Viktualiebrodern

Myndigheters prioriteringar: Kvitton och akrylamiden

with 3 comments

Var håller Arbetsmiljöverket hus?

Jag antar att ni minns larmet om akrylamid i chips häromåret? Det visade sig vara något överdrivet, och eventuellt i syfte att skaka fram mera forskningspengar.

Jag tänker på det när jag, för vilken gång i ordningen, läser om Skatteverkets uppmaningar till konsumenter att alltid begära kvitto vid kontantköp. De termoskrivare som används i stor utsträckning i handeln för att skriva ut kvitton avger nämligen just akrylamid. Och det i en utsträckning så att det är en påvisbar hälsorisk för kassapersonal. Till exempel kan det provocera fram astma.

Inte bara akrylamiden utan också bisfenol finns i termiskt utskrivna kassakvitton, och utgör en (ännu) okänd hälsorisk. …easily transmitted to the fingers and hands that held the receipt. Och tränger igenom huden. Att bisfenol och akrylamid är giftiga står förstås helt klart.

Nu tror jag att just den hälsoeffekten av Skatteverkets kampanj mot kontanthandeln är ganska marginell. Men det är anmärkningsvärt hur lite som skrivits om detta.

Ett skäl är förstås att Arbetsmiljöverket är med på samma båt som Skatteverket i sin kamp mot kontanter. Skulle man kunna tänka sig att AMV gick emot Skatteverket och fastställde ett vite för att ”stävja kvittohanteringen” av arbetsmiljöskäl?

Skulle inte tro det. AMV driver också andra agendor än arbetsmiljön. Myndigheter i allmänhet är duktiga på att titta åt något annat håll när de underförstådda direktiven så kräver.

Vi lär inte få läsa så mycket om kvitton och akrylamid i tidningarna.

Och Skatteverket lär till och med vilja ha lag på att den som köper något kontant *måste* ta emot kvitto…

Ed: Skatteverket har en ”informations”-film i frågan. Juristen funderar.

Arbetsmiljöverket tiger talande. Andra agerar

After the latest findings of BPA on cash register receipts from McDonalds, Walmart, CVS, KFC, Whole Foods and Safeway, the Environmental Working Group recommends that consumers keep the handling of receipts to a minimum and decline them whenever possible.

Vi tar det sista en gång till: …recommends that consumers keep the handling of receipts to a minimum and decline them whenever possible.

Såvida man inte är ute efter ett billigt preventivmedel förstås.

Annonser

Written by viktualiebroder

12 augusti 2011 den 11:09

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fast då är det väl snarare smartare att återgå till de matrisskrivare man hade förut, eller någon annan variant, som kanske både är hälsosammare, samt har bättre hållbarhet än några dagar. Termoskrift bleknar ju rätt snabbt har jag sett.

  Sharpless

  12 augusti 2011 at 12:40

 2. #Sharpless
  Säkert så. Om det nu inte varit för att apparaturen då skulle bli *ännu* dyrare… Och mindre driftssäker, med fler rörliga delar.

  Min poäng är att myndigheters prioriteringar påverkas av vad som förväntas av dem. Och att man skall vara försiktig med att ta det de säger som ”sant”.

  viktualiebroder

  12 augusti 2011 at 14:31

 3. […] Som jag skrivit om tidigare är kvitton skapade i termoskrivare (de flesta) inte ofarliga för hälsan. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s