon på genetisk grund? Det finns bara ett ord: fascist.

David Cameron är på saklig grund en fascist. Inte som ett tillmäle när argumenten tryter, utan som en saklig diagnos. Förmodligen dyssocial psyko/sociopat som en, lika saklig, psykiatrisk diagnos. Med den väsentliga skillnaden mot de misslyckade sociopater som plundrar och förstör,  att han varit mera framgångsrik i att dupera och exploatera sina medmänniskor.

Att uttrycka detta öppet är också adekvat, därför att Cameron i egenskap av premiärminister besitter inspirationsförmåga för andra och handlingsförmåga tillräcklig att genomföra sin på ärftlighetsprinciper grundade rättspolitik.

Splitting som politisk princip är kontraproduktiv

Forskarna förefaller ganska överens om att det finns en liten andel psykopater som har en medfödd skada i främre pannloben. En annan del av psykopaterna, och absolut sociopaterna, kan ses som anpassade till en hård livsmiljö i barndomen, där de utvecklat en kriminell fenotyp.

Dessa syskon och barn till de kriminella som nu vräks, vad skall det bli av dem? Ja, vi kan nog räkna med att en väsentligt högre andel av dem som en följd av den hårdare uppväxtmiljön kommer att utveckla en sådan kriminell fenotyp. På så sätt blir det sista värre än det första.

Splitting, omsatt som kriminalpolitik, minimerar inte kriminaliteten. Tvärtom bidrar den till att öka den.

Annonser

Written by viktualiebroder

13 augusti 2011 den 16:53

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jo Broder…så är det.

  På SAKLIG grund är det korrekt att kalla mr Cameron fascist. I sitt tänkande, som blommar ut i handling just nu. Ett handlande som saknar grund i demokratisk rättsuppfattning och i internationella människorättsliga avtal.

  Backa mr Cameron! är väl vad man kan ropa? Om han är en intelligent psykopat, kommer han att backa. Om han är fascistisk i sin grunduppfattning kommer han inte att backa. Fascismen är irrationell till sin natur, bygger sin inre och yttre styrning på emotioner. Detta kan man inte påstå om vare sig konservatism, liberalism eller socialism. De är rationella, principstyrda ideologier.

  Det är själva irrationaliteten i fascism som gjort att intellektuella varit intresserade och engagerade i denna form av samhällsbygge – tidigare. Innan de 40 miljonerna döda var döda 1945. Då stod kontraproduktiviten klar för dem.
  De kallt rationella tänkarna kan – om de får makt – se på människor och samhälle som en myrstack som de påverkar genom styrning. Det är egendomligt skrämmande att sociologiskt studera hur ett styrande med rätt små medel kan få ett samhälle att göra si eller så. Jag har sett det inom alkoholpolitiken…tämligen små åtgärder i ena eller andra riktningen får påvisbara effekter rätt snabbt. Allt medan vi själva brukar vara övertygade om vår individualitet och personliga fria val…och att problem hänger ihop med svårigheter eller dysfunktionalitet i hjärnan hos den enskilda individen.

  I Wales på 80-talet – under mrs Tatchers dramatiska nedskärningar – lyckades man tydligt förbättra skolprestationerna hos barn i fattiga områden. Enbart med hjälp av en multivitamin-tablett varje morgon i klassrummet.

  *jaja*

  Gunnel Gomér

  13 augusti 2011 at 18:50

 2. Bra artikel! Kunde inte sagt det bättre själv. Straff JA, men inte i klump! straffa i klump blir aldrig bra!

  Monica

  13 augusti 2011 at 21:03

 3. Cameron är alldeles säkert ytterst intelligent, men om den intelligensen kan rå på ruset av att ha den brölande hopen bakom sig är inte så säkert.

  Jag tror att ”de kallt rationella tänkarna” är anledningen till att ”marknaden” ofta framstår i en så mycket bättre dager än den egentligen är. The lesser evil.

  Nu var det väl inte fel att dela ut vitaminer… Speciellt inte om det förbättrade skolprestationerna… Skolframgång kan läka väldigt stora sår.

  viktualiebroder

  13 augusti 2011 at 21:28

 4. ”Nu var det väl inte fel att dela ut vitaminer… Speciellt inte om det förbättrade skolprestationerna… Skolframgång kan läka väldigt stora sår.”

  Oh nej, inte fel alls 🙂
  Men iskalla styrespersoner innehar denna kunskap också. De styr åt sitt håll genom att ta bort vitamintabletten (eller annat uppstöttande) för barnen. Kunskapens svärd är tve-eggat.

  Från 80-talets England kommer jag ihåg en kortfilms-satir. Jag tror den hette ”How to make a bread pudding” och den visade exakt detta. Hur man kunde inhandla gammalt formbröd för halva priset och sedan anrätta en middag för fyra av det. Det var så barnen blev i behov av multivitamintabletter.

  Gunnel Gomér

  13 augusti 2011 at 22:46


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s